Verslag van de RUM 2002.
zoals Kees Grinwis het heeft meegemaakt

Naast de gebruikelijke Expo, of landelijke dag - zoals sommigen 'm nog steeds noemen, is er natuurlijk nog een evenement waar een groot deel van RISC OS minded Nederland en België op af komt. De RISC OS User Meeting, kortweg RUM, te Eindhoven.

In tegenstelling tot de landelijke dag, wat toch meer een beurs is, waren er een groot aantal leden gekomen met hun eigen computer. Dit bestond voornamelijk uit RiscPC systemen, maar ook een enkele verdwaalde Windows PC (vooral ik de categorie 'laptop') en zelfs een A5000 kon nog gespot worden. En naast al het 32 bit geweld waren de mensen van de Acorn Atom beweging natuurlijk ook present. Met een ISA interface voor de Atom, compleet met een werkende seriële interface en een ISA modem(!).

Wat dit jaar ook wel in de smaak viel was de mogelijkheid om via een Freesco router te gaan internetten. Iedereen met een netwerkkaart in zijn computer kon dus even een telnet-sessie starten, zijn (of haar) mail bekijken of gewoon simpelweg gaan browsen. De gebruikte Freesco machine met bijbehorend modem kunt u zien in de afbeelding hiernaast.

Gedurende de dag zijn er diverse lezingen gehouden, de belangrijkste hiervan was wel de Europese premiere van de IyonixPC - de nieuwe RISC OS computer van Castle. Paul Reuvers van XAT had hiervoor speciaal een gedeelte van zijn kostbare tijd beschikbaar gesteld aan de RISC OS comunity.

De specificaties van de nieuwe machine kunt u lezen in riscynieuws.net, elders in deze *Asterisk. Ik moet overigens zeggen dat ik zeer onder de indruk was van de machine en de stabiliteit van dit gloednieuwe product.

De presentatie werd gegeven vanuit CableNews, een pakket dat door XAT zelf is ontwikkeld. Hoewel de presentatie niet helemaal vlekkeloos verliep, de slideshow wilde helaas niet (goed) starten, was het toch een hele prestatie dat de machine gedurende (en ook na) de presentatie in het geheel niet crashte. Ook het bijeengestroomde publiek was duidelijk onder de indruk, hoewel men toch nog wat bedenkingen had bij diverse keuzes die gemaakt zijn bij de ontwikkeling van de machine.

De meeste gehoorde klacht was "geen parallele poort?", maar hier werd een afdoende antwoord op gegeven. Het is namelijk mogelijk een USB naar parallele port converter te kopen, zodat de eventueel duur gekochte printer niet de 2e hands markt op hoeft.

Een andere opmerking ging over het afwezig zijn van PS/2 poorten, maar ook hier werd een duidelijke reactie op gegeven. De muis en het toetsenbord worden namelijk via de bijgeprikte USB interface aan de computer gekoppeld, dit betekent ook dat men een willekeurig (optische) USB muis aan het systeem kan koppelen (mits deze natuurlijk 3 of meer knoppen heeft), dus ook dit mag geen probleem genoemd worden.

Opmerkelijk is overigens wel dat deze machine wel van 2 seriële poorten is voorzien, maar dit komt omdat de voorzieningen toch al op de gebruikte chipset aanwezig waren dus heeft men deze maar naar buiten gevoerd ook. (Overigens heeft de RiscPC de aansluiting ook in de gebruikte chipset maar Acorn heeft de 2e seriële poort nooit naar buiten uitgevoerd.)

Hoewel we het binnenste van de machine niet mochten bekijken -hè, dat hadden we allemaal net wel gewild- was het zien van de machine toch wel een duidelijk signaal dat de Iyonix echt bestond. Alleen de vragen "wanneer komt'ie" en "wat gaat hij kosten" werden helaas niet beantwoord. (Overigens zijn dat inmiddels vragen die niet meer relevant zijn, de machine is nu publiek beschikbaar.)

De totale presentatie heeft bij mij een positieve indruk achter gelaten, geen enkele crash -heel erg belangrijk- en de machine kwam volgende mensen uit het publiek een stuk sneller over dan een RiscPC, bijvoorbeeld bij het renderen van een PDF bestand.