riscynieuws.net
Kees Grinwis heeft het 'net weer afgegraasd

Welkom bij riscynieuws.net - jaargang 3, nummer 6. Alweer de 19e editie van deze rubriek. In deze editie voornamelijk aandacht voor de MicroDigital Omega. Maar ook aandacht voor Archive en Acorn Publisher, het Unix Porting Project en ArtWorks.


Zaterdag 22 juni was het dan zover, de RISC OS Expo van 2002. Niet zo maar een Expo, want de publieke presentatie van het MicroDigital Omega prototype vond hier plaats. Het zwaar beproefde geduld van de RISC OS liefhebber werd hier eindelijk beloond. Maar het was het waard, de Omega stond er. De machine werd gedemonstreerd met een resolutie die op een standaard RiscPC eenvoudigweg niet te halen is.

Hoewel het nog een prototype is, en dus niet alles kan wat de productie machine zal kunnen, was deze machine toch al sneller dan een normale RiscPC met 200 MHz StrongARM processor. Op de nieuws pagina van MicroDigital staat ook aangegeven wat men nog aan het ontwerp gaat veranderen:

  1. De XScale processor zal niet op het moederbord geplaatst worden maar evenals de ARM processor op de RiscPC op een klein insteekkaartje (evenals de FPU - de floating point unit)
  2. De Lightning chip zal de snellere -6 versie van de FPGA gebruiken. Dit zal de snelheid met 10 tot 15 procent verbeteren, maar men kan hier pas maar zekerheid over geven zodra men de snellere FPGA in huis heeft.
  3. Geheugen (een van de meer belangrijke zaken, na de processor, wat snelheid van een computer betreft) zal niet op 100MHz maar op 133MHz geklokt gaan worden.
  4. De productie harddiscs zullen op een ATA100 interface draaien inplaats van de PIO interface (die 8MB/s kan verwerken) in het prototype. Dit zal een redelijke snelheids winst geven.
  5. De nieuwe Super Combo chip zal gebruik worden zodat er 6 USB 1.1 poorten beschikbaar zullen zijn.
  6. De productie machine zal 2D/3D video acceleratie bevatten, dit was nog niet aanwezig in het prototype.
  7. De productie machine bevat de Image processor in de Northbridge zodat hardware decodering van JPEG en MPEG mogelijk is.

Uit deze lijst is te zien dat de machine een stuk sneller zal zijn dan het prototype, het verschil zal (zoals gewoonlijk) de praktijk moeten leren. Uiteraard is er ook nog de 1GHz XScale en ArmTwiser om naar uit te zien.

Helaas zal het nog wel even duren voordat de daadwerkelijke productie start, hoewel MicroDigital al wel begonnen is met het bestellen van de juiste onderdelen voor de machine.

Overigens was de spreekbeurt van David Atkins van MicroDigital ook heel interessant, hij vertelde ons waarom de Omega zo veel vertraging opgelopen heeft (In niet-technische mensentaal: De FPGA bleek minder te kunnen dan de fabrikant vertelde) en gaf ons een kleine blik op het 'Spectre' programma waar de Omega deel van uitmaakt.

(Ik kan nog meer van de spreekbeurt vertelen, maar dan is het risico aanwezig dat deze editie beter omega.riscynieuws.net genoemd moet worden - dus ik laat het hierbij).

Het enige wat ik nog even aangeef is dat de MicroDigital NewDesk flink wat aandacht besteed heeft aan de RISC OS Expo.


Goed, over tot de orde van de dag, te beginnen met ArtWorks en de Viewfinder. Zoals bekend is, maakt Viewfinder het mogelijk om hoge resoluties en 16 of 24 bit kleur te combineren (Iets dat de normale RiscPC niet kan.)

MW Software heeft nu een patch beschikbaar gesteld die het renderen van een lege pagina op een Viewfinder aanzienlijk versnelt. Als men de laatste versie van AWFixMod installeert zal ArtWorks van de snellere opties van de Viewfinder gebruik maken, maar hier houdt het niet op. Er zijn namelijk nog meer verbeteringen voor de Viewfinder in ontwikkeling.


Abonnees van het blad Archive zitten misschien al een tijdje te wachten op het juli-nummer. (Of zoals uitgever/redacteur Paul Beverley het uitdrukt: "You may be beginning to wonder what's happening to your July issue of Archive.").

De uitgifte van het blad heeft vertraging opgelopen door Paul's vakantie in Frankrijk. Toen men op de MicroDigital website las dat op de RISC OS Expo 2002 de Omega gedemonstreerd zou worden heeft men de uitgifte verder vertraagd, zodat men nog een klein verslag van de Omega zou kunnen geven.

Het blad zal eind deze week in de brievenbus moeten liggen, waarbij Paul zich verontschuldigt voor de opgelopen vertraging.


Naast Archive is er ook het blad Acorn Publisher, een blad dat speciale aandacht geeft aan DTP en web design.

Dit blad is overgenomen door John Cartmell van Fleur Designs, in de afgelopen 8 jaar is het blad iedere 2 maanden uitgegeven door Mike Williams van Akalat Publishing.

Mike Williams geeft aan dat na acht jaar het blad een verdiende reputatie heeft opgebouwd als het best te lezen en fraaist ontworpen RISC OS magazine. Mike heeft besloten zich op andere zaken te gaan richten en is blij dat John Cartmell het blad over heeft genomen. Tenslotte wilde hij de lezers, die Acorn Publisher sinds de start ondersteund hebben, niet teleurstellen. Een nieuwe eigenaar en hoofdredacteur is goed nieuws, temeer daar John dezelfde ideeën over het blad heeft.

Vanaf de 9e jaargang zal de nieuwe eigenaar het blad uitgeven en redigeren.


Open source is een bron van mooie stukjes software, Linux, Mozilla, NetBSD/acorn32 en Apache zijn hier voorbeelden van. Wat deze projecten gemeen hebben is een link naar Unix. Hoewel RISC OS (nog) geen echte Unix/Posix ondersteuning heeft is het met UnixLib wel goed mogelijk om diverse Unix programma's te porten. Dit is exact wat Peter Nauls gedaan heeft.

Om deze inspanningen verder te kunnen uitbreiden is hij het Unix Porting Project begonnen. Hiermee is het mogelijk om RISC OS actief te ondersteunen, door aan te geven welke programma;s er geport zouden moeten worden en men heeft ondersteuning en toegang tot automatische updates van de software.

De kosten voor deelname zijn 25 UKP, hiermee krijgt u support op alle applicaties die deel uitmaken van het programma. Niet iedereen heeft echt hulp nodig, maar door aan het programma deel te nemen geeft men wel aan dat men het project een warm hart toedracht.

Voorbeelden van applicaties die (vrijwel) geheel werken zijn:
ssh (OpenSSH client), BitchX, Links, Lynx, W3C, nano, less, file, wget, Tetrinet, ncftp, whois, rexx en m4.

Er zijn ook een aantal programma's die al wel compileren maar nog niet getest zijn, evenals een aantal applicaties die voor X11 (X Window System) bedoeld zijn.


In deze editie van riscynieuws.net was er nieuws van de RISC OS Expo/De presentatie van de Omega, nieuwsberichten van/over RISC OS publikaties en was er aandacht voor ArtWorks en het Unix Porting Project.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

mailto:riscynieuws@dune.demon.nl