RISC OS Select Scheme
een column van Kees Grinwis

Zijn ze bij RISCOS Ltd nu helemaal gek geworden, 100 Engelse ponden voor een paar upgrades? Daar beginnen we dus mooi niet aan, ik wacht wel op RISC OS 4.5 of RISC OS 5. Tenslotte is RISC OS 5 pas helemaal geschikt voor de 32bit only processors.

Misschien dat deze of een vergelijkbare gedachte opkomt bij veel RISC OS gebruikers, maar misschien kun u zich nog mijn vorige column herinneren -die over het kopen van shareware en commerciële software. Een van de punten was de voortgang in ontwikkeling als er wel software gekocht werd en het risico dat men stopt met ontwikkelen of de ontwikkeling stagneert. RISCOS Ltd zit nu feitelijk met een vergelijkbaar probleem, namelijk dat men software wil ontwikkelen (of verbeteren). Hiervoor is geld nodig, zonder geld is het niet mogelijk om programmeurs of sub-contractors te betalen. Bij gebrek aan (voldoende) inkomsten (voor RISC OS 4.5) komt er gewoon geen RISC OS 5.

Ja maar, ja maar???
Als we een abonnement nemen op het RISC OS Select Scheme dan krijgen we waarschijnlijk ongeveer 3 keer een upgrade -het eindproduct is RISC OS 4.5-, waarbij ook significante zaken als BOOTP en DHCP ondersteuning bij zitten -kabel en ADSL internet is dan ineens direct op de RISC OS machine mogelijk- en nog een groot aantal andere aanpassingen aan het besturingssysteem en de meegeleverde applicaties.

Laten we nu zo'n abonnement eens gaan vergelijken met een donatie, we 'geven' gewoon geld aan RISCOS Ltd en verwachten er niets voor terug. Dat is namelijk vergelijkbaar met de werkwijze van (onder andere) The NetBSD Foundation en de Free Software Foundation (GNU), die stichtingen werken met geld wat gedoneerd is en wat je er voor terugkrijgt is software. Bij dit soort instellingen kan het zo zijn dat de software die men produceert niet altijd overeenkomt met de wensen van de gebruiker, ook in het geval van RISC OS 4.5 kan dit zo zijn. Wat we daarentegen wel weten is dat na de ontwikkeling van RISC OS 4.5 men zal gaan werken aan het 32-bit besturingssysteem RISC OS 5. Ook is nu al bekend welke features er in het RISC OS 4.5 Select Scheme zullen zitten.

De vraag is dus of wij(!) zitten te wachten op een nieuwe computer, nieuw besturingssysteem en hiervoor een redelijke prijs willen betalen of dat we alleen nog maar met de mond belijden dat we een Acorn/RISC OS gebruiker zijn.

Afhankelijk van het antwoord, dat een ieder voor zich zal moeten geven, kunnen we zien of het überhaupt nog wel zin heeft om nog aan RISC OS voor de desktopmarkt door te ontwikkelen. Is er geen of te weinig belangstelling dan houdt het gewoon op, dat laatste zou overigens jammer zijn - zeker met de release van de MicroDigital Omega, Cerelica Vantage en de te verwachten RiscStation portable.

N.B. Ik hoop dat ieders antwoord is: "Ja, we zitten op nieuwe RISCOS producten te wachten!"