Wat is DHCP?
wat achter deze kreet steekt wordt door Kees Grinwis uitgelegd

Inleiding

In riscynieuws is het al ter sprake gekomen, DHCP ondersteuning in de laatste versie van RISC OS Select. Waarom wordt het keer op keer genoemd, wat maakt dit protocol zo belangrijk?

Om kort te gaan, DHCP wordt gebruikt bij kabelmodems (via Ethernet) en ook wel bij ADSL - ook weer in combinatie met een ethernet kaart. Het is een manier om automatisch over een netwerk IP-adressen uit te delen, vergelijkbaar met de automatische IP toekenning bij PPP. Het PPP protocol wordt gebruikt bij een internet verbinding via de telefoonlijn.

Waarom DHCP?

De afkorting betekent Dynamic Host Configuration Protocol. Wellicht is het bij u bekend dat er een tekort dreigt aan IP-adressen, een manier die gebruikt wordt om dit te omzeilen is het gebruik van dynamische IP-adressen. Als u via XS4ALL of Planet Internet inbelt dan heeft u niet altijd hetzelfde IP adres, u heeft een dynamisch toegekend adres voor de duur van de telefoonverbinding. Zolang u de verbinding niet verbreekt blijft dit "uw" adres.

Sommige providers, zoals Demon Internet, bieden wel standaard een vast IP-adres aan. Vaak gaat dit gepaard met extra kosten of is het al in de abonneeprijs verrekend. Soms is een vast IP-adres, als gratis extra, alsnog op aanvraag te verkrijgen.

Wat deze oplossingen gemeen hebben is dat het adres, dynamisch of vast, altijd bij het aanloggen uitgedeeld wordt via het PPP protocol. Op die manier hoeft de gebruiker niet vooraf de gegevens in te voeren, iets dat steeds meer op prijs gesteld wordt. Via DHCP is hetzelfde mogelijk via ethernet (dus ook een kabel- of ADSL adapter), wat met PPP via de telefoonlijn mogelijk is.

Hoe werkt DHCP?

In het Nederlands omschreven gaat het ongeveer zo: