riscynieuws.net editie 18
het intenet weer afgegraasd naar nieuws door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 18e editie van riscynieuws.net (3e jaargang nummer 5), in deze uitgave ondermeer aandacht voor de MicroDigital Omega, de Wakefield show en USB voor RISC OS. Ik kan alvast verklappen dat deze editie een soortement Omega/USB special geworden is.


Het einde van de donkere tunnel waar de Omega zich de afgelopen tijd in leek te bevinden lijkt eindelijk zichtbaar te worden. Na het heuglijke nieuws van de vorige maand is er nog meer nieuws te melden, namelijk dat David Holden (APDL/RiscWorld) eindelijk een werkend prototype van de Omega heeft mogen aanschouwen en gebruiken. Op de MicroDigital nieuwspagina's (Archive) staan ook enkele foto's hiervan - de pagina's wisselen snel van informatie zodat ik zowel het archief als de nieuws pagina's zelf noem, ze zijn het bezoeken echter wel waard.

Hoewel dit natuurlijk heel erg goed nieuws is, heeft men nog meer te melden. Zo is men bezig met drivers voor een 1GigaBit (dat is dus 1000MegaBit!) netwerk kaart en een andere geluidskaart met ondersteuning voor 5.1 geluid. Men probeert op deze manier de Omega in de pas te laten lopen met de laatste ontwikkeling in de PC wereld.

Hoewel dit nieuws nog niet betekent dat de Omega snel op uw[1] en mijn bureau staat, jammer genoeg niet, heb ik toch wel de hoop dat dit dit jaar nog staat te gebeuren. En dan kunnen we meer dan 4 jaar na Black Thursday eindelijk de volgende generatie RISC OS computers gaan gebruiken.
Overigens heeft men bij MicroDigital in de afgelopen paar weken meer op de site geschreven dan in de maanden ervoor.
Zo was er een beschrijving van de Wakefield show, met foto's. Ja u leest het goed een beschrijving van de RISC OS show van MicroDigital, het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan want men is naar de show gegaan als bezoeker en heeft er een hoeveelheid foto's gemaakt.

Naast het showverslag was er natuurlijk ook aandacht voor de Omega, met screenshots van de machine met een werkende Vantage.
Hiernaast heeft men nog eens de MicroDigital USB kaart in teruggevonden. Voor de volledigheid plaats ik die foto ook in deze riscynieuws.net (aan de andere 2 (of 3) kaarten die wel te koop zijn wordt later in deze aflevering aandacht besteed).

Overigens geeft men bij MicroDigital aan dat de belangstelling indertijd helemaal niet zo hoog was, welgeteld 1 reactie. Hopelijk is dit niet het lot van de 2 nieuwe USB produkties. (De Omega zelf is ook uitgerust met USB poorten)

[1] Ik ga er vanuit dat iedereen die RISC OS een echt warm hart toedracht de Omega besteld heeft of 'm gaat bestellen zodra hij te koop is. Of in elk geval een van de nieuwe generatie RISC OS computers gaat kopen - dit mag dan van mij ook de RiscStation portable zijn.


Aansluitend bij het bovenstaande nieuws kan ik ook nog melden dat Cerilica Vantage op de Omega werkt, zoals te lezen is in dit bericht van Cerilica zelf en op de nieuws site van MicroDigital.

Het allerleukste aan dit bericht is dat er aan Vantage niets veranderd is om het te laten werken op de Omega, dit betekend dat veel RISC OS applicaties zonder enige modificatie zullen werken op de nieuwe machine. Dit is zowel goed nieuws voor Vantage - die een nieuwe generatie RISC OS computers goed zal kunnen gebruiken, als ook voor MicroDigital. Volgens het bericht worden zelfs de ingewikkeldste demo bestanden nog goed afgehandeld.

Overigens is het Vantage zelf ook nog eens in prijs verlaagd, door het niet langer meer meeleveren van een papieren handleiding heeft men een flink stuk van de prijs af kunnen doen. Zoals in nevenstaande afbeelding is te zien kost het pakket nu nog "maar" 177.50 UKP. Nu is dit nog steeds niet goedkoop als je dit afzet tegen de prijs van ArtWorks, maar voor de kwaliteit die het biedt is het wel de goedkoopste in zijn klasse. (Vergelijkbare producten voor MS-Windows en Apple MacOS zijn beduidend duurder.)
Om nog even bij Cerilica te blijven, van het PostScript/PDF pakket RiScript is weer een nieuwere versie verschenen met weer een paar extra features.

De nieuwe versie (4.15) beschikt o.a. over ondersteuning voor het Euro font, embedding van Type 1 fonts en CIE kleur support. Overigens bevat deze versie helaas nog geen ondersteuning voor clipping, hopelijk komt dit in een van de komende updates.
In Nederland is zijn Vantage en RiScript te bestellen bij XAT.


Zoals gewoonlijk is er in de eerste editie van riscynieuws.net van na de Wakefield show altijd een hoeveelheid nieuwtjes van de show zelf, dus ook in deze riscynieuws.net. Hoewel veel aangeboden producten op de show al wat ouder zijn, of al eerder aan het publiek voorgesteld werden. (Hierbij is te denken aan de 100MBit netwerkkaarten, RISC OS Select en het spel TEK van Artexsoft).

We beginnen bij Castle Technology. Castle heeft namelijk ook een USB podule ontwikkeld en toonde deze op de Wakefield show, zoals te zien is op onderstaande foto. (Castle is hiermee na Simtec de 2e fabrikant van USB podules.) Op de site van Castle is al API informatie beschikbaar, helaas is dit product niet compatible met de USB kaarten die door Simtec ontworpen zijn. (Met dank aan The Iconbar)

Naast Castle met de USB module was RiscStation er ook met een prototype van de portable, eindelijk is er dan bewijs dat het product echt bestaat en geen hoax is zoals door sommigen lange tijd aangenomen werd. Onderstaande afbeelding geeft aan dat het prototype echt bestaat, nog meer afbeeldingen van de portable zijn te vinden op deze site.


Zoals al in het Wakefield nieuws aangegeven is heeft Castle, na Simtec, een USB podule op de markt gezet. De beschikbaarheid van USB voor RISC OS is de directe aanleiding voor het ontstaan van de RISC OS USB website. Op de site is informatie te vinden over ondersteunde devices, informatie over de API voor de USB podules en diverse achtergrond informatie. Hoewel de site nog volop in ontwikkeling is ziet het er naar uit dat deze site wel eens de referentie site voor USB op RISC OS kan gaan worden.
De site is gesponsord door Simtec en de primaire aandacht gaat dan ook uit naar de RiscPC en RiscStation producten van Simtec.


Over de Simtec USB podule gesproken, de podules zijn vanaf juli 2002 te koop. Er zijn hierbij 2 versies, één voor de Acorn machines (RiscPC,A7000,A5000 en zelfs de A310) en één voor de RiscStation R7500 series.

Deze USB podule is het resultaat van 2 jaar ontwikkeling. Een van de hoofddoelen was om het schrijven van drivers zo gemakkelijk mogelijk te maken en er zo voor te zorgen dat de breedst mogelijke reeks van USB apparaten ondersteund wordt. Met dit in het hoofd heeft men bij Simtec al bijna 12 maanden samen gewerkt met diverse ontwikkelaars, om op deze manier de API te verbeteren en ook te zorgen dat direct na het uitbrengen van de USB kaart er drivers voor USB producten beschikbaar zijn.

De kosten van de kaarten is 79UKP exclusief BTW en verzendkosten.


Lange tijd is er in deze rubriek geen aandacht besteed aan ARM, maar het feit dat er 1 miljard ARM processoren verkocht zijn mag toch niet onvermeld blijven. Uiteraard is dit niet alleen een prestatie van ARM maar ook van al haar partners, de bedrijven die uiteindelijk de ARM processoren op de markt brengen. Toch een hele prestatie, Acorn is niet meer maar Acorn RISC Machines (ARM) processoren worden in steeds meer producten gebruikt.

Meer hierover kunt u lezen in het Corporate Background PDF bestand in the sectie About ARM op ARM's website.


In deze riscynieuws.net vond u een grote hoeveelheid informatie over de Omega, de RISC OS computer voor de komende jaren. Hiernaast was er aandacht voor de Wakefield show, Cerilica producten en USB. Als laatste was er een momentum voor ARM dat ik u niet wilde onthouden.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl