M is C een column van MC

In ons aller Aconet las ik dat iemand vond dat de nog uit te brengen RiscStation portable met een prijsniveau van zo'n f.4700.= te duur was. Vergeleken met prijzen van andere merken -3400 gulden- inderdaad duurder.

Hoe het ook zij, die 'instappers' (geweldig NEDERLANDS woord, oder?) hebben wel een hoeveelheid geheugen dat je rap moet uitbreiden en dat geldt ook voor de HD: 4 gig is voor een WIntel niks. Als je dat en ook het niet altijd bijgeleverde docking station erbij telt, kom je rap op een 4½ duzend. En dat is niet ver van het bedrag dat wij Rossers moeten neertellen voor onze laptop.

Hoewel..., ik heb nooit begrepen wat het processor type te maken heeft met het excessieve gebruik van geheugen. Neem nou eens Word, bevat zo'n 219 filetjes die in totaal bevatten 13+ megs. Het vergelijkbare Ovation Pro telt maar 132 filetjes met een totaalgrootte van bijna 5 meg. 87 filetjes en 8 meg minder.

Waarom? de thesaurus van Word is, net als die van OP, Engels. Daar kan het niet aan liggen. En ook: beiden zijn pure applicaties, niet bevattend het systeem RISC of het systeem CISC of delen daarvan. Naar mijn idee komt dat omdat het geprogrammeer van vooral Microsofters zeer slordig gebeurt: vooral omdat delen van een applicatie worden geschreven door diverse programmeurs die weinig voeling met elkaar hebben.

Nu hoor je de CISC-gebruikers, dus het merendeel van de laptoppers, niet klagen. Althans niet geregistreerd. Zullen ze ook niet want er is geen systeem ter wereld dat zo bekend is, zo algemeen dat veel gebruikers denken dat het 't enige in de hele wereld is.

Dat het niet aan de processor ligt maar aan het OS moge blijken dat de Compaq iPAQ notebook die zo'n heel goede pers heeft, notabene een Intel-ARM gebruikt. Wel een RISC dus maar geen RISC-OS. Overigens, terwijl nu net MicroDigital een nieuwe en zeer krachtige desktop uitbrengt en ook het Imago moederbord in het voorjaar zal verschijnen (zegt men), juist nu loopt de verkoop van desktops sterk terug. De UnionSquare Comp in Frisco had heel weinig inloop en op Wall Street liep Apple 65% terug en Dell 37%. Apples nieuwe Cube werd enige maanden na haar introductie al in prijs verlaagd met maar liefst $300!

Ik hoop niet dat de RISCen daar last van hebben maar... uiteindelijk wordt de verkoop-interesse niet bepaald door ons maar door die andere gebruikers. In de States zegt men dat de markt is verzadigd.
Enfin, we zullen zien.

groetend, Max van Loon