Recept voor het consumeren van de Asterisk in HTML.

Omdat u dit kunt lezen, veronderstel ik dat de file 'index' aangeklikt is. Voor het gebruiksgemak is gekozen voor een uitvoering met frames. De bovenbalk blijft altijd op zijn plaats zodat de jaargang en de maand altijd zichtbaar zijn. De linkerkant is de inhoud. Die vormt een vast percentage van het venster en wordt dus mee groter als u een grotere resolutie kiest voor het lezen van deze uitgave. Die inhoudsopgave kan wel naar boven en beneden scrollen als met de muis ergens in het venster een klik/sleep wordt gedaan. Datzelfde geldt ook voor het grootste deel van wat er te zien valt, het leesvenster. Scrollen kan met de RISC OS browsers ook d.m.v. de pijltjestoetsen of met page up - page down.

Elke aangeklikte titel in de inhoud laat het bijbehorende artikel in het leesvenster zien. Het is ook mogelijk inplaats van de linker toets de rechtermuistoets te gebruiken voor deze actie, dan openen de browsers die getest zijn (!Fresco en !Oregano) een apart venster op de volle grootte. Omdat alle tekst zelf-formatterend is, past er daardoor meer tekst en soms ook het hele artikel binnen dat nieuwe venster. In de tussentijd blijven menu, leesvenster en titelbalk gewoon staan. Deze truc kan met een MS browser ook, d.m.v. shift-klik.

Iets dergelijks kan ook gedaan worden als er tegelijkertijd een Internet verbinding open staat. In dat geval kunt u webadressen die in een artikel voorkomen (riscynieuws is daar een goed voorbeeld van, daar ritselt het van de links) met de rechtertoets aanklikken en dan opent de browser een nieuw window met daarin het scherm van de website waar het adres naar verwees. Daarbovenop zijn alle aanwezige e-mail adressen ook echt als links aanwezig met als gevolg dat als u een email-programma hebt gestart die prompt komt met een eigen mailvenster. Uiteraard met het adres erin wat u zojuist aangeklikt hebt.

Bij sommige artikelen horen plaatjes of een listing die een beetje te groot zijn om in de tekst op te nemen. Die zijn als een link uitgevoerd die (alweer) met de rechtertoets aangeklikt kan worden en bekeken kan worden met de tekst van het artikel in het leesvenster ernaast. Niets belet u overigens om zowel het artikel als diverse afbeeldingen tegelijkertijd in aparte vensters te hebben. Vooropgesteld dat uw computer genoeg geheugen heeft.

Alle tekst van alle artikelen kan er als ASCII uitgehaald worden en opgeslagen of hergebruikt. Pas wel op dat u minstens uw bron vermeldt als u hiermee zelf iets publiceert. Alle afbeeldingen zijn nu in het GIF-formaat, en sommige daarvan vallen onder copyright. Deze hele publicatie is per artikel gemaakt met EasiWriter Pro+ en vastgelegd als HTML. Die HTML files zijn weer aan SiteWriter gevoerd, die met de index en de frames het blad aan elkaar geknoopt heeft. Uiteraard zitten er hier en daar onvermijdelijk nog wat eigen aanpassingen in. Veel is dat niet want eigenlijk ben ik een leek op dit gebied en begin maart 2001 had ik nog nooit een vinger uitgestoken naar HTML als opmaaktaal.

Om alles minimaal op een A5000 of een ARM3 machine met 4 Mb en een 640x480 scherm bij 256 kleuren te kunnen laten draaien heb ik een file-only versie van !Fresco gebruikt. Die kan helaas alleen scrollen met klik-sleep. In een apart venster werken overigens de scrollbars weer, zodat het toch niet een groot nadeel is. Om zoveel mogelijk ruimte te maken heb ik bij de Display options van !Fresco de button bar, de URL line en de fetch status uitgezet. Bij Font choices heb ik alleen de knop Change all een punt hoger gezet. Dit is de ontwerp layout, maar u bent natuurlijk volkomen vrij om wat voor font en grootte ook te gebruiken.

Veel leesplezier!

Peter van den Berg, redactie