riscynieuws.net
Kees Grinwis presenteert het kakelverse nieuws

Welkom bij 22.riscynieuws.net - dit is het 9e nummer van jaargang 3. In dit nummer aandacht voor een nieuwe RISC OS machine van Castle. Ook is er aandacht voor diverse updates, en een nieuw product, van R-Comp.


De meesten onder ons zullen het al wel weten, maar voor diegenen die het nog niet weten: "Er is een compleet nieuwe RISC OS machine ontwikkeld door Castle Technology!" Een machine met specificaties om van te dromen.

Volgens de speciaal voor de nieuwe machine -die Iyonix PC is gedoopt- opgezette website staan de specs. En al met al zijn deze niet onaardig:

Toch zijn er wel een paar kanttekeningen bij het verhaal. Zo is RISCOS Ltd officieel het enige bedrijf wat het RISC OS besturingssysteem voor de desktop computers mag uitbrengen* en volgens RISCOS Ltd is er helemaal nog geen RISC OS 5 - uit de presentatie op de South East Show blijkt echter dat men voor Castle RISC OS 5 de broncode van RISC OS 3.8 gebruikt heeft.

RISC OS 3.8 is ook de versie waar de door RISCOS Ltd verkochte RISC OS 4.x op gebaseerd is, dus er is wel ondersteuning voor lange bestandsnamen. Maar alle features die in RISC OS Select zitten zullen dus niet in Castle RISC OS 5 zitten, meer informatie over Castle RISC OS 5 en de Iyonix is te vinden op de website van drobe, in het verslag van de South East Show.

(Een plaatje van de Castle RISC OS 5 desktop - dit is helaas geen hard bewijs, het aanpassen van een info venster is niet zo moeilijk...)


Naast vraagtekens bij de versie van het OS zullen sommigen zich misschien ook afvragen hoe oude (zogenaamde 26 bit) programma's -zoals ArtWorks en Impression- op deze machine kunnen draaien. Het antwoord is dat dit niet kan, maar hier is ondertussen ook al een oplossing voor bedacht.

Het programma Aemulor, uit te spreken als "aim-you-lore", heeft de mogelijkheid om 26-bit emulatie te verzorgen. Hoe dit exact in zijn werk gaat is nog niet duidelijk. Misschien wordt er een complete 26-bit RISC OS omgeving nagebootst, maar het is ook goed mogelijk dat voor ieder niet 32-bit compatible programma er een emulatie wordt uitgevoerd.

Het enige wat we als RISC OS gebruikers op dit moment kunnen doen is afwachten. Uiteraard moeten we in ons achterhoofd houden dat het wel eens bij dromen zou kunnen blijven wat deze machine betreft, hoewel Castle tot op heden nog nooit vapourware heeft aangekondigd (Met uitzondering van Oregano 2 wellicht, maar daar is bij mijn weten nooit een officieel bericht van verspreid) -overigens lijkt het verslag van de South East show hier gelukkig ook geen aanleiding toe te geven-


Meer over het 26-bit/32-bit probleem is overigens te vinden op de riscos.info website. Dit varieert van het ontstaan van de 26-bit modus, de reden dat de 32-bit modus ontworpen is tot de impact op bestaande RISC OS programmatuur.

Zo zijn programma's die in puur BBC BASIC geschreven zijn te gebruiken op iedere versie van RISC OS, of dit nu 26-bit is of 32-bit of eventueel 64-bit. C programma's zijn wat lastiger te porten, maar met een goede compiler nog steeds geen onoverkomelijk probleem, terwijl assembler programma's gedeeltelijk herschreven moeten worden. In principe kan een op 32-bit voorbereid programma werken op een machine met RISC OS 3.10 en hoger, er is dus geen enkele reden om geen gebruik te maken van de tools die 32-bit aware code genereren.

Voor de techneuten/programmeurs onder ons is er nog meer informatie beschikbaar in het artikel RISC OS and 32-bit op riscos.info.


Uiteraard heeft ook RISCOS Ltd nieuws te melden en dan niet alleen nieuws over RISC OS Select, maar ook over de release van de source van het front-end van !Printers+. Het is de bedoeling dat de source voor niet commercieel gebruik via de SourceForge website beschikbaar zal komen. (SourceForge is een website die ook veel Linux/*BSD/Unix/Mac en Windows open source software host en ook diverse RISC OS projecten maken er gebruik van.)

Overigens een bèta versie van 'Select 2 issue 1' is sinds 14 oktober te downloaden van de RISC OS Select website en bevat aardige nieuwe features. Deze versie heeft ook support voor de RiscStation R7500 machines en zal waarschijnlijk ook direct gaan werken op de te verschijnen RiscStation portable.

Tevens is men bij RISCOS Ltd bezig met het opzetten van een 'RISC OS Filetypes Database', dit als onderdeel van RISC OS Select. Het is de bedoeling om de database zo compleet mogelijk te maken. Hiervoor heeft men echter wel invoer van de programmeurs zelf nodig. Dus heeft u een (ooit bij Acorn) geregistreerd filetype in gebruik? Geef het dan door aan RISCOS Ltd. Meer informatie, over de te verstrekken gegevens, vindt u in dit persbericht.


Op zo'n beetje iedere show heeft R-Comp wel weer nieuwe versies van producten die ze aanbieden, zo is er een upgrade van Grapevine, WebsterXL en Dialup/Netfetch.

Maar deze keer heeft men ook een nieuw product, namelijk UniPrint. Met deze software is het mogelijk om via een Windows PC te printen. Maar dan ook op iedere printer waar een Windows driver voor beschikbaar is, dus een ideale oplossing voor een toenemend aantal RISC OS gebruikers die naast een RISC OS machine ook een Windowz computer heeft staan.

Hoewel voor deze oplossing wel een netwerkkaart noodzakelijk is, zal het voor veel mensen een oplossing zijn om vanaf de RISC OS computer naar een moderne printer afdrukken te sturen. Voor technische details verwijs ik naar het persbericht van R-Comp zelf, hetgeen te lezen is op de UniPrint website.

Behalve het uitbrengen van UniPrint is er een compleet nieuwe versie van DialUp. Met nieuwe features zoals:

En natuurlijk heeft men ook weer gesleuteld aan WebsterXL, deze is weer een beetje sneller geworden dan de vorige versie. Vooral het afbeelden van pagina's, het zogenaamde renderen, is een stuk sneller geworden.


Op de RISC OS USB website is te lezen dat er nu PDFs (Printer Definition Files) beschikbaar zijn voor diverse HP Printers, deze zijn gemaakt door Jonathan Briggs. In het verleden werkten deze drivers alleen via de parallelle port van de printer, maar steeds meer printers worden alleen nog maar met een USB aansluiting geleverd. Door deze drivers is er ondersteuning voor 17 printers via de USB kaart van Simtec.

Een complete lijst is te vinden op de website van RISC OS USB.


Waar het, bij Acorn, allemaal (echt) mee begonnen is weten we natuurlijk allemaal, de BBC micro computer. En nog steeds zijn er hobbyisten bezig met deze verre voorvader (of grootmoeder) van de huidige RISC OS machines.

De MiniB is een complete, op de 6502 gebaseerde, microcomputer. De omvang hiervan is 3.5" bij 3.1", dus ongeveer zo groot als een floppy. Deze computer is gebaseerd op de BBC architectuur en kan diverse BBC programma's draaien inclusief een ongewijzigde BASIC interpreter.

De exacte specificaties zijn te vinden op de MiniB website, evenals de commando's die door het MiniB OS ondersteund worden.


Dit was alweer de 22e aflevering van riscynieuws.net. Hierin was ondermeer aandacht voor de nieuwe computer van Castle de Iyonix, RISC OS Select, nieuwe en vernieuwde R-Comp producten en USB drivers voor diverse HP printers.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis