Doe wat!
een "van de voorzitter" door Jos Ulijn

We zijn in het nieuwe jaar alweer een maand verder. Om ons heen gebeurt er van alles. Oorlogsdreiging. Opgeblazen lege one-liners ("This proud nation will prevail"). Waarom wil het niet tot ons doordringen dat er nog geen oorlog werd gewonnen. Oorlogen worden alleen maar verloren.

Maar goed, ooit hadden die Amerikanen een president met een jonge uitstraling, een charismatisch en moedig man. Hij was het die naar zijn "fellow Americans" de uitnodiging de deur uitdeed: "Vraag u niet af wat het land voor u kan doen, vraag u wat u voor het land kunt doen".

Met de jaarwisseling is ook ons wereldje heerlijk in beroering, na de Nederlandse introductie van Castle's Iyonix (zie http://www.xat.nl), op 13 december 2002. Onveranderd gonst het veelbelovend rond de langverwachte Omega van MicroDigital Ltd. (zie de site van Desk: http://www.deskvof.nl/riscos/omega/) en de laptop van Risc Station. Wat het overigens ook lastig maakt: wachten is niet langer onvermijdelijk, wachten is een keuze geworden.

Fantastisch toch. Want al te lang was het te stil. Met name nadat in 1998 de Phoebe, opvolger van de Risc PC, werd afgeblazen, op het allerlaatste moment. Acorn Ltd. zich kort daarop uit de desktop markt terugtrok. Deze heerlijke hardware zal het RISC OS platform, en zeker onze vereniging, de impuls kunnen geven waar we zo lang naar hebben uitgezien, die (denk ik) zelfs essentieel is voor ons voortbestaan. Want 2002 was voor onze club een stil jaar. Erg stil. Doodstil. Alsof het schip met een subsoon gedreun stil komt te liggen.

De Iyonix gaat op het moment de regio's langs, zodat u kennis kunt maken met deze krachtpatser; kenners binnen onze club onderwerpen de machine aan een kritische blik. Castle is buitengewoon actief in de doorontwikkeling van de machine: "full speed ahead!". Onze eigen "club" Iyonix is voorbestemd, een druk leven te gaan leiden: met de demo Risc PC van de vereniging aan zijn (haar?) zijde zal deze RISC OS gigant zijn opwachting willen maken bij elke gelegenheid die zich daarvoor leent. Dat is promotie voor het RISC OS gebruikersplatform, en tegelijk ook een gelegenheid voor onze vereniging, zich te presenteren.

Het vraagt de inzet en tijd van enthousiaste leden. En daar kunnen er niet genoeg van zijn. Onze vereniging wordt gedragen door mensen die, vaak al heel lang, de kar trekken. Ze verdienen het om mensen naast zich te weten die ook wat voor de vereniging willen doen, mee de kar willen trekken, en ook een eigen geluid en nieuw elan inbrengen. U begrijpt volkomen waar ik naartoe wil: "Vraag niet alleen wat de club voor jou kan doen, vraag ook wat je voor de club kunt doen!" Want druk-druk-druk zijn de meeste van ons; weinig tijd is in deze gehaaste wereld ons aller lot. Maar voor leuke em nuttige dingen geeft mijn agenda ruimte, als die van ieder ander, ook die van jou. Dus: neem een moment om te weten wat je bijdrage zou kunnen zijn, start !WimpLink of je e-mail applicatie of grijp die telefoon.

En bel een van ons, van het regionaal of landelijk bestuur.
Help ons, in het lustrum jaar van onze Big Ben Club de zeven magere jaren af te schudden, achter ons te laten.
Je bent zo nodig!

Jos Ulijn
voorzitter landelijke vereniging
van gebruikers van Acorn / RISC OS computers Big Ben Club