Van de koude oorlog tot mozilla.org
aankondiging van een lezing door Kees Grinwis

Misschien lijkt dit een vreemde kop voor een artikel in de *Asterisk, wat heeft de koude oorlog te maken met computers? Wat heeft het eigenlijk te maken met mozilla.org?

Vreemde vragen, maar toch hebben mozilla.org en de koude oorlog iets gemeen, namelijk het internet...

... het internet?

Klinkt waarschijnlijk heel erg onwezenlijk, maar het is de koude oorlog die er voor gezorgd heeft dat het internet -zoals we dat nu kennen- ontstaan is. Toch is het zo, tijdens de koude oorlog heeft men namelijk bij de Amerikaanse defensie gezocht naar een manier om computers aan elkaar te verbinden die een Russische (atoom/raket) aanval kon weerstaan. Zodat communicatie van Pittsburg naar laten we zeggen Los Angeles mogelijk zou blijven, terwijl Washtington al gebombardeerd zou zijn.

Dit netwerk was de eerste stap opweg naar het internet zoals we dat nu kennen. Hoewel de doelstelling van het huidige internet een andere is dan die van het eerste netwerk van het DARPA instituut, maken we toch nog steeds gebruik van technieken die in de beginjaren van het zogenaamde DARPA-net ontwikkeld zijn.

DNS, HTTP, e-mail, Instant Messaging, FTP zijn kreten die men heden ten dage allemaal kent. De meeste van die technieken zijn lang niet zo oud als het internet zelf, maar vormen voor velen wel de representatie van wat men 'internet' noemt.

Maar hoe werken deze technieken?
En wat heeft mozilla.org eigenlijk te maken met internet?
En eh, hoe gaat dat dan: die communicatie tussen bijvoorbeeld Amerika en Nederland?

Op deze vragen hoop ik een antwoord te gaan geven op donderdag 24 oktober, tevens hoop ik de geschiedenis van het internet van de jaren 60 tot nu te gaan belichten.

U bent van harte welkom op de bijeenkomst van de regio Den Haag in het gebouw 'de Ottoburg' te Rijswijk.

De cursusavond heet "Internet, wat is dat?", voor adres en tijden zie regio Den Haag.