Eindhoven even middelpunt van Europa
beschouwd door Jos Ulijn, voorzitter

Het belooft een hete herfst te worden.
Dat schrijf ik, terwijl de zomer van geen wijken lijkt te willen weten. De ene warme dag na de ander verleidt me ertoe, vast te klampen aan die onbekommerde zomerse luie loomheid. Maar de tijd vordert, en brengt een uitermate spannend moment dichterbij.

Het staat te gebeuren tijdens de RUM2001 - je weet wel: de tot een landelijke gebeurtenis uitgegroeide jaarlijkse bijeenkomst van en voor gebruikers van Acorn computers, georganiseerd door de regio Eindhoven en in het bijzonder door Cor van der Heijden.

MicroDigital zal hier, op 13 oktober hun Omega presenteren. De RISC OS computer die, wat hen betreft, het vaandel moet kunnen overnemen van de Acorn Risc PC, en ons in kracht, snelheid en "connectivity" de hardware brengt waarmee we weer een tijd vooruit kunnen. Een primeur, met het Evoluon als locatie. Een gebouw dat even futuristisch als tijdloos is, en stellig een bijzondere omgeving voor een bijzondere gebeurtenis.

evolu.gif - 20Kb

Zien is geloven.
Ik bedoel dat (vooral) niet cynisch. Op de komst van de Phoebe hebben we braaf, lang en geduldig gewacht. Wat de brug naar de toekomst moest worden, bleek het slotaccoord voor Acorn. Het heeft ons - mij - kopschuw gemaakt voor hoopvolle beloften. Ik wil geen ongelovige Thomas uithangen, toch zal ik niet de enige zijn die opgelucht ademhaalt als de Omega er is, daar in Eindhoven.

En we hebben 'm nodig. Als waardig opvolger van die oerbetrouwbare Risc PC, door Acorn uitgebracht in 1994, toen voorzien om 5, hooguit 6 jaar hun vlaggeschip te zijn. Onveranderd is het mijn trouwe bondgenoot. Al heeft-ie geen USB, al kon ik al jaren de spelletjesmarkt maar beter negeren, en ook al kan ik niet blind een uitbreiding kopen die het ook werkelijk "doet"...

De hedendaagse techniek, en de toepassingen van nu vergen een RISC OS hardware opvolger, daar is geen ontkomen aan. Maar "zien is geloven" is ook en vooral eigen aan het RISC OS besturingssysteem. 'Tuurlijk: kreten als "stabiel", "gebruikersvriendelijk", "intuitief", we kennen - en ervaren - de termen en de toepasselijkheid. Maar het blijven woorden, zolang je het niet gewoon met je eigen ogen hebt gezien.

Nog valt er een hoop te doen, voor die 13e oktober. Ongetwijfeld heeft MicroDigital er de handen vol aan, ons en de rest van de wereld die dag een stabiele machine vol nieuwe techniek te kunnen presenteren. We kennen ook Castle, Millipede, Risc Station, ExpLAN, en als het lukt, zal dat ook te merken zijn in Eindhoven. MicroDigital is zeker niet de enige die voor ons besturingssysteem hardware maakt.

Gelukkig niet: wedijver en diversiteit geven de beste garanties voor het voortbestaan van ongeacht welke soort. Wellicht is het omdat MicroDigital het heeft aangedurfd met het ontwerp van de Omega te investeren in volkomen nieuwe en ongebaande wegen voor een vooralsnog kleine markt, dat deze machine onze aandacht verdient. Omdat - op verzoek van MicroDigital - de RUM2001 het evenement wordt voor de introductie van de Omega, betekent dat extra werk aan de winkel voor de regio Eindhoven. Maar is het ook aan ons als vereniging, daar zo hoog mogelijk mee te scoren.

Hoog tijd dus, die luie loomheid van me af te schudden en aan het werk te gaan. De inspanningen van David Atkins en de zijnen, van Frank Kraaij (MicroDigital Europe) en van Cor van de Heijden, verdienen het dat de presentatie een groot succes wordt.

Acorn's RISC OS werd niet voor niets "het best bewaarde geheim" genoemd; het kan zeker geen kwaad dat meer mensen de smaak van RISC OS te pakken krijgen.

Hoe je hieraan kunt bijdragen?
Wel, door er te zijn. Als het niet al in je agenda staat: 13 oktober, Evoluon, Eindhoven. Maar dat kan ook door aan te geven welke personen belang zouden kunnen hebben met een uitnodiging. Personen die we zeker niet moeten vergeten uit te nodigen maar die ik niet ken!

En denk er eens over na wat voor jou nu precies "dat speciale" is, waardoor we met zo opvallend veel meer plezier achter onze RISC OS computer kruipen. Misschien kun je dat zelfs wel laten zien, op je eigen machine of een van de aanwezige Omega's of andere RISC OS computers, door toepassing van jou vertrouwde applicaties als !Techwriter, !Ovation of !Vantage, en wellicht met behulp van programma's als !OHP, !Presenter of !Diaschau. Misschien dat je contacten hebt, die het mogelijk maakt, dat specifieke van de Omega temidden van andere eigentijdse computers te tonen.

Zie je mogelijkheden, of heb je ideeen, neem dan contact op met Cor of met mij. Of surf naar de RUM2001 pagina waar je de laatste nieuwtjes kunt vinden.

Ik zie je graag terug in Eindhoven. Tot dan!

Jos Ulijn