riscynieuws.net
alles uit het 'net van Kees Grinwis

Dit is de 21 editie van riscynieuws.net, 3e jaargang nummer 8. Gevuld met nieuws van onder meer MicroDigital en Acorn Publisher. Ook is er aandacht voor de vernieuwde riscynieuws.net website, binnenkort zult u hier de 20 afleveringen kunnen lezen die de afgelopen 2 jaar uitgekomen zijn.


Zoals in de vorige editie van riscynieuws.net al te lezen was, stonden er voor afgelopen maand diverse publieke shows gepland met de MicroDigital Omega. Zo kon het Britse publiek op 7 september in Schotland voor het eerst kijken naar het werkende prototype gebaseerd op de FPGA technologie. Een verslag van deze bijeenkomst is te lezen op de MicroDigital website. Uiteraard kon men zich er van overtuigen dat het echt een eigen ontwerp is door een spreekwoordelijke blik in de machine te werpen.

Nadat de Schotten naar de Omega gekeken hadden waren eindelijk de Engelsen klaar voor de confrontatie met de Omega, en op 11 september -in Londen- was het eindelijk zover. Het verslag van deze bijeenkomst is natuurlijk ook te lezen op het eigen e-zine van MicroDigital.

Is het echt geen RiscPC moederbord?

Naast verslagen van shows heeft men ook weer wat technische achtergrond-informatie op de site gezet, dit kunt u vinden in diverse berichten in de MicroDigital NewsDesk. Het aantal berichten is te groot om allemaal in detail te behandelen dus grijp ik er de interessantste uit. Ondermeer over ARMTwister, de 26/32 bit multiprocessor techniek die men bij MicroDigital aan het ontwikkelen is en over het feit dat de podule-bus vervangen is door de industrie-standaard PCI bus. PCI wordt al jaren gebruikt in Apple computers en nog veel langer in x86 compatibel PC systemen, zelfs machines als de Netwinder kunnen van een PCI bus worden voorzien.

Zoals gewoonlijk is het ondersteunen van de hardware slechts het begin, de volgende stap is het schrijven van drivers om die hardware ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Op dit moment heeft men een driver om IDE schijven aan te sturen zoals is te zien in onderstaande afbeelding, drivers voor andere apparatuur moet nog volgen. Maar ik neem zelf aan dat een driver voor bijvoorbeeld 10/100Mbit netwerkkaarten gelijktijdig met de introductie van de consumenten Omega machines klaar zal zijn.

Meer technisch getinte berichten (1, 2) kunt u vinden op de MicroDigital NewsDesk.


RISCOS Ltd. heeft voor abonnees op RISC OS Select een PNG developers kit uitgebracht, deze kit maakt gebruik van de in RISC OS Select aanwezige modules om PNG bestanden te maken of juist om te zetten naar een sprite.

Kennis van de RISC OS API, BASIC en/of C is gewenst om met deze kit te kunnen werken.


Het blad Acorn Publisher zal bij een aantal van de Big Ben Club leden geen onbekende zijn, zoals in de 18e editie van riscynieuws.net al is aangegeven is het blad overgenomen door John Cartmell van Fleur Designs. Één van de grootste wijzigingen die de nieuwe uitgever wil gaan doorvoeren is het beheren van een website als aanvulling op de uitgave van het papieren blad.

De website zal bestaan uit 2 delen:

  1. Het eerste deel zal zich richten op details van het blad zelf, zoals inhoudsopgaven van verschenen bladen en details van schrijvers. En natuurlijk bruikbare links voor RISC OS gebruikers;
  2. Het tweede deel zal uitgebracht worden als een online magazine, als aanvulling op de onderwerpen die in het papieren blad behandeld worden.

Op dit moment is de testversie van het eerste gedeelte af, commentaar hierop is welkom via e-mail, aldus de uitgever. Ook is er al een preview van de nieuwe AP online site, die medio oktober geheel operationeel moet zijn. Hierop is onder andere informatie over webdesign, linken van computers, RISC OS geschiedenis en algemeen design te vinden. Een complete lijst met te behandelen onderwerpen staat al op de site zelf.

Indien u interesse heeft in een abonnement op de papieren editie van Acorn User kunt u terecht bij Desk.


MW-Software, bekend van de diverse ArtWorks modules -zoals Crystal-, heeft de AWRender module weer verder verbeterd. Deze module, die gebruikt wordt om ArtWorks bestanden af te beelden in programma's als AWViewer, Ovation Pro, Impression, PhotoDesk en diverse andere, heeft nu diverse extra mogelijkheden ten opzichte van de laatste versie (1.22) die door Computer Concepts is uitgebracht.

De laatste versie die Computer Concepts uitbracht had bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om zogenaamde deep-sprites, d.w.z. sprites met 32.000 of 16 miljoen kleuren, af te beelden. Het gevolg is dat ArtWorks bestanden alleen lage kwaliteit 256 kleuren sprites kon laten zien. Hiernaast werden ook de diverse nieuwe modules, uitgebracht door MW-Software, niet ondersteund.

De laatste publieke versie van AWRender (1.37), heeft ondersteuning voor Hatch(Pro) vulmethoden en voegt ook ondersteuning voor JPEG objecten toe, deze omzeilt dus de deep sprite beperking via JPEG ondersteuning. Hiernaast zijn er ook een aantal technische verbeteringen in deze versie verwerkt.

Naast een publieke versie die slechts enkele modules ondersteunt is er ook een versie, slechts beschikbaar voor donateurs, die alle nieuwe objecten en vulmethoden ondersteunt - AWRender Plus. Met deze render module zien de tekeningen in Ovation Pro er nu hetzelfde uit als in ArtWorks. (Zonder de transparantie module Crystal, deze wordt niet ondersteund, maar wellicht dat hier in de toekomst nog verandering in komt.)

Op de site van de AWRender module is een tabel te vinden met de diverse mogelijkheden van de diverse render modules en is er de mogelijkheid om de render module te downloaden.

Naast een upgrade voor de AWRender module heeft Martin Würthner ook een verbeterde versie van GView uitgebracht. GView is een front-end voor GhostScript, een PostScript interpreter, waarmee het mogelijk is om PostScript bestanden om te zetten naar bitmap bestanden -zoals Sprites. In de laatste upgrades is er aan de snelheid gesleuteld en is het programma geheel multitasking gemaakt. Toch wordt er nog gewerkt aan meer uitbreidingen voor deze applicatie, u kunt die lezen op de GView site. Hiervandaan kan men ook de laatste versie downloaden.


Niet alleen MW-Software had nieuws te melden, ook Cerilica heeft nieuws. Zo is er nu nog een 'Publishing Pack' bijgekomen, in deze nieuwe suite zijn de volgende applicaties opgenomen:

Al deze applicaties, met uitzondering van !Scaler, produceren of bewerken Draw bestanden (hierbij wordt er rekening gehouden met Vantage Draw bestanden), dus zijn deze te gebruiken met ieder willekeurige RISC OS applicatie met Drawfile ondersteuning. !Scaler is ideaal voor gebruikers van een scanner en is special bedoeld voor gebruikers van Impression en Ovation Pro.

Naast de uitgave van een tweede 'Publishing Pack', heeft men ook de distributie van de suites gewijzigd. Was het tot op heden alleen mogelijk om deze suite te bestellen bij Cerilica zelf, vanaf nu is het ook mogelijk om de suites te bestellen bij de diverse Cerilica dealers. In Nederland worden de 'Publishing Pack' suites verkocht door XAT.


In de vorige aflevering van riscynieuws.net was er aandacht voor de conculega, subversion, van het source/versie management programma CVS. Inmiddels is er nu een CVS port voor RISC OS beschikbaar die ook ondersteuning heeft voor SSH, deze versie is geschreven door Maarten Bezemer. (Met SSH is het mogelijk om een beveiligde verbinding op te zetten tussen een client en een server.)

SSH is bijvoorbeeld noodzakelijk om volledig gebruik te kunnen maken van SourceForge, terwijl het speciaal voor RISC OS gebruikers opgezette Prowl helemaal niet zonder de SSH uitbreiding werkt.

Naast een CVS client is er van de site ook een speciaal voor RISC OS geschreven CVS Server beschikbaar, om een CVS server op te zetten, een Linux/*BSD(Unix) of WinNT machine is dus niet eens meer noodzakelijk.

Van alle software is ook de source beschikbaar, meehelpen aan de CVS ontwikkelingen voor RISC OS is dus goed mogelijk.

EXIFInfo is een applicatie waarmee het mogelijk is om informatie die door digitale camera's worden weggeschreven in JPEG bestanden uit te lezen. Zo wordt bijvoorbeeld weggeschreven of de flitser gebruikt was, meer informatie over de weggeschreven data staat op de EXIFInfo site. Deze applicatie details zijn te vinden op de PhotoDesk resources site, het programma zelf is hier natuurlijk ook vanaf te downloaden.

BeebIt is inmiddels aangeland bij versie 0.45, in deze versie zijn diverse zaken verbeterd. Vooral ten opzichte van spelletjes zijn er weer een groot aantal bugs gefixed. Hiernaast is er ondersteuning voor multiple ROM paths en worden de Choices (Instellingen) en CMOS (van de BBC) nu in !Boot.Choices weggeschreven.

De 7e release van PsiFS is beschikbaar, nieuw in deze versie is de mogelijkheid om vanuit EPOC apparatuur via elke RISC OS printer driver te printen. Volledige support is er voor het previewen van 'print jobs' en het exporteren als Draw of tekstbestanden.

Mensen die werkzaam zijn in de ICT kunnen zelden om Microsoft heen, het is helaas niet anders. Gelukkig kunnen we deze machines nu aansturen met onze RISC OS computer :-). !RDesktop is een RDP client applicatie die contact kan maken met Windows 2000 Terminal Servers en Windows XP Remote Desktop.

Het versturen van beveiligde mail of met een digitale handtekening is al heel lang mogelijk met PGP, helaas is dit geen open source pakket en wordt er niet veel meer aan ontwikkeld. Het GNU project 'GNU Pricacy Guard' brengt hier verandering in. De RISC OS port van GnuPG kunt u hier downloaden.

Vincent Lefèvre heeft de ontwikkeling van de port van de VNC client van Henrik Bjerregaard Pederson overgenomen. VNC is de crossplatform equivalent van het Windows RDP protocol, de port die nu overigens ViNCe gedoopt is, heeft nu o.a. optimalisatie voor de ViewFinder aan boord.


Al sinds het begin van deze rubriek is er een link met internet geweest, met vallen en opstaan dat wel. Inmiddels is het domein riscynieuws.net gehost op een eigen website, hierdoor is het mogelijk om de site beter in te richten. Zo zullen alle inmiddels verschenen edities beschikbaar komen op http://riscyarchive.riscynieuws.net/, inmiddels zijn de eerste 3 edities online te raadplegen. Op de hoofdsite zullen ook de headlines van RISCOS.org, The Iconbar en Slashdot te zien zijn. De laatste editie zal net na de uitgave van de *Asterisk online komen om deze niet in de wielen te rijden.

Commentaar is natuurlijk altijd welkom, de site is echter nog wel in beta. Het is dus mogelijk dat sommige links nog niet goed werken, maar hier wordt (natuurlijk) nog druk aan gesleuteld.


Dit was alweer de 21e aflevering van riscynieuws.net. Hierin was ondermeer aandacht voor de Omega, Acorn Publisher, het Cerilica Publishing Pack 2 en de PNG developers kit voor abonnees op RISCOS Select.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.
Kees Grinwis