"Anders zijn" is leuk!
waarin Henk Huinen zijn mening ventileert

In het Brabants Nieuwsblad / De Stem verscheen op 26 mei 2001 een artikel van Leo Krijnen met als titel: "Interface XP: aan de virtuele leugendetector". Het artikel gaat over het beleid van Microsoft dat de licentie voor een OS koppelt aan de PC van de koper. Wisselt de koper van computer of moederbord of crasht de zaak, dan moet de licentiehouder zich tot Microsoft wenden voor een nieuwe softwaresleutel om het OS weer te laten lopen. Dat gaat niet zomaar, want eerst moet er vastgesteld worden of de claim van de computeraar wel echt is. Vandaar dat Leo Krijnen zich nu toch af gaat vragen of hij van zijn geloof gaat vallen en een "andere" computer moet gaan kopen. Henk Huinen heeft een reactie naar het dagblad geschreven en hier volgt daar de letterlijke tekst van.

Beste Leon,

Met plezier las ik vandaag je artikel over je ergernissen aangaande Microsoft en XP. Wat mij altijd heeft verbaasd, is dat mensen al jaren klagen over Windows en Microsoft. Ze hebben volop kritiek op de monopoliepositie, maar blijven Bill Gates wel trouw en versterken hiermee de macht van MS. En dat terwijl hun kritiek alleen maar groter wordt. Neem nou de particuliere gebruiker. Als je vraagt naar hun keus voor een IBM compatible computer, krijg je bijna altijd als antwoord dat ze willen dat hun bestanden 'uitwisselbaar' zijn. Hiermee bedoelen ze meestal dat ze de software die ze nodig hebben kunnen 'lenen' van derden. Want laten we wel wezen. Men koopt een systeem van 3000 NLG, en 'that's it'. MicroSoft heeft in het verleden het kopieren van software natuurlijk altijd stilzwijgend aangemoedigd om Windows en bijbehorende software wereldwijd een onaantastbare positie te laten verwerven. Als ze gewild hadden had men vanaf het eerste begin een beveiliging kunnen inbouwen.

Daarbij *weten* de meeste mensen niet eens van het bestaan van andere systemen. (Bijna) alles wat in de media verschijnt heeft betrekking op Windows. Cursussen e.d. die aangeboden worden gaan vrijwel alleen over Windows. Ik werk op een grote scholengemeenschap in Breda. Ik had vorig jaar een leerling die trots kwam vertellen dat ze een I-Mac kreeg. Ik feliciteerde haar met haar keus. Een paar dagen later meldde ze dat ze hem geruild had omdat er geen Windows op draaide. Enige tijd later 'overkwam' een collega van me hetzelfde.....

Het 'digitale rijbewijs' dat onderwijsgevenden verplicht moeten halen, spitst zich helemaal toe op MS Windows. Toen ik vorig jaar voor een te volgen cursus een formulier moest invullen om mijn beginsituatie met betrekking tot het omgaan met computers te toetsen, moest ik alle vragen negatief beantwoorden. Simpelweg omdat ik niet met Windows werk. Ik maak voor de school al wel jaren het schoolblad, formulieren, rapporten en de website...... Maar niet met MS Windows. Knappe jongen trouwens die mij daartoe kan verplichten.

Wat Microsoft nu doet met XP heb ik jaren gelden al voorspeld. Kwam dit voor jou echt als een verrassing? Nee toch?

Ik heb je al eens eerder gemaild, naar aanleiding van een artikel dat je schreef over BeOS. Ik werk zelf sinds 1993 met RISC OS. Naar mijn weten het enige nog levende Europese computer platform. Het Britse bedrijf Acorn was de grondlegger van RISC OS en de ARM Risc-processor. Tegenwoordig houden meerdere firma's zich bezig met de ontwikkeling van dit soort computers. Het is met name de ongekend vriendelijke GUI die de gebruikers zo enthousiast maakt.

De positie van RISC OS wordt door het commerciële geweld van Microsoft steeds moeilijker. Als men zich op Europees (Brits) niveau *ECHT* zorgen zou maken over de monopolie-positie van Microsoft en de daarmee gepaard gaande kartelvorming, zouden overheden het bestaan van een eigen Europees systeem toejuichen. Het RISC OS platform heeft alles in zich om MS de loef af te steken. Maar omdat het slechts om een zeer kleine gebruikersgroep gaat, gaan ontwikkelingen soms wat langzamer.

Er is ook in Nederland nog een zeer enthousiaste groep gebruikers. RISC OS is tegenwoordig eigendom van PACE dat RISC OS ook gebruikt voor hun web t.v. Er wordt door hardware-fabrikanten nog steeds volop ontwikkeld. Afgelopen maand werd in Wakefield UK de allernieuwste computer gelanceerd: De Omega van MicroDigital. Zaterdag 16 juni a.s. wordt deze machine voor het eerst gepresenteerd tijdens de RISC OS Expo te Nieuwegein. RISC OS Expo is een jaarlijks terugkerend evenement van de vereniging van gebruikers van (Acorn) RISC OS computers. Zitten er dan geen nadelen aan RISC OS computers? Natuurlijk wel. Maar IK vind het vooral leuk om ANDERS te zijn.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie: http://www.deskvof.nl/RISCOS/riscintro.html

Met vriendelijke groeten

Henk Huinen

-- Stichting Creatief Beeldwerk <creatief@beeldwerk.demon.nl> <http://www.beeldwerk.demon.nl>