Hardware perikelen
aan de orde gesteld door Henri Derksen

Op de bijeenkomsten van de Werkgroep Hardware proberen we ons bezig te houden met onderzoek en experimenteren van mogeijke hardware problemen. Zo hebben we een vorige keer de verschillende (Strong)ARM processoren getest bij de verschillende Risc Operating Systemen.

Dat ging gepaard met het uitnemen van de processorkaarten uit 2 machines om die in de andere machine te kunnen testen. Immers de processorkaart even uitnemen gaat makkelijker dan de RISC OS roms verwisselen. Wel moesten we daarbij bedacht zijn op goede aarding en statische electriciteit. Zo hebben we de Kinetic StrongARM op 233 MHz. getest in een machine met RISC OS 4.02. En andersom een eerste StrongARM kaart op 202 MHz getest in een machine met RISc OS 4.03, welke laatste voor de Kinetic bedoeld is.

Let op: RISC OS 4.03 roms zijn verschillend voor de diverse machines, maar voor de gebruiker transparant. D.w.z. er is een RO 4.03 voor de RiscPC (Kinetic SA) maar ook een RISC OS 4.03 voor de RiscStation en weer een andere voor nog een derde machine (kan even niet op het modeltype komen, A7000 wellicht? Voor de gebruikers is de werking identiek, maar onderhuids zijn er softwarematige verschillen om de verschillende soorten hardware te kunnen ondersteunen.

A5000 (2x)
Op de laatste bijeenkomst van de Werkgroep Hardware hebben we 2 machines van het model/type A5000 eens van binnen bekeken, onderzocht en wat jumpers verzet om 2 problemen te bestuderen. De ene A5000 had een issue 1 moederbord met een defecte rambank. Dankzij de door een lid meegebrachte A5000 TRM (Technical Reference Manual), konden we zo bepalen welke jumpersettings mogelijk zijn, om daarmee de fout beter te localiseren. Die machine had in totaal 4 MB ram aan boord, waarvan 2 op het moederbord (MoBo, mammaplank) en 2 MB op een Acorn RAM uitbreidingskaart. Bij het opstarten gaf de machine een error-indicatie via de floppydrive-led zoals beschreven in het artikel van Charles Deckers over de POST (Power On Self Test). Het uitnemen van alle uitbredingskaarten (podules) had geen effect. Volgens het led-knipper-schema moest het een geheugenfout zijn. Dus als eerste maar eens de 2 MB uitbreiding eruit gehaald. Nog steeds dezelfde melding. Toen met behulp van de A5000 TRM de jumpersettings voor het geheugen aangepast. Daarna bleek dat de machine wel werkte wanneer bank 0 (de onderbank) uitgeschakeld was, en dus alleen bank 1 (de bovenbank) ingeschakeld. De eigenaar had dan alleen de beschikking over 1 MB geheugen, wat weinig he? Dus ook even de combinatie met de geheugenuitbreiding van 2 MB erbij getest, want dan zou van de 4 MB toch 3 MB bruikbaar zijn geweest. Helaas, de machine wilde alleen met bovenbank 1 werken. Dus zit er niets anders op dan met wat meer verfijnde apparatuur en kennis aan de slag te gaan om te onderzoeken of er ram ic's defect zijn, dan wel de memorycontroller een defect heeft.

Bij een andere A5000 machine met een issue2 moederbord wilde de FPA (Floating Point Upgrade) niet werken. Bij het pakket zat een FPA IC, een floppydisk met een recentere FPE-module, en een handleiding. Hier waren de handleiding, IC-voet en IC-maatvoering met elkaar in strijd. Volgens de IC voet moet de FPA chip 3 rechte hoeken en een schuine hoek hebben. De handleiding meldt dat de FPA-IC zelf 3 schuine hoeken en maar 1 rechte heeft.Daarnaast wordt er gewerkt met een pin 1 aanduiding, die wel overal hetzelfde is. De grote vraag is dan, hoe moet het

in de voet?

Precies, die hoek rechtsonder past dus niet in de voet. Maar volgens de pin 1 aanduiding moet hij er toch echt zo in! Na overleg met meerdere leden konden we geen andere conclusie trekken. Immers de Pin 1 aanduiding gaat toch boven zo'n hoekaanduiding? Ook in de handleiding werd heel duidelijk beschreven en getoond op welke plaats pin 1 in de voet en op de IC zitten. De enige oplossing die wij konden bedenken was die rechte hoek rechtsonder op de IC wat schuin bijvijlen en de IC dan plaatsen. Na het laden van de FPE-400 module zoals op de diskette werd meegeleverd, zouden rekenkundige opdrachten dan toch stukken sneller moeten verlopen dan zonder die FPA11 IC en die module? Wij konden het verder niet vinden, dus gaan we nu naar de dealer om te vragen wat we eventueel fout hebben gedaan, en/of dat er iets anders aan de hand is? Kortom, ook dit verhaal heeft nog een vervolgstaartje.

Voor nadere informatie kan men terecht bij (bestuurs-)leden van de Werkgroep Hardware. De contactgegevens daarvan staan de in de "Kaderlijst" welke elke secretaris van elke Big Ben regio in z'n bezit heeft.

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.