ANT's !Marcel tips

door Rien Mertens

Tijdens een telefoongesprek met Aart Veenenbos, over een probleem met een harddisk, kwamen we op de ondoorgrondelijkheden van internet. Aart gebruikt(e) net als ik !Marcel voor zijn e-mail, maar heeft al enige tijd geen kans meer gezien dat weer aan het werk te krijgen.

Ik heb hem gezegd dat hij eens moest proberen om de /overview uit zijn userdir te verwijderen, omdat dat vaak opstartproblemen met !Marcel verhelpt. Naar aanleiding van zijn verhaal zat ik nog wat te lezen in de help van !Marcel(menu-item Help bij de !Marcel-icon op de balk) en ik kan dat de gebruikers aanraden! Daarin staan zaken die je misschien niet (meer) weet, maar die wel handig zijn. Ik zag daar bijvoorbeeld staan dat je bij het verzenden van e-mail met attachments kunt kiezen of je de attachments wel of niet bewaart in je SEND map. Dat kan default maar ook steeds wanneer je een nieuwe mail verstuurt, en zelfs achteraf kan een attachment nog verwijderd worden.

Default instelling:

Ga vanaf de icon op de balk naar Choices/Mail setup. Ga dan naar het submenu achter het vakje Files encoding, onderaan staat Fcc:files. Wanneer dat aangevinkt is worden attachments default bewaard, wanneer je dat uitzet, worden ze standaard NIET bewaard.

Voor een enkel e-mailtje:

Wil je de default instelling niet wijzigen, maar soms toch maar niet die meegezonden bestanden van enige MB bewaren, omdat je ze zelf al ergens anders op je computer hebt, dan kan dat ook voor die ene mail veranderd worden. Wanneer je een nieuw e-mail bericht gaat verzenden, zie je onderaan het venster waarin je de geadresseerde en het onderwerp typt, ook staan (onder FCC Mail/send) Files en daarachter weer een submenu, daar kan voor het e-mail bericht wat je gaat versturen ingesteld worden Fcc:files aangevinkt(WEL bewaren) of NIET bewaren (niet aangevinkt). Dat kan getoggeld worden tussen aan of uit door klikken met de muis.

Achteraf:

Denkt u nu net als ik, wist ik dat maar eerder? Geen nood, je kunt de e-mail folders met al die attachments die je bewaard hebt in het verleden, alsnog een stuk verkleinen! Selecteer een e-mail met een attachment dat je wilt verwijderen en ga in het menu naar:

Message/Remove files.

Aanklikken van 'Remove files' maakt dat er een kopie van die mail gemaakt wordt zonder attachments, en de originele e-mail wordt op 'Delete' gezet, zodat bij drukken van het prullebak-icoontje alleen de e-mail zonder attachment overblijft. Ik heb daar zelf meteen gebruik van gemaakt! Dat ruimde weer flink op. Ik hoop dat ik hier ook iemand anders mee geholpen heb. Misschien volgende keer weer een tip?

Ik heb zelf ook een vraag over e-mail:

Hoe kan ik met mijn RiscPC e-mail ophalen zonder de berichten die ik al opgehaald had een vorige keer, maar die nog niet verwijderd zijn uit de postbus bij de provider? Ik weet dat die functie wel bestaat bij veel e-mail programma's op die andere computers, daar wordt dan de e-mail bijvoorbeeld na een instelbare tijd pas uit de postbus weggegooid. Dat zou ik ook graag op mijn Acorn-machine kunnen doen, omdat ik de post op een andere machine ook wil kunnen lezen, maar ik niet steeds opnieuw alle -inclusief de al opgehaalde- post wil ophalen (dat kost onnodig veel telefoon-tijd).

Rien Mertens.