M is C een column van MC

Het is al geen echt nieuws meer: Microsoft heeft met de Amerikaanse overheid een deal gesloten. MS moet de broncode van het Windows besturingssysteem bekend maken. Daartegenover staat dat MS geen schadevergoeding hoeft te betalen en 't bedrijf hoeft ook niet te worden gesplitst. Vrijgeven van de broncode houdt in dat niet-MS applicaties overweg kunnen met het besturingssysteem en de eigenaardigheden van dat systeem.

Nou, da's dan toch fijn, zegt de niet-ingewijde, de pure gebruiker. Inderdaad, oppervlakkig lijkt het dat de andere software ontwikkelaars nu hun zin hebben gekregen en volledig tevreden zullen zijn. Ik geloof dat vooral Sun -als grote promotor van het Internet- dat onvoldoende vindt. Immers is het niet ondenkbaar dat MS wel het overgrote deel van de broncode vrijgeeft maar niet de allerlaatste ontwikkelingen. Wat dan weer tengevolge heeft dat het publiek liever MS-spul koopt omdat je daarmede geen (?) problemen hebt.

Waardoor de bal terug is bij spelverdeler Microsoft! Omdat de uiteindelijke uitspraak zou zijn gedaan door een lagere rechter, zou het mogelijk zijn dat de concurrerende bedrijven in hoger beroep gaan. Wat dat betreft is het wel saillant dat de grootste tegenstander, Sun een applicatie Star Office op de markt heeft gegooid. En die applicatie doet hetzelfde als Office van Microsoft, heeft voor een belangrijk onderdeel naamsgelijkeid, is gratis en de bron is open source.

Ik hoef u niet te vertellen dat het MS-spul natuurlijk niet open source is en dat u er aardig wat voor moet dokken. Sterker nog, in feite betaalt u niet voor het produkt maar voor het gebruik daarvan (End-User License). Die situatie rechtvaardigt ook de eis tot betaling voor de oplossing van een software fout. Nu Microsoft gedwongen wordt de broncode van de besturingssoftware vrij te geven, meen ik dat het systeem daarmede nog geen open scource is of hoeft te zijn. Want mag je zelf veranderingen (ten goede) uitvoeren en kenbaar maken? 'Neen', zegt M$ 'want wij hebben en houden dat alleen-recht'. Dus geen echte Open Source.

Neen, daarvoor moet je -nog steeds- bij Linux (en varianten) zijn. Linux dat heel langzaam terrein wint en steeds meer knabbelt aan de koek die Systeem-ontwikkelaars heet. Trouwens, ons eigen RISC OS is ook geen vrij en open systeem en het zal dus eveneens beducht moeten zijn voor het 'vrijheids' idee dat met het Open Source is ontstaan. Zou toch niet gek zijn, werd het RISC OS ook Open Source, maar wel met de restrictie dat alleen gemelde veranderingen officieel worden ingevoerd. Dan blijft RISCOS Ltd hèt aanspreekpunt, zowel (verkoop)technisch als juridisch.

PS) Net vernomen dat Hans Muyderman met Jos Ulijn en Matt Hendriks een gesprek met Leo Reijnen van de HCC hebben gehad over de mogelijkheden tot het formeren van een RISC OS groep binnen de HCC. Welnu, er is formeel opgericht een computergroep binnen het HCC verband met als naam RISC OS Computer Groep. En daarmede bereiken wij -en uiteraard ons systeem- de kans op grotere bekendheid. Dus begint nu Het Grote Werk....en zeg nu niet: dat is niet voor mij, ik ben te klein. Juist in die kleine persoonlijke kring kun je Het Kleine Werk doen.

groetend, Max van Loon