M is C een column van MC

Bush, ja 100 dagen zit 'ie er al: de man die in ons verkiezingsstelsel geen president zou zijn geweest. De man die de industrie vertegenwoordigt en 10 regeringsplaatsen reserveerde voor topmensen uit de energieindustrie (Newsweek). De man die hard is voor wie in het Amerikaanse systeem niet werkt.

Voordeel: het vormt een prikkel om te werken. Nadeel: voor degeen die niet kan of niet voldoet. Die zijn beter verzorgd in ons Europese systeem. Voordeel, prikkel zei ik. Ja, in het gehele Amerikaanse leven zie je dat men probeert beter te zijn dan de ander. Dat excelleren is duidelijk bij de jeugd en in de sport. Je zag het ook in de afgelopen wereldoorlog. Omdat het Duitse materiaal beter was, in constructie en in gebruik, gebruikten juist de Yanks list (andere oplossing!) om de ander te verschalken.

Die inventiviteit is in de US des mans want de Amerikaanse vrouw is zeer op haar gemak gesteld: de man rijd de auto maar vlak vóór haar, ze zal geen stap extra verzetten! Die instelling zal vast Windows hebben doen ontstaan. Zeker in de vorm van Microsoft: alles is voorgekauwd, niks meer denken. Kodak had het ook: You push the button, we do the rest.

Bush: duidelijk iemand die gewend is bevelen te geven, geen tegenwerping aanvaardend. Dat wordt duidelijk als hij met zijn belastingsplan feitelijk aangeeft dat de US alleen aan de US denkt. Met de acties van Alan Greenspan, de man van de Federal Bank, deed dat de finacieële wereld van Europa en in Azië huiveren. Men verwachtte dat de dollar dan inelkaar zou storten en daarmede de andere munten zou meenemen. Evenwel zien we dat die 'zwakke' dollar stijgt.

De dollar met z'n lagere rentevoet dan de andere munten, je verwacht dat iedere dollar-investeerder als de pieten verkoopt en bijvoorbeeld euro's koopt. Niks .... een ieder doet 'blijf waar je bent (en verroer je niet)'Zodat die dollar sterker wordt. Heeft dat nou te maken met Bush? Niemand weet het, ieder denkt het zijne. Het fenomeen is niet te verklaren maar het IS er!

Denk je aan Bush, denk je aan de industrie, Microsoft. Onherroepelijk. En ja, kom je automatisch op de grootste vijand aller tijden en van iedereen: van ons Rossers, van de Appelaars, van Sun, noem maar.... Onherroepelijk. Wie een zaag heeft die de poten van de B & BG-stoel kan wegzagen, help ons en verlos ons van den boze.

groetend, Max van Loon