Demonstratie Photodesk
ademloos gevolgd door Cor van der Heijden

Het decor was de Ketting in de Tinelstraat dat na een aantal jaren voor elk clublid van de BBC wel bekend is, neem ik aan. Onderwerp was Photodesk, presentator Toon Gordebeke. Voor wie hem tijdens AUM99 in actie heeft gezien zeker geen onbekende, op verzoek van onze regioleden werd Toon uitgenodigd. Hij was bereid zijn kennis van Photodesk met ons te delen. Na het opstellen van de benodigde hardware begon Toon op een gestructureerde manier beetje bij beetje de geheimen van Photodesk voor ons te ontsluiten.

Calibreren en nog meer
Allereerst werd uitgelegd hoe men de kleuren kan calibreren wat geen onbelangrijk detail is natuurlijk. Door de Monitor, de printer en de scanner te calibreren weet men precies welk printresultaat men krijgt wanneer men op het scherm iets ontworpen heeft. Na het calibreren kwamen de meest voor de hand liggende items aan bod zoals het gebruik van de verfspuit, de verfkwast en het potlood met de onderlinge verschillen en mogelijkheden.
Toetscombinaties zoals: ctrl-tab om de toolbar los te maken, f1 om de grid in en uit te schakelen, f2 om info te krijgen over het bestand etc etc. Het maskeren werd uit de doeken gedaan zodat niet elke bewerking op het hele beeld moet werken. Een handig tool. Werken in RGB of in CMYK, en het waarom werden behandeld.
Kleurpaletten oproepen en saven, het clipboard bewaren, mogelijkheden om teksten te gebruiken, het gebruik van stempels en de verschillende fileformaten waarin Photodesk het gemaakte plaatje kan opslaan en weer kan inlezen werden behandeld.

Beeldbewerken
Nadat de basis gelegd was ging Toon in op het bewerken van beelden. De oren werden nog eens extra gespitst en de aandacht verhoogd zo dat al zou kunnen. Met vaardige hand toverde hij objecten in bossen en er ook weer uit. Paarden verdwenen en verdubbelden zich voor onze ogen en dat alles zonder paddo's zoals een aanwezige terecht opmerkte. Verschillende filtertechnieken werden uitgebreid uit de doeken gedaan zoals daar zijn: blur, smooth, sharpen, smudge en dat met de verschillende instellingen die mogelijk zijn. Er zijn zelfs zoveel mogelijkheden in deze applicatie aanwezig dat het in een sessie ondoenlijk is om ze allemaal te behandelen.

Scannen
Bitmaps inlezen met een scanner deed hij ons voor en tevens werd uit de doeken gedaan waarop men dan moet letten. Ook een digitale camera ontbrak niet op deze zaterdagmorgen. Wanneer men een plaatje van Toon gedrukt op glanzend papier in de handen houdt kan men er niet zeker van zijn dat het een foto is. Toon ontwikkeld zijn eigen soms virtuele wereld en hij is daarin een kei.

Met uitzondering van een korte pauze heeft Toon van 11.00 tot 14.30 zich moeite getroost om bijna alle mogelijkheden de revue te laten passeren. Hij deed dat op een zodanige wijze dat alle aanwezigen met veel meer kennis over Photodesk naar huis gingen dan ze gekomen waren. Voor de geinteresseerden die niet aanwezig waren een gemiste kans.

Toon bedankt voor de heldere uiteenzetting.