CD(re)writer

door Henri Derksen

Bij deze wil ik melden dat de Plextor Plexwriter W12/10/32S CD(re)writer in Ultra SCSI-2 uitvoering met 4 MB burnproofbuffer prima werkt met !CDBurn 1.55 en mijn Morley cached SCSI-1 card met PowerTec PowerRom. Bij nieuwe hardware moet altijd iemand de eerste zijn die zoiets probeert. Van te voren had ik me goed laten voorlichten door gerichte vragen te stellen aan de Plextor importeur voor Europa in België‰ en ook aan Steffen Huber, de auteur van !CDBurn.

Plextor is niet de voordeligste keuze (+/- fl 900,00), maar biedt wel zeer degelijke drives die met nagenoeg alles samenwerken. Het enige nadeel is dat een SCSI-2 apparaat natuurlijk niet op de hoogst mogelijke snelheid met een SCSI-1 host- adapter zal samenwerken. Maar we hebben toch de tijd? Op 8x en zelfs op 4 x een CD-R branden gaat toch snel genoeg ? Dat is immers maar 18 minuten. Met de rewritable CD die bij de Plextor CD(re)writer geleverd werd heb ik al een gedeeltelijke backup van m'n interne E-IDE harddisk gemaakt.

Er bestaat van deze brander/rewriter ook een E-IDE versie, maar die heeft slecht ene 2 MB burnproof buffer. Over het algemeen zal SCSI-apparatuur beter bevallen dan IDE broers. Die W12/12/32A (E-IDE/ATAPI) werkt ook goed samen met !CDBurn versie 1.55.

Dus iedereen die ook interesse heeft, kan bij een PC-dozen schuiver zo'n Plextor aanschaffen en uiteraard even bij Warm Silence Software !CDBurn aanschaffen, of bij een Nederlandse dealer doen. Let er overigens wel op dat je de retail versie en niet de OEM versie aanschaft. Het prijsverschil is gering (+/- fl. 50,00), maar je mist dan wel het e.e.a., zoals de manual, lege CD-R en lege CD-RW. En let ook even op de BTW. Per 01-01-2001 gaat die ook met 1,5% omhoog.

Een ander probleem is nog dat veel oudere CDrom drives niet met CD-RW schijfjes overweg kunnen. Alle recente CDRomdrive modellen niet ouder dan 1 jaar, kunnen als het goed is wel met rewritables overweg, en naar men zegt zelfs met "niet afgesloten" CD-R's.

De nieuwste trend is overigens om MP3 bestanden op een audio-CDrom te zetten. Met een CDromspeler die ook MP3's ondersteunt, zoals de Philips Companium heb je dan ruim 10 uur muziek per schijfje beschikbaar. Er is ook software voor RISC OS om MP3 bestanden aan te maken uit bestaande WAV files. Met deze mogelijkheid wordt het natuurlijk interessant om al je oude vinylplaten met een voorversterker en geluidskaart in te lezen (sampelen) op 44.1 KHz en daarna naar MP3 te converteren. Et voila een prachtige verzameling krijg je dan.

!MP32AR zet (A)MPEG 3 muziekbestanden om naar ARMovie bestanden.

Iedereen veel succes met branden.