Geslaagde eerste gebruikersdag van
de HCC RISC OS Computergroep

een verslag van Jos Ulijn en Hans Muyderman

Zaterdag 6 april was de eerste gebruikersdag van de RISC OS Computergroep. Het mooie weer nodigde er eerder toe om van de zon te genieten, dan binnen achter een computer te kruipen. Niettemin waren voor deze eerste gebruikersdag heel wat leden van de groep enthousiast genoeg om hun systeem met RISC OS onder de arm te nemen en elkaar te ontmoeten in Aristo Zalencentrum te Utrecht.

Veel bezoekers waren voor elkaar geen onbekenden. In de wereld van RISC OS kennen velen elkaar, al is het maar via internet of via andere gebruikersclubs voor dit besturingssysteem. In het kielzog van onze leden waren er ook belangstellenden bij wie interesse was gewekt door de aankondiging van deze gebruikersdag in Computer! Totaal. Door de dag heen was er dan ook een mix van de fascinatie van leden die de weg weten met hun computer en hun favoriete software, en belangstellenden, met weinig of geen kennis van RISC OS. Sommigen van de belangstellende bezoekers wisten soms niet wat ze zagen, zoveel mogelijkheden als dit systeem te bieden heeft.

Er was dan ook genoeg te zien. In de verscheidenheid van meegebrachte apparatuur was de Risc PC logisch het meest vertegenwoordigd. Logisch, omdat dit nog altijd het sterkste werkpaard is dat door RISC OS bestuurd wordt. Ook monitoren, scanners en andere apparatuur voor beeldbewerking waren er in een behoorlijke verscheidenheid om te kunnen laten zien hoe een en ander moeiteloos functioneert onder dit besturingssysteem. Er was zelfs een Tektronix Wax printer.

Als bewijs wat er allemaal mogelijk is onder RISC OS, werd hier ter plaatse een driver voor geschreven. Hierdoor was het direct mogelijk voor alle aanwezigen, ter plaatse, de nieuwe folder van de computergroep razendsnel, dubbelzijdig en full-color uit te printen. Deze vond dan ook gretig aftrek.

Het enthousiasme onder enkele niet-kenners van het systeem en niet-leden van HCC was zo groot dat er ter plaatse werd ingetekend voor het lidmaatschap van HCC en voor de RISC OS gebruikersgroep. Leo Reijnen, die namens het verenigingsmanagement van HCC ook een kijkje kwam nemen, kon daarmee de aanmelding voor een nieuw lidmaatschap van HCC zo meenemen naar de HCC ledenadminstratie. Na afloop van deze eerste gebruikersdag van de RISC OS gebruikersgroep was de algemene terugblik zeer positief.

De volgende keer, als we weer zo'n dag als deze gaan organiseren, gaan we nog nadrukkelijker aandacht schenken aan de bezoekers voor wie het besturingssysteem en gebruikte apparatuur nagenoeg nieuw is. Want RISC OS bestaat al sinds 1989, maar voelt in veel opzichten nog aan als van gisteren. Ook op deze dag konden we met elkaar en onze bezoekers weer eens uitwisselen hoe vriendelijk en stabiel het systeem is. Het leverde een samensmelting op van een grote diversiteit aan interesse, leeftijd, ervaringen en wensen in gebruik van een computer. Aan het eind van de dag konden we dan ook zeggen dat ongeveer zestig mensen een leuke, gezellig en leerzame dag hadden gehad en dat we zelfs weer aanwas van nieuwe leden hadden.

Dat het een succesvolle bijeenkomst was, is niet in het minst te danken aan de inzet en medewerking van het verenigingsmanagement van HCC dat ons in de gelegenheid stelde deze eerste gebruikersdag op een goede locatie te organiseren en leden en belangstellenden op een gastvrije manier te ontvangen. We gaan door op de ingeslagen weg, bemoedigd door de grote opkomst en de belangstelling voor RISC OS. Voor degenen die ons systeem eens nader willen bekijken: we zullen onder andere 21 september van de partij zijn op de gebruikersdag van Regio IJssellanden in Zwolle. Van de uitnodiging om daar, samen met andere gebruikersgroepen, aanwezig te zijn maken wij dankbaar gebruik. We verheugen ons ook daar weer in de ontmoeting met gebruikers en niet-kenners van RISC OS.