Nieuws over de digitale Asterisk*

In de vorige *Asterisk is gepubliceerd hoe de digitale Asterisk* te downloaden. Daar zijn een heleboel klachten op gekomen, met name dat er maar één manier beschikbaar was, via het BBS De Randstad. Voor een flink aantal mensen is dit geen goede manier. Vooral leden die wel een Internet provider hebben, via de kabel bijvoorbeeld kunnen zelfs helemaal niet inbellen bij een BBS. Anderen voelen er niet zoveel voor om interlokaal of zelfs internationaal te gaan bellen.

Maar dat wisten wij aan deze kant ook wel. Tegelijkertijd heeft niemand beweerd dat via De Randstad de enige manier zou blijven. Maar zover is het nog niet, we zitten nog in de aanloopfase en de eerste manier die beschikbaar kwam, is via dat ene BBS. Verder staat in de digitale versie precies hetzelfde als in de papieren, niemand mist iets. De aanloopfase is dan ook voornamelijk bedoeld als test.

Een email-abonnement is de volgende manier die nu gebruikt kan worden. Daarmee kan iedereen die een email account heeft de Asterisk* automatisch in zijn post krijgen. Om op de distributielijst te komen stuur een email naar: listrobot@intaco.net Met in de body van het bericht (dus niet in de header):

logon Asterisk nummer naam

subscribe Asterisk

end

Inplaats van "nummer" en "naam" je eigen lidnummer en naam (inclusief voorletters en eventuele voorvoegsels) precies zoals het op je lidmaatschapskaart van de Big Ben Club staat. Daarbij moet je dan wel rekening houden met de inmiddels bekende fout in de gegevens op die kaart: er hoort geen komma maar een PUNT in het lidnummer te staan en geen puntkomma maar een KOMMA in de naam. De listrobot stuurt een bevestiging of alles correct was of niet. Zo ja, dan komt de Asterisk* in de mail wanneer en zodra er een nieuwe beschikbaar is.

Binnen een maand hopen wij ook de webtoegang klaar te hebben waardoor iedereen met een internet account zijn browser kan gebruiken om een of desnoods alle Asterisken* die gemaakt zijn te downloaden. Ook daar zit een authorisatietabel tussen zodat alleen leden erbij kunnen. Verder zit nog in de planning om een email-abonnement op te zetten waarmee niet de Asterisk* zelf maar een aankondiging met de inhoud in de mail meekomt. Dan kunnen diegenen die daarvoor kiezen op een ander tijdstip het blad zelf downloaden.

Voorts wordt er over gedacht om bij de laatste papieren *Asterisk een floppy te voegen. Eigenlijk bedoeld voor mensen die Internet noch Aconet toegang hebben. Dat floppy bevat een file-only versie van !Fresco, het communicatie -programma !Connector, en informatie over hoe de digitale publicaties te downloaden. Geen modem? Dan kun je de Asterisk* ook ophalen bij de dichtstbijzijnde regio bijeenkomst. Als dat ook op problemen stuit, zijn er hier en daar oude (14k4) modems voor weinig of niets te krijgen. (Bij mij bijvoorbeeld, wie heeft er nog iets liggen?)

Nu nog een toelichting over het * voor of achter de naam Asterisk. Ervoor is de papieren uitgave, erachter is de digitale. De reden is een grapje: eigenlijk is het Asterisk-e, met de "e" van elektronisch. Maar de "e" is een sterretje in het Selwyn font. Vandaar Asterisk*, maar omdat het zo lastig typt, voor iedere keer moet die ene letter veranderd worden, gaat het vanzelf naar Asterisk*.

groeten, ook namens Frank de Bruijn van BBS De Randstad, Peter van den Berg.