riscynieuws.net
van onze razende reporter Kees Grinwis

Welkom bij 23.riscynieuws.net - dit is nummer 10 van de 3e jaargang. In dit nummer aandacht voor de Omega -we waren hem al weer bijna vergeten, maar ook van deze computer is er goed nieuws te melden- en natuurlijk de Iyonix van Castle -de eerste machines zijn hiervan zelfs al leverbaar- en natuurlijk het algemene RISC OS nieuws.


In de vorige riscynieuws was het nieuws nog heel erg vers, nu 1 editie later hebben we het al over de eerste productie machines van de Iyonix. Voor een bedrag van 1299 UKP kan men zich, gedurende de introductie periode, de trotse eigenaar noemen van een Castle Iyonix machine. Ook de specificaties van de machine zijn niet slecht, zo is er standaard 128MB geheugen -hoe krijg ik het vol - en een 80GB harde schijf.

De overige specificaties zijn:

Als software wordt er meegeleverd: Writer+, Fireworkz, Oregano 2, Messenger Lite. Dialer en CD-Burn.

Hiernaast het moederbord van de Iyonix PC. Compleet met 2 RS232 [10] aansluitingen, geluid [8] en ethernet [9] on-board, 2× 64-bit PCI sloten [6], 2× 32-bit PCI sloten [7] 1× DDR geheugen slot [5] en de gebruikelijke HDD [3] ,FDD [1] sloten. En natuurlijk niet te vergeten de podule bus [1].

Meer informatie is uiteraard te vinden op de Iyonix website.


Na het overweldigende nieuws van Castle zouden we bijna de MicroDigital Omega vergeten, toch is er ook van dit front goed nieuws te melden. De eerste productie moederborden zijn namelijk binnen, hoewel dit dus betekent dat men een klein beetje later komt dan Castle is het toch wel leuk om te melden dat een product waar de afgelopen jaren zoveel over geschreven is uiteindelijk toch ook in productie komt.

(productie moederbord van de Omega)

Naast de standaard StrongARM is men ook druk bezig om printen XScale en floating point co-processoren te maken, men verwacht(!) dat deze binnen 4 weken binnen zullen zijn. Het is de intentie van MicroDigital om een 80200 1GHz XScale(!) processor leverbaar te hebben vanaf januari (2003 naar ik hoop), te samen met een 32-bit besturingssysteem.

Men is zelfs aan het praten met Samsung over de 1.2GHz ARM10 processoren, dus dat kan nog leuk worden. Hoewel dit nog wel even op zich zal laten wachten.

Op de site is er in de NewsDesk ook informatie over de ARMTwister te vinden, een technologie die ervoor zorgt dat 26-bit ARM code on-the-fly omgezet wordt naar 32-bit ARM code. En in de NewsDesk is er ook nog een stukje proza te vinden dat de CPU snelheid t.o.v. de geheugensnelheid behandeld.


Een 32-bit besturingssysteem is natuurlijk wel leuk, maar wat heb je er aan als er geen applicaties op werken? Precies: "Niets", maar daar komt rap verandering in.

Castle heeft al enige tijd geleden een 26/32-bit compatible versie van haar C/C++ compiler uitgebracht, dus de producten die ontwikkeld worden met Acorn/ARM C/C++ zullen gaan werken op de nieuwe machine van Castle.

Het probleem is alleen dat de meeste software die vanaf het Unix platform geport worden gecompileerd moeten worden met GCCen UnixLib. Nu is GCC wel 32-bit compatible, maar UnixLib was dat nog niet. Gelukkig is men druk bezig om deze wel 32-bit compatible te maken. Hiernaast is men ook druk bezig om de compiler 26/32 bit neutrale code te laten genereren.

De voortgang hiervan kunt u hier zien, op Peter Naul's riscos.info site. Tevens worden hier de download links naar de laatste beta's van de 32-bit GCC aangeboden, dus programmeurs die al met de nieuwe compiler/libraries willen werken kunnen dat ook al.


ArtWorks is een van de beste, zo niet het beste, vector tekenpakket voor RISC OS. Zoals bekend is wordt er door Computer Concepts niet meer ontwikkeld aan het pakket. Een conversie van 26-bit code naar 32-bit code is dus erg ingewikkeld. Maar gelukkig heeft MW-Software een licentie weten te krijgen voor het totale pakket van Computer Concepts, dus een conversie van 26-bit naar 32-bit code is nu mogelijk. Overigens zijn de GDraw en DitherExtend module nu succesvol omgezet naar 32-bit ARM code.

Overigens heeft Martin Würthner van MW-Software ook een paar tooltjes voor het maken van 32-bit code gratis op zijn website beschikbaar gesteld. Een uitbreiding voor BBC-BASIC (RISC OS 4 vereist!) en een perl script on de conversie naar 32 bit te vergemakkelijken.


Overigens is men bij R-Comp ook druk bezig aan het 32-bit compatible maken van een groot aantal van haar producten. En zijn bijvoorbeeld !FTPc en !OHP ook al op de 32-bit processoren voorbereid. Ook is Paul Vigay druk bezig met de 32-bit compliant maken van diverse producten. Overigens is er ook een lijst met 32-bit compatible software te vinden op de Iyonix site


Met al de nieuwe machines zouden we bijna vergeten dat iedereen nog een RiscPC of zelfs eerder gebruikt. Voor de RiscPC is er een update van de USB stack voor Simtec's USB kaarten beschikbaar.

Verbeteringen in de nieuwe USB stack zijn:

Hiernaast is er nu ondersteuning voor Epson scanners (via de TWAIN drivers van David Pilling), camera's (via software van Photodesk), joysticks (van ST Developments) en DLink USB radio (bijgeleverd in de USB stack).


Dit was alweer de 23e aflevering van riscynieuws.net. Hierin was ondermeer aandacht voor de nieuwe computer van Castle de Iyonix, de MicroDigital Omega, nieuws gerelateerd aan 32-bit RISC OS producten, ArtWorks en de update van de USB stack van Simtec.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis