In antwoord op Uw vragen,
de beeldbuis als reageerbuis

door Henri Derksen

Geregeld schrijft er iemand een bepaalde situatie die men eigenlijk graag anders zou zien. Natuurlijk is het ons ieders streven om zo optimaal mogelijk van onze Acorns en RISC OS computers te genieten. En juist door actie en reactie kunnen we dat doel beter bereiken. Dus daarom; blijf vooral doorgaan met vragen stellen. Dan nu een poging om er weer een paar te beantwoorden.

In de eerste plaats wil ik reageren op het verhaal "Nog eens, maar dan langzaam" in de *Asterisk van juli/augustus 2000 pagina 9 door Ben Meyer. Ben wilde op de RISC OS Expo 2000 graag het een en ander te weten komen over BBSen, point worden en het programma !WimpLink. Daarom gevraagd wilde ik hem ter plekke een uitgebreide uitleg en demo geven. Hij gunde zich daar op dat moment niet voldoende tijd voor, en wilde volstaan met iets veel korters.

Om die reden heb ik hem toen de help bestanden meegegeven, zoals die ook worden verstrekt aan de (niet) leden die !WimpLink 1.05 compleet aanschaffen of willen upgraden. Die public domain tekst bestanden zijn slechts bedoeld als korte hulp, niet als een uitgebreide handleiding (die is overigens wel in de maak). Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat dergelijke compacte uitleg onvoldoende is voor beginners, zelfs ondanks het aanwezige beginners-bestand wat het vak-jargon uitlegt. Beschouw het als een woordenboek, niet als een studieboek die je stap voor stap iets uitlegt.

Natuurlijk ben ik alsnog bereid om die uitgebreidere uitleg te geven. Dat kan op vrijwel elke bijeenkomst van regio Oost op de 2e zaterdag van de maand m.u.v. juli en augustus. Ook andere regio's worden door mij regelmatig bezocht, dus als je even per e-mail of fax informeert of ik er zal zijn, dan kun je ook komen. Daarnaast kan men in de toekomst de handleiding voor !WimpLink 1.05 aanschaffen. Maar dat is geen reageerbuisbaby. Ik wil dat graag secuur doen, vandaar dat het zo lang duurt. Daar komt nog bij dat het grote probleem van een stap voor stap handleiding voor gevorderden een gruwel is. Maar veel moeilijker is het dat je rekening moet houden met de vele mogelijkheden en het via meer wegen kunnen realiseren van een bepaalde oplossing.

Of zoals een ander voorstelde: per soort RISC OS een andere handleiding of hoofdstuk. Dat zou werkelijk enorm uitgebreid worden. Immers je hebt RISC OS 3.10, 3.11, 3.50, 3.60, 3.70, 3.71, 4.02 en 4.03. M.u.v. RO 4.x hebben al deze versies zowel een (oude/originele) !Boot-structuur, als ook is er een andere/ nieuwere volgens Acorn/RISC OS en/of Acorn User CDrom versie om te installeren. De verschillen betreffen dan vooral de plaats van belangrijke bestanden en/of (sub) directories. Al die mogelijkheden allemaal op gaan sommen is echt te uitgebreid, met de veel te grote kans dat je door de bomen het bos helemaal niet meer ziet. Daarnaast heeft niet iedere handleidingschrijver echt alle RISC OS- en !Boot-versies bij de hand.

Om die !WimpLink handleiding zo goed mogelijk samen te stellen zal ik zowel een stuk voor gevorderden (quick install) als een uitgebreid stuk voor beginners maken. Daarnaast zal ik de concept handleiding zowel aan een gevorderde als aan een beginner ter observatie voorleggen, en daarna diens commentaar zo goed mogelijk proberen in te passen. Meer kan ik echt niet doen.

Je zegt een thuismus te zijn, maar je zal er toch "iets" voor over moeten hebben, hetzij tijd om te komen, tijd om veel te lezen en vooral veel te proberen. Die uitgebreide kennis, die een aantal door jou genoemde mensen hebben, komt echt ook niet zomaar aanwaaien, daar moet je wel wat en zelfs heel veel voor doen.

Natuurlijk hoeft niet iedereen dezelfde kennis te hebben. Als je er maar zoveel energie in steekt dat je het gereedschap goed kan gebruiken. Probeer alles eerst zelf, en als je het niet snapt, dan vraag je dat ene onderdeel. Een volgende keer vraag je dan het andere onderdeel.

plannen werkgroep hardware

Hoi Ben,
Nee niet Meyer, maar die andere, van den Aardweg. Helaas heb je het print-probleem van de teksttelefoon niet goed begrepen. Eigenlijk is het heel simpel. In die teksttelefoon zit een geheugen waarin berichten bewaard worden. Via de aanwezige parallelle poort is een printer aan te sluiten om die teksten af te drukken.

Naast een monitor om alles te bekijken, is er geen andere mogelijkheid om de inhoud van het geheugen naar buiten te brengen of op te slaan. Wat wilde ik nu doen? Juist, die printoutput opvangen en dan naar een andere computer leiden alwaar het kan worden opgeslagen op disk etc. Om dat te doen heb je eigenlijk een parallel naar serieel converter nodig. Die kun je ook duur kopen voor +/- f 160,-. Maar zelf maken is veel leuker en leerzamer.

En dat is nu een mooie klus voor de werkgroep hardware. Om dit op te zetten had ik al een basis-idee in gedachten. Namelijk een oude (8-bits) Acorn BBC computer ervoor inzetten. Die heeft aansluitpoorten voldoende om te realiseren wat ik wil. Daarnaast is het project ook voor anderen interessant die b.v. hun printer verder dan 5 meter van hun hoofdcomputer willen opstellen. John Kortink heeft voor !6502Link al reeds een kabel gemaakt die bij de RiscPC op de parallelle printerpoort wordt aangesloten en bij en BBC op diens User-poort. M.a.w. de kabel hebben we al. Nu de software nog. Dus de BBC moet zijn inkomende data op de userpoort (afkomstig van b.v. mijn teksttelefoon of een andere computer) vertalen naar een serieel signaal wat per kabel of zelfs modem naar een andere computer en/of printer kan worden gestuurd.

En ja als we dan toch bezig zijn, dan wil ik andere combinaties ook maar gelijk als optie meenemen. We krijgen dan: parallel (userport) naar serieel, serieel naar parallel, parallel (userport) naar Econet, Econet naar parallel (bestaande BBC-parallel-printerpoort), en natuurlijk parallel (userport) naar parallel. In dt laatste geval opereert de Acorn BBC dan gewoon als printerbuffer.

Daarnaast lijkt het me wel leuk om een SCSI-printer-box te bouwen. Alle SCSI-gebruikers hebben vaag wel eens gehoord dat er ook SCSI-printers zouden bestaan. In de folder van Castle Technology wordt het onder meer genoemd bij hun Storm SCSI-2 card voor de RISC OS computers. Maar men heeft het nog zelden echt in de praktijk gezien. Naar mijn idee moet het mogelijk zijn om een SCSI-device te bouwen met slechts een SCSI-aansluiting en aan de andere kant 8 printer aansluitingen. Dat kan dan bestuurd worden door middel van het LUN (logical unit number). Wanneer dan ook !Printers wordt uitgebreid met de SCSI printer aansluiting en dus keuze van het SCSI-ID en LUN is het theoretisch mogelijk om 450 printers aan te sturen. Maar zonder gekheid, met een zo'n SCSI-printerbox zou ik al te tevreden zijn. Met meerder printers hoef je dan niet steeds om te pluggen o.i.d.

Ook voor netwerk gebruik ideaal. Ik ben namelijk van mening dat alle mogelijke hardware mogelijkheden (zoals o.a. ook een SCSI-printer) door de software (!Printers) ondersteund zouden moeten worden.

Ander manco is dat men niet serieel kan printen via b.v. serial podule card. Dus zou blockdriver support in !Printers opgenomen moeten worden. Tevens mag de handshaking daarvan ook wel worden aangepast. Nu ondersteunt !Printers alleen (software) Xon/Xoff, maar niet (hardware) RTS/CTS of zelfs beiden gelijktijdig. Ik heb al een concept mailtje richting RISC OS met vragen daartoe klaarliggen.

Tevens wil ik verwijzen naar het public domain programma !S2P wat het mogelijk maakt om via een seriële verbinding met de printer van een andere RISC OS computer te printen.

gemiste kans, door Jan Blok

Hallo Jan,
Ik ben het roerend met je eens dat we met z'n allen meer actie zullen moeten ondernemen om het Acorn en RISC OS platform te behouden en liefst een groter draagvlak te geven. Zelf ben ik b.v. al jaren lid van de HCC en kom ik regelmatig op de bijeenkomsten van o.a. afdeling Arnhem. Tegenwoordig ga ik daar elke maand heen en neem zowel een collega Big Ben Club lid als m'n RiscPC mee. Alleen door dat langdurig te doen, wordt er steeds meer begrip en bekendheid aan gegeven. Het kost tijd, maar eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen, of in ieder zij die toch al lid van de HCC zijn. En het mooiste is dat we ook mee doen met internetten via een netwerkkaart en hun 10bT/UTP/RJ45 netwerkje, IP-server en V90 modem. Zie hieronder het stuk zoals ik dat ook al op (int)Aconet heb laten circuleren:

Via een lokaal netwerk internetten.

Op de regiobijeenkomst van HCC-Arnhem (4e woensdag v.d maand 20:00 - 22:00 uur) gaat dat als volgt:
De IP-server wordt door het regiobestuur eenmalig van een telefoonnummer voorzien en gaat dan uitbellen naar HCC-net. Hij werkt helaas met dynamische IP-adressen. Op de Acorn computers zou je de DHCP module nodig hebben, welke er helaas nog steeds niet is. Maar soms valt dat gedeeltelijk te "faken". Je vraagt gewoon in welke range die uitgedeelde adressenserie loopt, en kiest dan keihard voor een bepaald adres, in de hoop dat dat toevallig niet is uitgegeven. En inderdaad op die manier heb ik al elke regioavond dat ik er was kunnen surfen. Om dat uit te zoeken waren we wel 4 regio-avonden verder... En dan zal ik het jullie nu "gratis" geven.

!ANT internet suite configuration window:
LAN (local area network)
Modem Dial Up dus UIT !

!ANT Provider setup window:
Country: Netherland
IS Provider: HCCnet
Town/City: <Zie lijst>
Telephone: <zie lijst>
Host name: www.hccnet.nl
IP Address: Dynamic (is uitgegrijsd)
Login name: vrl.achternaam@hccnet.nl
Password: --------
Name server: 193.172.127.93, 193.172.127.94
Protocol: PPP

!ANT LAN setup window:
Driver: EtherH16 (of wat voor kaart je ook hebt)
Hostname: post.hccnet.nl (of hoe je jezelf ook genoemd hebt)
IP Addres: 192.168.10.11 (dus gewoon keihard opgeven!)
IP Mask:255.255.0.0
Name server:193.172.127.93, 193.172.127.94
Gateway: 192.168.10.10 (even aan de beheerder vragen)

Dit was dus voor een UTP netwerk.Volgens Leo Smiers zou het op Acorns ook moeten kunnen met de Navaho-server. Meer info: Chris Audley chris@navaho.co.uk
Van !SambaServer is versie 0.07 al in omloop en te downloaden. Van Navaho zal ik even uitzoeken of deze public domain is, en zo ja, deze ook ter download op UniCorn BBS aanbieden.

Veel succes met installeren en tot wedermails. Tot zover deze REAGEERBUIS. Een volgende keer wellicht meer...

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.
Netmail: 77:8500/504.1@Aconet
2:2801/208.1@Fidonet
mailto: Henri_Derksen@aconet.org

UniCorn BBS: +31-(0)26-4425506

fax: +31-(0)26-4425506.