Van de voorzitter

Je zult in Goma wonen. Van het een op het andere moment wordt de grond onder je voeten vloeibaar, alles verbrandend op zijn onstuitbare weg. Je zult in Europa wonen. Wachtend op een aardverschuiving. Oke, je staat dagelijks met een handvol speelgoed-geld, met hetzelfde onbeholpen gevoel dat je hebt als je in het buitenland met vakantie bent. Maar verder, een aardverschuiving. Mmwhaoh...

Een bizarre vergelijking? Da's waar. Die mag je niet op eenzelfde schaal plaatsen? Ook daar heb je wel gelijk in. Een beetje artikel begint nu eenmaal met iets waarvan je denkt: ah! daar moet ik meer van weten! En je zit dit te lezen, niet dan?! Dus gauw verder voordat je aandacht verslapt.

Want is het niet zo dat we - met z'n allen het Acorn / RISC OS platform vormend - al heel lang de adem inhouden, wachtend op wat komen gaat?!

MicroDigital die "iets" te vroeg riep dat ze iets moois aan het bouwen zijn... Castle's Oregano2 - want al is !Fresco nog altijd duivels snel, en wordt-ie naar het mogelijke bij de tijd gehouden door Paul Vigay, de JavaScript toepassingen vliegen je om de oren en zo doet het gemis van een bij-de tijdse browser zich steeds meer voelen.

Maar wacht even...

De Solo dan, van Explan (http://www.explan.co.uk/hardware/solo.shtml), met een opvolger in het verschiet. De portable van Risc Station <http://www.riscstation.co.uk/html/portable.html> die er aan komt. Specificaties zijn op het eerste gezicht indrukwekkend (ik las ze in de NewsFlash van Desk - bedankt, Frank). De prijs lijkt me navenant - maar dat weet je als RISC OS gebruiker: kwaliteit kost! Dan zijn er positieve ontwikkelingen in het management van Acorn User.

Zelf kom ik tijd tekort door het downloaden en bekijken van nieuwe RISC OS software, of nieuwe versies ervan. Weliswaar lijkt die stroom ietwat in te dikken, maar het stroomt nog altijd!

Krijg nou wat! We hebben ons zo geconditioneerd op een klap krachtiger dan 7 op de schaal van Richter dat het ons zowaar zou ontgaan dat het toch een hoop gaande is.

Wat we volgens mij wel nodig hebben, is het als hobby willen schrijven van applicaties - ongeacht de programmeertaal, zou ik bijna zeggen. Want ik heb de brede beschikbaarheid van (commerciële en) share-, care- en free-ware software binnen het RISC OS platform als een ijzersterk kenmerk ervaren. En dat kan zo blijven: kijk naar het initiatief van Angelo Melis, om zijn aICQ applicatie van de grond af aan opnieuw te schrijven <http://sourceforge.net/projects/acornicq/>

Deze toespraak is ook aan mezelf gericht: ik vind promotie van ons besturingssysteem een van de belangrijkste zaken op de "to-do-list" van onze vereniging - toch betrap ik me erop dat ik zit te wachten. Hoezo, wachten. Hoog tijd, de winterslaap uit mijn systeem te jagen. En vooral klein beginnen: eerst dit stukje naar Peter vd Berg jagen!

Commentaar?! G r a a g ! : via ons aller *Asterisk, schrijf naar Peter vd Berg <asterisk@pberg.demon.nl>, mag ook naar mij <josulijn@tiscali.nl>

Groet - Jos, voorzitter