Ontwikkelingen op het digitale front

Dit is voorlopig de laatste papieren Asterisk. De juli-editie is de eerste die exclusief digitaal wordt gepubliceerd. Tot op dit moment zijn er een flink aantal opties bijgekomen om de Asterisk* te krijgen en te lezen.

De bereikbaarheid via de website www.bigbenclub.nl/ is inmiddels operationeel geworden en daar zijn de volgende mogelijkheden bruikbaar:

Voor mensen met kabelaansluiting is online lezen wat meer voor de hand liggend dan met een dial-up account, maar dat is gedaan om een breed aanbod te hebben. Uiteraard ook met het oog op de toekomst. De website blijft gewoon zoals voorheen toegankelijk, maar de ledenpagina's kunnen alleen benaderd worden via een naam en wachtwoord.

Dat gaat als volgt:

 1. Vul bij NAAM in, met --1-- hoofdletter je Achternaam, of het eerste gedeelte daar van bv: Hendriks. Vul bij PW in, de laatste 4 cijfers van je lidmaatschapsnummer
 2. Kom je hiermee niet binnen, dan .....
  Vul bij NAAM in, met --1-- hoofdletter je Achternaam met daarachter de eerste voorletter in hoofdletter, gescheiden door een punt, bv: Hendriks.M
  Vul bij PW in, de laatste 4 cijfers van je lidmaatschapsnummer
 3. Lukt het nog niet, dan de 2e voorletter toevoegen.
 4. Dubbele voornamen = 2 hoofdletters, bv: Gert-Jan = GJ
  Bedrijven in hoofdletters, zonder punten, bv: VDT of twee woorden met -1- hoofdletter en punt, bv: Computer.World
 5. Kom je dan nog niet binnen of vind je dit te bewerkelijk, stuur een bericht met een NAAM voorstel aan bbcweb@care-it.demon.nl

Het is even proberen, maar als het eenmaal gedaan is heeft de browser de gegevens opgeslagen voor later gebruik en logt die de volgende keer in zonder verder iets te vragen. (Let op, !Oregano heeft een knop aan te vinken voor later gebruik, Fresco doet dit automatisch.)

Zoals al vermeld is er ook nog een email-abonnement, zie voor instructies de vorige *Asterisk bladzijde 22. Als u daar al op ingeschreven hebt, hoeft u verder niets meer te doen en krijgt u de Asterisk* automatisch mee als de email wordt opgehaald.
Om nog wat ruimer in de mogelijkheden te zitten is er nòg een website waar alle digitale edities voor download klaar staan, maar zonder de extra gadgets die door de clubwebsite geboden worden. Dat is http://www.intaco.net waar ook een naam en wachtwoord voor nodig is. De informatie daarover is aanwezig op deze site, zodat het niet nodig is deze hier te herhalen.

De rest wordt bediend door Aconet met !WimpLink, die ook weer twee opties heeft. De eerste is een file-request doen met de eerstvolgende poll, dan komt het bestand meestal meteen mee.
De tweede mogelijkheid is met !WLAreas aan te sluiten op de area Asterisk. De exacte naam is afhankelijk van het BBS waarnaar gepolld wordt, maar de naam Asterisk moet er wel ergens in voorkomen. Dat is alleen maar een file-echo-area waar geen berichten naartoe gestuurd kunnen worden. Het effect is hetzelfde als bij het email-abonnement: zodra er een nieuwe editie klaarstaat komt de aflevering met de eerstkomende poll mee.

Voor de mensen die ook niet op Aconet zijn aangesloten hebben we dan nog de download van BBS De Randstad, daar kan de Asterisk* met een script voor !Connector opgehaald worden. Uiteraard kan dat ophalen ook via de andere BBS'en maar dan kan er (tot nu toe) geen automatische poll van gemaakt worden zoals bij De Randstad.

Ook met het oog op misschien ontbreken van de benodigde software zit bij deze laatste papieren versie een floppy. Een lange avond met 3 man en zes computers die dingen dupliceren en het is klaar. Op dit schijfje staat alles wat nodig is voor de minimum target, een ARM3 machine met 4 Mb geheugen en een 640x480 scherm bij 256 kleuren. De digitale editie draait daar uitstekend op, weliswaar langzamer dan op een RiscPC, maar dat is alleen maar logisch. Het downloaden van de tot nu toe geproduceerde digitale versies duurt met een 14k4 modem en een hiervoor genoemde machine per stuk tussen drie en vier minuten. Uiteraard wordt dat met snellere spullen aanmerkelijk korter.

Nu de inhoud van het schijfje: het programma !SparkPlug en een zipfile met de naam Bestanden. Kopieer allebei naar de harddisk, dubbelklik op !SparkPlug en dubbelklik op de file Bestanden. Als alles goed is, opent dan een directory venster waar de inhoud uit gesleept kan worden naar een andere plaats op de harde schijf.
Dan heeft u een file-only versie van !Fresco, de laatste versie van !Connector, wat BBS info van De Randstad, het Basic programma Scripts en een directory met de naam Bijlage. In die laatste directory zit een verkorte versie van de digitale Asterisk*. Starten van !Fresco en aanklikken van de file index/htm is voldoende om het geheel op het scherm te krijgen. Voor het gemak heb ik deze demonstratie-Asterisk* laten beginnen met een uitleg, vrijwel alles wat er te weten valt staat daar in. Voor de bezitters van een PC: die hebben aan dit schijfje niets, maar voor zover ik weet werkt de HTML Asterisk* vlekkeloos op de meeste browsers.

Voor het geval u geen modem heeft of binnen afzienbare tijd gaat aanschaffen kunt u altijd contact opnemen met de voorzitter of secretaris van uw regio, die dan de alternatieven met u kan bespreken. De telefoonnummers van deze mensen staan onder de rubriek Regio's, agenda's en werkgroepen.

Veel succes! Peter van den Berg, redactie