Communicatie en AcoNet

uitleg en update door Henri Derksen

Helaas denken velen dat AcoNet alleen bestaat uit BBS De Randstad en UniCorn BBS. Dat komt omdat deze twee systemen ieder worden gerund door een Big Ben Club regio (Den Haag en Oost) en gedeeltelijk door de club worden gefinancierd. Maar alle Big Ben Club software is voor leden ook op te halen van vrijwel elk (ander) AcoNet BBS. Dat kan door in te loggen en te downloaden, of door met een pointprogramma zoals !WimpLink en/of FDAPX (W'95) het totale bestanden overzicht (Files of AllFiles) te filerequesten. Voor andere systemen dan je reguliere boss kan dat met een zogenaamde crashpoll. Zie voor de details het bestand Beginners en How2Freq. Zie ook: UniCorn BBS filearea: 12 mailer support. POINTHLP.ZIP is een helpbestand voor alle versies van !WimpLink, voor points zonder manual. Bevat o.a. het bestand: beginners.

In Nederland geen landnummer kiezen en een 0 voor het kengetal. Alle BBS'en zijn 24 uur per dag online. Zie de lijst. Uiteraard zijn al deze systemen (buiten de clubsoftware) ook voor niet Big Ben Club leden benaderbaar en vaak (zeer) interessant. De meeste sysop's accepteren (nieuwe) points en begeleiden deze met het beantwoorden van allerlei vragen en/of verwijzen zonodig door naar "kenners". Naast bestanden kunnen ook berichten worden gelezen en/of opgehaald. Vraag gerust hoe dat kan en wat je er voor moet doen. Alle AcoNet sysop's en points (zie pointslijst) zijn via de Gateway ook vanaf Internet per e-mail te benaderen: Voornaam_Achternaam@AcoNet.org.

Als de *Asterisk straks digitaal uitgegeven gaat worden, dan is deze zeer waarschijnlijk (alleen voor leden) ook van al deze BBS'en op te halen. En als je een vaste point-aansluiting hebt, dan kan het toezenden zelfs volautomatisch (via een abonnement op een file-echo) als je regelmatig je overige post komt ophalen. Daarom de tip, bel altijd tijdens het lage telefoontarief tussen 19:00 en 08:00 uur, lokaal tarief is tussen 00:00 en 08:00 en in het weekend het laagst, zodat een grote file als de *Asterisk ophalen zo voordelig mogelijk blijft.

(noot van de redactie: het streven is om het bestand zo klein mogelijk te houden zonder al te veel concessies aan de kwaliteit te doen. Richtlijn voor de omvang: tussen 400 en 800 Kb. Niet toevallig past het hele ding dan nog steeds op een DD-floppy.)

Op UniCorn BBS was ik genoodzaakt om van alle points die meer dan drie maanden hun post niet hadden opgehaald, alle oude (mail-)bestanden van voor 31-12-2000 te verwijderen. Overig onderhoud wordt daarom zoveel mogelijk tijdens hoog tarief uitgevoerd. Als je een meer persoonlijke uitleg wilt, kom dan eens kijken op een van de volgende bijeenkomsten:

regio Den Haag: donderdagavond 12 april 2001, Internet communicatie via AcoNet

regio Oost: zaterdagmiddag 12 mei 2001, datacommunicatie voor beginners deel 2, modems installeren en BBSen bellen.

zaterdag 15 juni 2001, regio Oost stand op RISCOS Expo 2001.

zaterdag 8 september 2001, datacommunicatie voor beginners deel 3, pointpakketten voor AcoNet en Fidonet.

zaterdag 10 november 2001, datacommunicatie voor beginners deel 4,

Internet.

Veel plezier en tot ziens op AcoNet, Fidonet, een regio- of werkgroep-bijeenkomst, of anderszins.