'n Kritische noot
van de hand van C.P.M. Kouwenhoven

Mag ik even de gelegenheid nemen om enige kritiek te spuien op het blad Asterisk van tegenwoordig? Deze kritiek moet dan wel positief bezien worden want ik hou niet van negativiteiten op andermans werk, doch ik wil wel laten blijken dat ik af en toe niet gelukkig word van dat blad, In vroegere tijden had je nog wat aan dat blad waarin vele wetenswaardigheden stond hoe een computer werkte en hoe je de ins en outs van de computer kon leren begrijpen.

Maar vandaag aan de dag wordt begonnen met antistof tegen die Windozen en Apple's en daar word ik nou niet echt gelukkig van, elk systeem heeft z'n goede en slechte kanten. Ook dat gekibbel over bestuurstoestanden en zo, ik geloof niet dat daar iemand op zit te wachten, de ruimte in dat elektronisch voortreffelijke blad zou beter opgevuld kunnen worden met de uitleg en de werking van de diverse machines, daar is volgens mij toch genoeg kopij van voorhanden. Ik ben maar 'n gewone jongen die zo goed als geen woord over de grens spreekt, ben ik de enige?

Er zijn al aardig wat programmaatjes vernederlandst en daar maak ik dan ook gebruik van. Ik ben zelf ook wel eens bezig geweest maar als je geen Engels kent is dat niet eenvoudig en dikwijls niet te doen want je moet windows en templates aanpassen om dat goed te doen. Ik snap geen hout van al dat Engels en meer, is er niemand die 'die' programmaatjes op de korrel kan nemen die je nodig hebt om zelf 'n programma te kunnen aanpassen? Maar dan niet als 'n conversatie tussen programmeurs, af en toe denk ik dat ik bij de verkeerde club zit, voor diegenen die programmeren moet 'n apart blad via internet gerealiseerd worden en niet in de Asterisk worden opgenomen.

Maar om verder te gaan 'voor het gewone volk', met de computers van tegenwoordig kan zoveel gedaan worden, daar is toch wel zo het een en ander over te schrijven? Iemand die er verstand van heeft moet daar toch lol in hebben om dat aan vele anderen te kunnen uitleggen. Het is dat ik geen Engels ken, zou dat wel zo zijn dan had ik heel graag vele Asterisksen volgeschreven. Maar sorry het Engels breekt me de nek en moet het hebben van uitleg van anderen en daarom zou ik een Asterisk willen waarin het bol staat van wetenswaardigheden van computer(s) en z'n programma's, maar helaas...

Ik ben in 1983 begonnen met de computer, ik heb toen echt nagedacht of ik met dat specifieke Engelse ding wel moest inlaten, maar ja ik vond het uit de vele computers de enige goede computer die er toen bestond en vind het nog steeds. Zo ben ik begonnen met de BBC, de Master, Archimedes en dan nu de RiscPC al weer zo'n jaar of 8? Maar als je er wat mee wilt is het er niet gemakkelijker op geworden, (mijn droom was altijd om er audio en video mee te bewerken. Ik had de gedachte dat zo'n grafische computer dat wel op den duur zou kunnen maar tot heden toe is dat mij zeer tegengevallen. Wat ik tot nog toe er van heb gezien en over gelezen heb is het nog steeds amateuristies, dus blijf het bij 'n droom. Verder zou ik precies willen weten hoe zo'n apparaat opstart, hoe alle commando's elkaar opvolgen om tot 'n goede opstart te komen, wat in die opstart files staat geschreven.

Daar zou ik wel wat uitleg en vertaling van willen hebben. Ik moet bij wijze van spreken 'n computer waarvan het systeem in de war is weer op het rechte pad kunnen krijgen. En ga mij nou niet verwijzen naar m'n regio club want daar word ik niet wijzer van. Heel lang geleden kwam ik daar noch wel eens en wat tref je dan aan! Allemaal leuke mensen die met elkaar leuke spelletjes zitten te spelen, kopieren, enz. en daar nagenoeg niet van af te brengen zijn. En interessante mensen (bestuurders of zo) die op 'n kloentje allerlei technische en specifieke zaken bespreken waar je zonder ellebogenwerk niet tussen komt.

Er kwam eens 'n man naar mij toe die er voor het eerst kwam en die zich afvroeg of er nog iemand aanspreekbaar was voor zo'n leek als hij. Hij had wel verwacht dat er op z'n minst één iemand was die de bezoeker zou opwachten en te woord kon staan maar dat viel hem reuze tegen. Hij dacht van há daar staat ie, maar ja ik was ik en zag er ook geen gat in, ik heb hem nog verwezen naar dat kloentje maar is na wat gepraat met mij maar weer weg gegaan. Hij kwam niet voor spelletjes en al dat geneuzel zo ook ik niet, daar moest hij en ik trouwens ook niets van hebben.

Veel later heb ik nog wel eens geprobeerd om bij de club te geraken die was inmiddels verhuisd naar de huidige locatie maar ik heb het nooit kunnen vinden. Ik ben n.l. nachtblind zelfs overdag gek maar waar en heb het verder maar voor gezien gehouden. Ik zou willen weten of dit in die tussentijd was verbeterd, ik ben nu 66 jaar en computer graag, ik heb nog steeds de RiscPC SA met OS 4.02 en zelfs al de voorgaande computers die niet allemaal meer functioneren (die moeten binnenkort de deur uit) plus twee PC's en twee laptops (Windozen dus) en had in plaats van zo'n Windooz laptop 'n RISC OS laptop willen kopen, maar ja waar blijft ie, ik kan niet blijven wachten en dus daarom maar het andere format. Ik hoop het nog eens mee te maken maar ik heb er 'n hard hoofd in!

Ik werk nu met Word 2002 in WindowsXP en dat is ook niet alles want ik moest halverwege overschakelen van *.doc op *.txt want er gebeurden hele rare dingen. Ik heb het later wel weer onder de knie gekregen d.m.v. de vele Nederlandse lectuur zoals Tip & Trucks die hiervoor bestaat welke voor RISC OS ontbreekt en daarom aangewezen ben op de Asterisk "Tips & Trucks", uitbreidingstips e.d. De RiscPC heb ik in hoofdzaak voor grafische toestanden "Tekst en beeld" maar ook dat is aan opwaardering toe. Verder wacht ik maar af, tot de campingtijd dan moet ik weer met 'n laptop aan de slag. Ik zal het tot hier laten want er moeten ook nog andere dingen gebeuren.

Zie dit alles positief en blijf hoopvol!

Verder wens ik een ieder 'n prettige computertijd toe.

Met de groeten van CPM Kouwenhoven 198309.0376