Rondlopen op de Expo 2002
(Persoonlijke indrukken van een bezoeker)
een verslag van Erik Groenhuis, met foto's van Ben van den Aardweg

De grote dag was aangebroken. Vanwege een door muggen verstoorde nacht kwam ik pas om 12:00 u binnen en miste zodoende de presentatie van RISC OS Ltd.

Op de aan de ingang uitgereikte overzichten waren enkele standhouders doorgestreept: RiscStation Ltd (geen portable dus), Castle Ltd (wel vertegenwoordigd door X-Ample), Acorn "oldtimers", Werkgroep Genealogie en regio Amsterdam. De organisatie had de moeite genomen om op ieder vel met viltstift deze wijzigingen aan te geven. Petje af!

Bij het binnenlopen viel mijn oog meteen op de stand van Surftec Ltd, die met fleurige borden aankondigden dat zij een Compact Flash Card reader aanboden. Nu had ik mij de laatste tijd wat verdiept in CF kaarten, en dit was een gelegenheid om de technologie van dichtbij te bekijken. Het is ideaal als je een camera hebt waar die kaarten in gaan en je de gemaakte foto's op je RISC OS machine wil bekijken. Ze leveren bij de reader ook driver software waardoor de kaart er onder RISC OS uitziet als een gewone drive (met een nogal opvallend blauw icoontje). Ook voor SmartMedia kaarten hebben ze een reader en software. Deze readers passen op de parallelle poort. Binnenkort (een maand of 7) wordt er alleen nog apparatuur gemaakt voor de USB poort. Niet te lang wachten dus als je op de RiscPC wil aansluiten...

Aan de overkant handen geschud met Paul Beverly van Archive Magazine. Ik had mijn abonnement al vernieuwd. Misschien een CD kopen? Toch even niet, hij is van september 2001. Paul presenteerde ook zijn nieuwe Magazine: "Living with Technology". Lezers van Archive zullen enkele namen van auteurs herkennen. Een aardig blad over technologie in het dagelijks leven, maar wel tamelijk sterk op Groot Brittannië gericht.

Op naar RComp. Ik zie de familie Rawnsley één keer per jaar, en wel op de Expo. Ze hebben telkens wel iets waar ik geld aan wil uitgeven. Zo ook nu. Ik heb sinds kort een directe verbinding met internet, dus aanpassing van Messenger is nodig. Ik had keuze: upgrade naar Online, of Netfetch erbij. Met de eerste blijft de email bij de ISP en heb je toegang via IMAP. De tweede, Netfetch, is een vervanger van Dailup en geeft, net als Dailup, toegang via POP en SMTP. Ik koos voor Netfetch. En toch ook maar upgrade van HTMLEdit en een exemplaar van Sitemaster erbij, zodat ik mij kan storten op het maken van een fatsoenlijke website (http://www.xs4all.nl/~erikgrnh/). Terwijl ik bij RComp stond werd er een toespraak gehouden door de voorzitter Jos Ulijn ter ere van onze redacteur, compleet met een fraaie oorkonde. Mr. Rawnsley verzocht mij simultaan te vertalen zodat hij ook kon volgen waar het over ging.

Tijd voor de presentatie van MicroDigital, in de persoon van David Atkins. Het verhaal in het kort: In principe maken ze systemen voor de OEM markt. Ze plannen een Spectrum van systemen. Omega is daarin slechts één van de produkten (code Groen). De vertragingen komen mede door het nadeel van klein bedrijf: chipfabrikanten laten je vallen als een baksteen. Tevens deden de FPGA's niet wat ze zouden moeten doen. Communicatie daarover met de Amerikaanse leveranciers verliep zeer moeizaam. David onthield zich wijselijk van toezeggingen over levertijden.

Terug uit zaal even langs de stand van Serious Statistical Software. Opmerkelijk dat hier een specifiek software produkt verkocht wordt. Het bestaat al langer en wordt steeds verder ontwikkeld. Na enig praten blijkt dat het een pakket met zeer veel verwerkings- en presentatie mogelijkheden is.

Even verderop zat een groepje mensen geïnteresseerd bezig te zijn. Het bleek om onze Belgische zusterorganisatie te gaan die op de plek van RiscStation gezet was. Daardoor vielen ze buiten het lokale netwerk. Mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is, zodat het me pas na afloop te binnen schoot dat ik met John Tytgat sprak, de ontwikkelaar van CVS voor RISC OS, die ik al op de RUM ontmoet had.

Bij DESK was, zoals te verwachten, Frank Kraaij zwaar in beslag. Naast nieuwe artikelen was er ook heel veel tweedehands en dump-spul te koop. Henk Huinen gaf zijn presentaties op een fraai 21" beeldscherm (watertanden!). Hier kwam ik ook Ben van den Aardweg tegen die me uitlegde waarom de werkgroep Genealogie verstek moest laten gaan. Zijn collega Gerard Battes moest op het laatste moment naar Duitsland, en om in zijn eentje de stand mee te sjouwen en de hele dag te mannen was toch iets te veel voor Ben.

Ook de firma Uffenkamp was weer uit het oosten gekomen en had rijen met software en tijdschriften in de verkoop. Eigenlijk teveel om door te bladeren, maar als je precies weet wat je zoekt kan je daar goed terecht. Wel blijkt uit de collectie dat er weinig nieuwe software bijkomt. Het overgrote deel is al enkele jaren oud.

Tijd om eens rond te neuzen bij de clubleden en afdelingen. Om de hoek gekomen zag ik meteen één van de leukste dingen van de Expo: Een klein, rood doosje met een toetsenbord, muis en beeldscherm eraan. Daarnaast nog een rood doosje met duidelijk een voeding erin. Even het deksel opgelicht en mijn vermoeden werd bevestigd: Een moederboard, processorkaart, backplane, harddisk en, voor de volledigheid, een ethernetpodule: dat was alles! Een handzaam, wat robuuster, makkelijk te transporteren systeem. Helaas was de eigenaar [enig idee wie dat was? eventueel zijn naam invullen] niet in de buurt om vragen te beantwoorden en lof in ontvangst te nemen. (Later zag ik ze nog bij DESK informeren of het daar verkrijgbare toetsenbordje voor de Netstation voor hun geschikt was. Dat scheelt weer sjouwen met een groot toetsenbord, plus dat je dan een draadloze verbinding hebt. Het lijkt me voor de maker ook zinnig om een alternatief voor de voeding te zoeken.

Dat de maker niet in de buurt was is natuurlijk niet zo gek, want de leden willen zelf ook nog graag rondkijken. In deze hoek van de zaal was het gezelschap wisselend en vaak geanimeerd. Al snel ging het gesprek over de voor- en nadelen van Aconet, als point of via internet. Ook nog Leo Smiers (bekend van !pdf en !flash) aangeschoten om mij te verhelderen over de ontwikkelingen in RISC OS Select en wat programmeerproblemen door te nemen. Hier bleek mij weer de grote vreugde van zo'n bijeenkomst: het praten met andere leden!

Het aangekondigde netwerk was ook actief, hoewel ik niet veel aangesloten systemen zag. Zelf speelde ik ook met de notie om mijn machine mee te nemen, maar dat zou (door omstandigheden) betekenen dat het apparaat en het beeldscherm twee dagen in de auto in Rotterdam zou moeten parkeren. En dat is de kat op het spek binden. Met het vaste plan om het volgend jaar wel te doen liep ik door naar de stand van X-Ample.

Helaas was Paul Reuvers weggeroepen voor een spoedgeval. Zijn collega's waren nog paraat om nieuwe en oude software en hardware te slijten. Voor mij was interessant de Y-mouse (€ 56), waarmee een PS2 muis via de stekker van het toetsenbord kan worden aangesloten. Met dit systeem kan, via een meegeleverde driver, ook het wiel op de muis gebruikt worden om te scrollen. Helaas had ik al geïnvesteerd in een PS2Mouse Mini kabeltje van STD (€ 40), dat deze mogelijkheid nog niet kent. Het laatste exemplaar van RiscScript dat ze bij zich hadden was net verkocht.

Na alle stands gezien te hebben was het tijd voor een kopje koffie en wat bezinning. Alleen folders verzamelen heeft niet zoveel zin, je moet ze ook nog lezen.

Nog wat verder rondneuzen. Gebruikers van Artworks hadden de gelegenheid om Martin Würthner in persoon te ontmoeten (en natuurlijk bij zijn presentatie te zijn). Toch nog maar een CD kopen van Archive.

Uiteindelijk nog meekletsen bij de club over hoe de BBC CD gemaakt was en de toekomst van RISC OS. Daar was ook onze onvolprezen redacteur, die mij terstond kaapte om een stukje te schrijven over de Expo. Ziehier het resultaat. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan gehad hebben als ik.

PS: volgend jaar zonder stropdas.