Recept voor het consumeren van deze Asterisk*

De mei-uitgave is anders dan de drie voorgaande. Niet zo heel veel anders, maar toch. Het meest in het oog lopende verschil is de titelbalk, die erg aanwezig was aan de bovenkant van het leesvenster. Die is verhuisd naar de titelbalk van de browser. Daardoor is er nu meer ruimte voor het leesvenster.

De index is eigenlijk hetzelfde gebleven, alleen is er bovenaan een klein logo van RISC OS 4 constant zichtbaar. Alle onderdelen van de index die links bevatten laten de uitvoer in het leesvenster ernaast zien. Behalve als een link met de rechtertoets (Adjust) aangeklikt wordt, dan opent een nieuw venster met dat artikel er in. Doordat de tekst ook nu zelf-formatterend is, kan er meer tekst en soms het hele artikel in dat venster. (Deze truc werkt ook met een PC-browser d.m.v. Shift-klik.) Het oorspronkelijke venster van het blad blijft gewoon staan, en wordt weer zichtbaar als het nieuwe opzij geschoven of gesloten wordt.

Zowel de index als het leesvenster kunnen scrollen door een klik-sleep in dat venster te doen. Na aanklikken van het leesvenster werken de pijltjestoetsen en page up, page down ook, behalve met de file-only versie van !Fresco. Als een artikel geopend is in een nieuw venster dan werken ook de scrollbars weer.

Links die in het leesvenster voorkomen openen nu altijd een nieuw venster, zodat er geen conflicten ontstaan met een webpage vol met frames. Het menu bovenaan de pagina "regio's, agenda's en werkgroepen" blijft nu staan als een regionaam aangeklikt is. !Fresco doet dit voorbeeldig, maar !Oregano schijnt hier moeite mee te hebben en opent soms de lijst weer aan het begin. Geen idee waar dat door komt. Ook nu zijn er weer wat plaatjes die te groot zijn voor een 640x480 scherm, de minimum target. Kleiner maken van die afbeeldingen leverde kruimelige toestanden op. Dus zijn die weer als aparte link uitgevoerd en openen ook een nieuw venster.

Er zijn een aantal mensen die een afdruk van sommige artikelen willen maken. Daarom heb ik wat tijd gespendeerd om te testen hoe dat werkt. Met !Fresco, zowel de volledige als de file-only versie werkt dat goed als de instellingen Choices> Printing setup van Fresco gezet worden op Scale 83%, Print images en Use colours. Dan komt er een heel acceptabel geheel uit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen plaatjes te printen, dan moet Print images niet aangevinkt zijn. Evengoed laat de printer dan weer ruimte open waar de plaatjes hadden moeten staan, en dat is ook weer lelijk.

!Oregano is een heel ander verhaal, die maakte beslist geen goed resultaat op de laserprinter van de club. De pagina komt er vreemd uit met de plaatjes een beetje gerekt in de hoogte en een paar letters aan de rechterkant vallen af. Het alternatief is de tekst eruit te saven en in een tekstverwerker of DTP programma te laten vallen. Dan kan van daaruit geprint worden zonder plaatjes en met de juiste formattering per pagina. Als je echt wilt printen wat je op je scherm ziet, dan is het ook mogelijk om (vanuit !Fresco, niet !Oregano) de hele pagina te saven als Drawfile en via Draw in delen te printen. Houd er rekening mee dat Draw de breedte van de tekst overneemt uit het venster van waaruit vastgelegd wordt. Met andere woorden; hoe breder het venster, hoe breder de tekst in Draw.

Het is een relatief grote aflevering deze keer, rond de 400 Kb. Alle plaatjes zijn als GIF in 256 kleuren uitgevoerd, om zoveel mogelijk de omvang te beperken. Voor oude machines: gebruik een 256 kleuren mode, anders is het geen gezicht.

Veel leesplezier!

Peter van den Berg