Big Ben Club CD 3

Het idee ontstond bij toeval tijdens een regioavond. Met de digitalisering van voorgaande jaren Asterisk was ik nog maar net begonnen, en de distributie was ter discussie. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat een flinke meerderheid van de leden ettelijke megabytes wil downloaden. Vandaar dat een club - CD een aardig idee leek. Vanaf dag een is het de bedoeling geweest om de CD te laten dupliceren door een bedrijf en aan alle leden toe te sturen.

Gaandeweg de maanden dat ik er over gedaan heb, bleek dat 5 jaar digitale Asterisk op geen stukken na een CD kon vullen. Maar de toestemming van de ALV was er al voor dit project, en Kees Grinwis vond dat we de rest van de schijf wel vol met andere dingen konden proppen. We besloten de CD 2 als basis gebruiken, aangevuld met alles wat aangedragen zou worden.

De interface van CD 2 ging op de schop, er werd een planning gemaakt om alles op tijd klaar voor de dupliceerder te hebben en de stofkam werd nog eens door de Asterisk gehaald. Henri Derksen kwam nog met een heleboel materiaal om op te nemen en via een paar bèta versies is door de testers naar mankementen gespeurd. Daar is een enorme bugslist uitgerold aangevuld met een wishlist.
Kees Grinwis heeft zich weer uitgesloofd om dat allemaal recht te breien en daar kwam weer Release Candidate 01 uit. Ook die was nog niet helemaal brandschoon. Een week later, net op tijd voor de dupliceerder brengt de post Release Candidate 02. Alle items van de bugslist zijn opgelost en de 2 exemplaren van de RC 02 gaan binnen 2 uur weer op de post naar de dupliceerder. Op het moment van schrijven van dit stukje zit één exemplaar van de CD 3 in mijn CD- drive en er staat een zware doos in de gang met de rest.

De CD's zijn gemaakt bij Select CD-Rom B.V. Ernststraat 4, 6921 NN Duiven. Ze zijn geperst van een glassmaster, dat geeft een veel betere kwaliteit dan branden van alle exemplaren. De opdruk is een zeefdruk rechtstreeks op de CD, en de rode kleur van Sophie is een aardigheidje van de dupliceerder zonder extra kosten. Vandaar dat de naam van het bedrijf hier vermeld wordt.

Nu over de inhoud van CD 3 zelf. Alles is gewoon te benaderen via de filer. De interface start door aanklikken van de applicatie !InhoudCD3. Die kijkt of er ergens een browser en SparkFS gezien is. Is dat niet zo, dan start een file-only versie van !Fresco en een read-only versie van SparkFS. Die laatste wil alleen runnen van de CD met de naam BIGBENCD3 en is door de programmeur David Pilling gratis beschikbaar gesteld. De meeste functies van de HTML-interface werken met deze twee programma's, maar als u een volledige versie van !Fresco hebt is het beter die te gebruiken. Het aanklikken van het icoon van de Asterisk opent een nieuw venster. Dat gebeurt ook elke keer als er een directory-listing getoond moet worden. Hier is één uitzondering op, dat is de onderste icoon van het venster Software > Foreign, die opent in hetzelfde venster.

De interface is een gedeeltelijke mimic van de RISC OS vensters. De close windowtool sluit het bestaande venster en opent de voorgaande opnieuw, de size windowtool opent de directory waar de betreffende software zich bevindt. Het pinboard windowtooltje in bijvoorbeeld Software > DTP laat het venster inklappen met alleen de titels van de hoofdgroepen daarvan zichtbaar. Aanklikken van een van de groepen opent het venster opnieuw, maar dan met de betreffende groep midden in beeld.

Een "known bugs" list is er nog niet echt, maar ik reken op mensen die de hele CD doorspitten op mankementen. Graag aanleveren voor de bugslist in de volgende editie!

Kees Grinwis heeft ook nog ergens een "Easter egg" achtergelaten. Wie vindt dit verrassingsei?

En nu: veel plezier met de Big Ben Club CD 3!

Peter van den Berg