Printerpoort via Econet interface
van de hand en soldeerbout van Timo Hartong

Een verhaaltje voor het clubblad. Ai. Maar laat ik even bij het begin beginnen. Als secretaris van de werkgroep Video en Beeldbewerking heb ik altijd een zeer grote belangstelling gehad voor hardware. Helaas is het zo dat ik vanwege mijn werk heel weinig tijd over heb voor hobbies. Dit komt sommigen onder u wellicht zeer bekend voor. Alleen had ik december en januari alle tijd, ik zat namelijk thuis. Tijd om eens de 2445 en de solderbout warm te stoken samen met mijn geliefde computer Archie. (Een Archimedes A410/I met 4 Mb en een ARM 3.)

Op deze computer zit een printerpoort. Helaas is deze poort niet volledig bedraad en niet bidirectioneel. Dit is pas gekomen met de A5000. Maar stel u wilt eens wat met hardware knutselen aan uw computer. En waarom niet? De software van de ARM machines leent zich daar uitstekend voor. Parallele poorten lenen zich daar uitstekend voor. Zie internet. Maar zou u uw hardware frutsel aan uw good old Acorn willen hangen? Ik niet. Nu zit er in de meeste oude machines een poort die door heel weinigen wordt gebruikt. U raadde het misschien al: de econet connector. Die gaan we dus ook gebruiken. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van normale 74HC(T) reeks, zodat het schema door iedereen kan worden nagebouwd voor langere tijd.

Ik moet u er nu wel met klem op wijzen om gebruik te maken van HC(T) en niet uit uw rommelkist 74LS gaan opduikelen. LS reeks is namelijk voor de adress, data en control bus een veel te zware belasting. Maar genoeg gepraat we gaan naar het schema. Voordat het schema besproken wordt is het verstandig om eerst even een blik te werpen op hoe de Archimedes range (en dus ook de A5000) met I/O omgaat. En dan in het bijzonder de synchronous cycle. Dit is een van de vier methoden van de Archimedes om I/O aan te spreken. De andere drie zijn Slow, Medium en Fast. Misschien een idee voor een volgend artikel. Een zeer belangrijk verschil tussen deze mode en de andere modes is dat er een nauwkeurige relatie bestaat tussen de 2 MHz klok en data, adress and controle signalen.

Laten we daarvoor even naar fig.1 kijken.

In deze figuren zijn de schrijf en lees operatie in een figuur verenigd. Let u niet op de "t" aanduidingen. Die zijn voor dit verhaal (nog) niet belangrijk. De signalen "REF8M" en "CLK8" zijn ook niet van belang in dit verhaal. Maar laten we eens een voorbeeld nemen, als we een interface willen benaderen. Harddisc, seriele poort, podule dan hebben we altijd te maken met het /PS (het "/" betekent inverse) signaal dit geeft aan dat de I/O controller (VL86C410) een I/O adress(range) heeft geselecteerd. Dan komen we /PRE en /PWE tegen. Deze signalen geven aan of er gelezen of geschreven gaat worden van een periphial. We kunnen ook /WBE gebruiken, maar ik kom daar bij de schema beschrijving nog op terug. Overgens de signalen zijn niet hetzelfde. Daaronder zien we BD[0:15] write staan. Dit kan als volgt gelezen worden de punten waar het onderste en bovenste lijntje elkaar kruisen mag als stabiel worden gezien. Met andere woorden ik heb dan DATA op BD[0:15] staan die niet veranderen. Daaronder zien we BD[0:15] read staan. Hier zien we dat uit een lijn twee lijnen komen. dat kan gelezen worden als: De data moet gedurende de tijd dat het twee lijnen zijn niet veranderen. Voor die tijd en na die tijd mag het zoveel veranderen als het wil maar niet in die tijd. Dan zien we LA[2:15] dit is de adress bus. Ik laat de lezer graag eens denken over de vraag waarom A0 en A1 ontbreken. Als laatste zien we PR//W . Het signaal /WBE is hier overgens van afgeleid.

Schema beschrijving

De schema beschrijving is na het lezen van bovenstaand stuk waarschijnlijk ook niet zo moeilijk. Met IC 1, een 74HCT138 wordt het adres gedecodeerd, dit gebeurt alleen maar als /S2 logisch laag is en de 2MHz klok hoog. Het signaal wordt geinventeerd door IC 2 (74HCT00) om als klok voor IC 5 en IC 7 te fungeren. In IC3 wordt de DATA op het juiste moment doorgesluisd van de databus van de computer naar IC 4,5,6 en 7 of juist naar de databus van de computer toe. Bovendien is het extra bescherming van de computer. De van IC 1 afkomstig gedecodeerde adres wordt gebruikt om data in IC 4, (data) en IC 6 (control) uit te klokken en te enablen bij IC 5 en IC 7. IC 4 wordt geenabled door bit 5 van IC 6. Hierdoor is het mogelijk om de printer poort in een tri state toestand te brengen en de data in te lezen.

Voor de belangstellenden: de schema's als Draw-file.