En nu: de jaarindex!

Gaandeweg tijdens het sleutelen aan de mogelijkheden verandert de jaarindex compleet. De tweekoloms lijst maakt plaats voor een eenkoloms, er komt een indeling die weer overhoop wordt gegooid, de layout verandert nog een paar keer en er komt een menu met onderwerpen bij. Maar de bruikbaarheid gaat er met sprongen op vooruit (hoop ik).

De lijst in de vorm van een table is te lastig om te updaten en bovendien groter. De artikelen in alfabetische volgorde wordt chronologisch. Er komen wat koppen tussen en het duurt even voordat HTMLEdit vindt dat het aantal syntax errors binnen de perken blijft. Maar dan ontstaat een facility die het mogelijk maakt de hele jaargang via een enkel venster te lezen of door te zoeken.

De voorwaarden blijven echter gelijk: alle afleveringen moeten in een eigen directory zitten met vastgestelde namen. En indachtig het chinese spreekwoord "beter 1 keer zien dan 100 horen" voor de volledigheid weer een plaatje.

direct.gif - 13Kb

Daarna gaat alles als een zonnetje. De lijst is makkelijk aan te vullen en het plan is om bij elke editie een update mee te sturen. Ook in het eerste nummer van 2002, in februari, dan komt er nog een index op een hoger level bij die kan schakelen tussen de jaargangen.
Wat ik nu gemaakt heb is eigenlijk heel eenvoudig te gebruiken en zoveel mogelijk analoog aan het blad zelf. Klik een onderwerp aan in het menu aan de linkerkant en de lijst springt met de corresponderende kop in beeld. Aanklikken van een titel met de 'Select' toets laat het artikel in het leesvenster zien. Met 'Adjust' opent een nieuw venster met het artikel er in. Om het volgende artikel te kunnen lezen zijn maar twee muisklikken nodig in allebei de methodes. De index oogt als dit:

lijst.gif - 17Kb

Het topmenu is uiteraard gebleven. Daarmee kan tussen de index en de diverse afleveringen heen en weer gesprongen worden. In het topmenu is links en rechts een icoontje zichtbaar dat nu nog niets doet. Maar alvast daar neergezet om volgend jaar naar de index van 2001 terug te kunnen en misschien zelfs naar eerdere jaargangen dan 2001. Die jaargangen zijn (nog) niet gedigitaliseerd, maar wat niet is kan gemaakt worden.

Het is aan te raden de halfjaarindex weg te gooien en deze er voor in de plaats te zetten. De index is te vinden in de directory '19-07.verhalen' en heet

. Nu moet meteen aangetekend worden dat WebsterXL de facility van die grijze knoppen (een FORM-variant voor de HTML-freaks onder ons) niet ondersteunt. Jammer, maar daarom schrijf ik er ook bij waar die zip-file zich bevindt. En om op het pad van de manco's te blijven: Oregano is niet zo goed in links die naar een plaats in een bestand wijzen en in een ander venster moeten worden weergegeven. Over het algemeen lukt het met deze browser beter als de underline van de links uitgeschakeld wordt. Hopelijk is dat opgelost in Oregano versie 2. De incomplete ondersteuning van WebsterXL voor forms heb ik al bij RComp aangekaart.

Rest mij nog om Ed van der Meulen te bedanken voor de onschatbare hoeveelheid tips en mogelijkheden die in ruime mate bijgedragen hebben tot het ontstaan van deze integrale reader voor de digitale Asterisk*.

Veel leesplezier!
Peter van den Berg, redactie
asterisk@pberg.demon.nl