Artworks gaat transparant!
Henk Huinen is helemaal in zijn knollentuin

Wat Computer Concepts voor onmogelijk hield krijgt Martin Würthner voor elkaar! Hij legt op het moment van schrijven de laatste hand aan zijn nieuwe module 'Crystal'. Hiermee is het mogelijk om niet alleen objecten maar ook fonts, sprites en jpegs transparant te maken.

Crystal steekt Xara zelfs naar de kroon doordat het mogelijkheden biedt die de applicatie van het vroegere 'Computer Concepts' niet heeft. Als je een aantal objecten selecteert kunnen deze allen op zich transparant zijn. Je ziet alle overlappingen door elkaar. Maar je hebt ook de mogelijkheid om een groep objecten als geheel transparant te maken. Als je dus een complexe tekening in zijn geheel transparant maakt zijn de overlappingen niet zichtbaar. Dat het een en ander tot nieuwe mogelijkheden leidt, moge duidelijk zijn.

De transparant module komt als nieuwe button bij de andere te staan. D.m.v. een handig schuifbalkje op het infoscherm kan de doorschijnendheid groter of kleiner worden gemaakt. Ook zijn er verschillende vormen van transparantheid te kiezen. De optie bleach laat zwart niet, maar andere kleuren wel zien, wat zeer bruikbare mogelijkheden biedt. Je krijgt hiermee a.h.w. een kleurverloop naar niets (geen kleur). Transparante kleuren met het 'gradient tool' zijn nog niet mogelijk. Dat wordt de volgende stap voorwaarts na deze release.

De module kan elk moment vrij komen. Er wordt op het moment van schrijven nog druk gewerkt aan een aantal zaken zoals het kunnen uitvoeren als bitmap (=sprite, gif) en het kunnen printen onder Postscript, wat voor professionele gebruikers essentieel is. De import naar Impression en Ovation zal wat langer op zich laten wachten, maar zal door de uitvoer als bitmap geen probleem zijn. Henk Huinen heeft -als betatester- al wat kunnen experimenteren met Crystal. Het overtreft zijn hoogste verwachtingen. Zoals vanouds is het intuïtieve karakter van Artworks behouden gebleven, wat het nog steeds tot het meest begerenswaardige vector pakket onder RISC OS laat zijn. Tot wat voor resultaten de nieuwe module kan leiden kan men zien in zijn illustratie

. Wie weet wat we in de toekomst nog kunnen verwachten!

Henk Huinen Creatief Beeldwerk
creatief@beeldwerk.demon.nl
http://www.beeldwerk.demon.nl

Stop Press!

Sommige zaken in voorbereiding waar ik melding van maakte in het artikel zijn al realiteit. De laatste versie die ik nu heb (Crystal 1.05) is volgens mij de release versie. Postscript printing werkt fantastisch. Zelfs gemaskeerde bitmaps worden nu goed geprint.

Voorheen was dat niet mogelijk. In Ovation nog steeds niet. Dit komt door een beperking van RISC OS m.b.t. Postscript. Maar Martin Würthner heeft ook hier een oplossing voor bedacht. Het plan is dat hij in de toekomst misschien gaat werken aan de postscript driver voor RISC OS. Exporteren als sprite en gif is nu, dankzij nieuwere versies van de modules die daar voor zorgen, ook mogelijk.

Kortom, ik zie geen beperkingen of tekortkomingen meer aan deze module. Importeren in Ovation of Publisher zou geen nut hebben, omdat je vanuit deze applicaties niet transparant kunt printen vanwege de tekortkoming van RISC OS. Als je ze exporteert als bitmap, kun je ze natuurlijk wel in je dtp pakket laden. Dus eigenlijk geen probleem.

Henk Huinen