Font antwoord
gegeven door Henk Huinen

Henk Gruntjes vroeg:
Ik ben op zoek naar een lijst van Acorn-fonts en de corresponderende namen van dezelfde fonts voor Apple en PC.

Weten jullie misschien of er zo'n lijst is en zo ja, waar kan ik die vinden?

en Henk Huinen geeft de volgende antwoorden:
Ik ga er vanuit dat men werkt met type 1 fonts. Want met pd-lettertypen is hier natuurlijk geen beginnen aan. Ik heb zelf de CD-rom van EFF. Goede letterfamilies, zeer betaalbaar.

*

EFF heeft een applicatie !EFFCAT waar je de naam van een font intikt, waarna de naam van het RISC OS font verschijnt, als het bestaat.

Bijv:
Typ 'Futura' en vind: Postscript compatibel met:'EEF Europe'
Typ 'Gill Sans' en vind: Postscript compatibel met:'EEF Eric1'
Etc.

Veel van die fonts staan op EFF2CD. Als ze niet op deze CD staan kun je ze online bestellen bij EFF http://www.eff.co.uk/

**

Verder heb ik van EEF !effT1T dat type 1 fonts van PC en Mac keurig omzet naar een RISC OS equivalent. Overigens biedt Acorn ook zo'n soort programma, maar dan verlies je je kerning.

***

EFF heeft ook een applicatie dat het zelfde doet met True Type. Dit heb ik niet, omdat ik ga voor GOEDE fonts. EEF heeft ook een appl '!fontnamer' waarmee je hele letterfamilies in een keer van een andere (originele) naam kan voorzien.

****

Ik heb een boekwerk dat is samengesteld door? Een Belgische Acorn gebruiker, wiens naam ik even kwijt ben. Het stamt uit 1996. Hierin staat een vergelijkende fonttabel voor RISCOS.

*****

Tot slot heb ik een professionele uitgave: 'Rookledge's International Typefinder' waarmee je onbekende fontfamilies kan determineren. Niet altijd, maar vaak lukt het om een font te herleiden.

MVG

Henk Huinen

Stichting Creatief Beeldwerk
creatief@beeldwerk.demon.nl
http://www.beeldwerk.demon.nl