!SICK - een misleidende naam.
door Jos Ulijn


Heel even dacht ik dat het echt een "sick joke" was. Ik had de applicatie !SICK van het net geplukt, die geschreven was om de hardware en configuratie van je Acorn / RISC OS computer in kaart te brengen.

Meteen nadat ik !SICK had gestart, zat m'n Risc PC muurvast! En dat overkomt me hoogst zelden! De naam van het programma deed me toen pas echt schrikken!: doei instelling?, doei !Boot?, doei harddisc?
Alt-Break leidde tot een zucht van opluchting: alleen het programma was vastgelopen. Dat was mijn eerste ervaring met !SICK; ik kom er zo op terug.

Toelichting
Iets heel anders even: het thema "survival of the fittest". Het beste blijft bestaan. Onmiddellijk wordt dan smalend verwezen naar de video historie: niet Video2000 of Betamax maar VHS heeft de norm gezet in video tape. Kwalitatief geenszins de sterkste van de drie. Dus "de beste zijn" doe je altijd in een context: van de markt, de concurrentie, de tijdsgeest, de mode.

DOS zal op geen moment het beste OS zijn geweest - nog niet op afstand - maar de (inmiddels ook historische) vraag: "Draait WP er op ?" kon wel altijd positief worden beantwoord. Ook kinderen blijken een dodelijk argument: "mijn kind heeft een computer nodig voor school". Kwaliteit alleen is dus niet goed genoeg; naamsbekendheid telt, "de buurman heeft het ook", in de publiciteit komen - positief of neatief, dat maakt niet uit.

RISC OS is puur kwaliteit. Maar marketing heeft nooit enige prioriteit gehad. Geen buurman - sorry, buurmens - heeft een RISC OS machine. RISC OS gebruiker zijn is "loner" zijn; we weten bijna niet anders. Op zich geeft dat ook niet. Maar wel wordt belangrijker, je lot-, soort- of bondgenoten te kunnen vinden. Wat je op je RISC OS machine wilt, gaat meestal wel, maar niet altijd - of niet altijd goed.

En de markt is absoluut niet statisch - als-ie dat ooit is geweest. Voortdurend zijn er nieuwe uitbreidingen en nieuwe toepassingen. Zo ken ik van het begin af de steeds knellende vraag: ik zou wel een scanner, brander, ZIP-drive, willen hebben maar doet-ie het op mijn machine?

Wie heeft zo'n ding?
Het zou dus verrekte handig zijn om binnen de vereniging te weten, wie welke machine heeft, en welke uitbreidingen daar in zitten. Op onze web site www.bigben.nl kunnen terugvinden wie er een ZIP-drive heeft, zodat je haar/hem contact kunt opnemen over de wijze van installatie en gebruik. Dat is althans het idee: we ZIJN zover nog niet!

Hier komt !SICK weer in beeld. De applicatie zou voor een deel die informatie bijna moeiteloos kunnen bieden. Het enige wat je moet doen, is de applicatie runnen. Het resultaat is een tekstbestand. Dat toont je de kenmerken van je computer en de aangetroffen hardware.

Die gegevens bijeengebracht en geordend, levert veel informatie op over gebruikte hardware. Maar, afgezaagd als het is, blijft waar: een computer is zo sterk als de toepassingen die ervoor zijn.

De gegevensverzameling zal dus aan kracht winnen als we 'm uitbreiden naar software gebruik. het idee is dus om het tekstbestand systematisch uit te breiden met informatie over gebruik en gebruikte toepassingen. In het bijzonder ook welke toepassingen je zo regelmatig gebruikt (en waar je dus redelijk veel van weet), dat je wellicht anderen met je ervaring en tips verder zou kunnen helpen.

Organisatie van de gegevens
Matthias Seifert, de auteur van !SICK heeft toestemming gegeven, het programma hiervoor te gebruiken. Hij is ook geïnteresseerd in de resultaten die !SICK genereert. We moeten als wederdienst dus ook goed regelen dat hij daarin wordt voorzien.
Het voornemen is om !SICK met de eerstvolgende *Asterisk mee te sturen. Je vindt dan tevens een uitleg over de wijze waarop je aan de gezochte gegevensverzameling kunt bijdragen, en hoe je er gebruik van kunt maken.

Heb je zelf ideeën of suggesties, hou ze niet voor je en deel ze met me:
e-mail me op: josulijn@tiscali.nl, of bel: (053) 477 98 23. Een briefje is uiteraard ook van harte welkom.

Wees er verzekerd van dat we als vereniging, en in het beheer en gebruik van deze gegevensverzameling alles in het werk zullen stellen om oneigenlijk (en /of commercieel) gebruik van deze gegevensverzameling tegen te gaan.

Ben benieuwd naar suggesties! Op naar het vervolg, in de februari 2002 uitgave van *Asterisk!

Jos Ulijn