RISC OS Select

(eerste ervaringen met en na de installatie) - Ike Busser

Op 17 oktober 2001 werd via de mailinglijst riscos-select@smartgroups.com (een besloten lijst voor abonnees op Select) bekend gemaakt dat versie 1 bèta van Select voor download beschikbaar was gemaakt op de RISC OS Select ledensite. Ik heb diezelfde dag herhaaldelijk geprobeerd de benodigde bestanden te downloaden, maar blijkbaar was het zo druk en was de site zo vreselijk traag dat het downloaden iedere keer werd afgebroken. Resultaat een berg klagers op de smartgroup, terwijl een beetje geduld tot de volgende dag, genoeg was om het probleem te omzeilen.

De dag erop lukt het me dus wel om de bestanden te downloaden. Het zijn er in totaal zes:

Aanvankelijk dacht ik Select alleen op mijn A7000+ te installeren omdat Select op de Kinetic Card volgens mededelingen op de Select pages niet zou werken, totdat Paul Vigay meldde dat hij Select gewoon op de Kinetic draaide. Voor de zekerheid nog maar een mailtje eraan gewaagd en Paul antwoordde dat het toch echt zo was en hij geen jumpers had aangebracht om de Kinetic als StrongArm te laten werken, alleen was hij het extra geheugen van de Kinetic kwijt. Nou met 98 MB standaard leek me dat geen bezwaar! (Achteraf denk ik dat hij de jumper nooit verwijderd heeft, of dat het in dit geval net zo mysterieus is als zijn graancirkelhobby, maar het werkt)

Omdat ik gelezen had dat er een probleem met !TempDir bestond daar maar even de patch voor gedownload en die eerst over TempDir heen getrokken; je vindt deze op het volgende adres: http://www.quantumsoft.co.uk/tempdir/tdpatch1.zip Ook had ik nog niet geupgrade naar !Printers 1.64a, dus dat ook maar gedownload van de RISC OS Ltd site en geïnstalleerd. En toen naar Select!

De eerdergenoemde zip-files bij elkaar in 1 directory op de harde schijf gezet en uit de installer/zip de applicatie !InsSelect uitgepakt in deze directory. In de applicatie zelf vind je een help file over hoe je te werk moet gaan. Het was misschien handiger geweest om die naast de applicatie in de zipfile te zetten.

De Helpfile geeft verder duidelijk aan wat je te doen staat. Aangeraden wordt om uit de twee opties (vers installeren en upgraden) te kiezen voor upgraden, waardoor de installer het werk voor je doet en in feite alle bestanden omzet. Dus de applicaties gestart en gekozen voor upgraden. De installer begint dan met het wegzetten van de bestaande !Boot in de directory !Boot.OldBoot zodat je later via de zogenaamde Softload Selector altijd naar je oorspronkelijke OS en configuratie terugkunt. Vervolgens gaat de Selector door en stelt je een aantal keren de vraag of je de volgende stap wil ingaan (meer om je in de gelegenheid te stellen de voortgang te volgen dan dat je wat toevoegt is mijn indruk).

Bij het mergen van de fonts klaagde de installer een keer dat hij een lege TechFonts directory had gevonden in de !EasiRes (resources) waarvan ik wist dat er niks in kon zitten en na het aanklikken van de optie "continue" ging hij vrolijk verder. Uiteindelijk, als laatste stap in de upgrade, word je gevraagd om een (al dan niet gezipte) ROMimage in het upgrade-venster te slepen. Deze vind je in de file Standard/zip.

Voilà nog geen 10 minuten en de installer was klaar. Daarna moet je een reboot uitvoeren om gebruik te gaan maken van RISC OS Select. De andere files Apps/zip, Diversions/zip, Internet/zip en Utilities/zip bevatten programma's die je na het opnieuw opstarten een plekje op de harddisk kunt geven.

Tijd om te rebooten en veelbelovend kwam de gebruikelijke eerste melding op het scherm, vervolgens na enkele minuten nog niks. Ctrl-Break haalde ook niks uit, dus ik dacht bij mezelf dat Paul Vigay de plank had misgeslagen. Computer uit, deksel eraf, Kinetic eruit, jumpertje op het derde paar links vanaf de linkerzijde, Kinetic in de computer, deksel erop en starten. En ja hoor daar ging ie.

De computer meldde zich nu als StrongArm met 98 MB, inderdaad Kinetic weg en extra 64MB weg en na een paar seconden voerde de machine zelf een soort Ctrl-Break uit en veranderde het scherm naar het RISC OS Select

.

Na het doorlopen van de bootsequence wordt overgeschakeld naar de desktop en verschijnt de RISC OS

.

Vervolgens klaagt mijn machine enkele keren dat hij sommige zaken niet kan vinden, hetgeen veroorzaakt wordt doordat bij het installeren een aantal files niet overgezet worden naar PreDesk en Tasks. Ook daar waren de instructies duidelijk over, dat stukje moet je handmatig uitvoeren. Het is dan wel prettig dat we een systeem hebben dat precies aangeeft wat het gezocht heeft en waar het niet is aangetroffen. Een korte notitie en na de opstartcyclus wat files verplaatsen. Rebooten en het hele zaakje loopt zonder verdere foutmeldingen. Met op de desktop een nieuwe switcher in de vorm van een tandwiel.

Een vrijwel probleemloze upgrade dus. De volgende dag dezelfde upgrade gedaan op mijn A7000+ die op locatie bij een van mijn opdrachtgevers staat. Fluitje van een cent!

Het is inmiddels zaterdag en dan wil je wel eens wat van de nieuwe features gaan proberen. Een van de belangrijkste verbeteringen zou in CDFS moeten zitten en de wijze waarop het OS omgaat met JPegs. Dus een CD met foto's (gebrand onder Windows) in de CD-speler en klikken op het icoon. Krijg ik de melding "CDFS does not support this type of disc". De CD in de SCSI-brander geplaatst en kijken of het daar anders is. Jawel ik kan de CD lezen maar daar zijn alle Jpegs ineens omgetoverd tot Data-files.

In de veronderstelling dat mijn normale CD speler op mijn Simtec IDEcard aangesloten is, probeer ik van alles, van het unpluggen van CDFS tot het opnieuw inblazen van de eproms in zowel de scsicard als de idecard met weglating van diverse modules in alle maten en soorten combinaties. Niets helpt. Een mailtje naar de smartgroup blijft onbeantwoord (die zitten allemaal op de show in Londen).

Ten einde raad besluit ik om dan de CDspeler maar weer onder adfs te gaan gebruiken en maak de RiscPC open (rotkarwei in die onderste slice) en tot mijn stomme verbazing draait het ding al onder adfs. Ik besluit hem op de IDEcard aan te sluiten en alles weer (eproms) in de oorspronkelijke setting uit te proberen. Hoera het probleem is opgelost. Inmiddels als ik dit schrijf (zondagmiddag) zijn er meer meldingen over "CDFS does not support this type of disc" onder adfs. Toch een echte bug (en niet zo'n kleintje ook) in Select? Ongetwijfeld zullen de developers na de show hier op ingaan. Maandag eens op mijn A7000+ kijken of hetzelfde probleem zich voordoet.

Ok nu eens kijken wat die foto's doen. CD-icoon aanklikken en de CD wordt gelezen. Photofiler geeft de JPegs netjes weer, zowel op de SCSI als op de IDE kaart, van Datafiles is geen sprake meer. Ik sleep een JPeg naar SwiftJpeg en die weigert vrolijk elke dienst; dan maar eens dubbelklikken op de JPeg en wat blijkt, er gaat een nieuw venster open waarin een spritefile verschijnt. Oei, of ik daar zo blij mee ben weet ik niet. De sprite laat zich netjes in !Paint laden en als ik die vervolgens als JPeg wegschrijf in TempDir, blijkt hij ineens een stuk kleiner dan de oorspronkelijke; kwaliteitsverlies dus! Dat wordt heel extreem oppassen op je originele foto's. Geen verbetering wat mij betreft! Ik heb dus ook al aan de developers gevraagd of er een manier is om dit te omzeilen.

Tot zover eigenlijk mijn eerste ervaringen met RISC OS Select. Uiteraard heb ik al een aantal kleinigheidjes kunnen uitproberen, zoals het hernoemen van bestanden door een adjust-click gevolgd door een select-click op het icoon en het openen van een nieuwe directory door op die optie in het menu te klikken. Allemaal handigheidjes die het gebruik van RISC OS verder kunnen veraangenamen. Echt veel andere dingen heb ik nog niet kunnen uitproberen, maar ik zal er enkele noemen. De volledige lijst vind je overigens op http://support.riscos.com/select.

!ChangeFSI en !Paint kunnen nu PNG-bestanden importeren en !Paint kan JPegs exporteren; SpriteExtend is verbeterd en ondersteunt nu Exif JPegs (veel gebruikt door digitale fotocamera's); JPeg compressie is verbeterd. !Draw bijvoorbeeld kan nu SVG-formaat

.

CDFS is verbeterd (even de mogelijke bug buiten beschouwing gelaten) en ondersteunt nu RockRidge, Joliet en MixedMode CD's.

In bestandsnamen kunnen nu gewone spaties gebruikt worden en het sorteren van nummers gebeurt nu ook correct zonder dat er de nodige voorloop-nullen moeten worden toegevoegd. Het Universal Clipboard is aanmerkelijk verbeterd en cut&paste tussen "compliant" applicaties werkt nu altijd.

In het dagelijks gebruik zal ik ongetwijfeld veel dingen moeten ontdekken (de Select CD laat nog even op zich wachten en dus ook de eventuele uitgebreidere documentatie), maar mijn voorlopige conclusie is dat ik er goed aan gedaan heb om me te abonneren op Select. Hoewel ik de Kinetic processor niet mis (ik merk eigenlijk nauwelijks vertraging ), ben ik benieuwd wat die versie me zal opleveren. Ik zie vooralsnog twee nadelen, een waar ik zelf last van denk te hebben en dat is de wijze waarop met JPegs wordt omgegaan en de tweede voor diegenen die een CD hebben die uitsluitend onder adfs kan werken (als tenminste mijn vermoeden van een bug juist is). Pas in dit laatste geval dus op en check met RISC OS Ltd voordat je Select bestelt.

Naschrift:

Al doende leert men en ontdekte ik dat ImageFS de veroorzaker was van het verschijnsel dat JPegs zich als directories gedragen. Inmiddels heb ik de optie m.b.t. JPegs in ImageFS gedeactiveerd en gedragen alle JPegViewers zoals SwitJpeg zich weer als vanouds. Resteert vooralsnog het punt van CDFS dat lijkt te clashen met de adfs-controller.