Verslag van een kersverse Iyonix tester
de eerste kennismaking met een nagelnieuwe computer, opgetekend door Peter van den Berg

De handleiding is een dun boekje met de vermelding "provisional manual", met alleen de hoognodige aanwijzingen erin. Zoals ik deze computer kreeg, was de versie van het operating system 5.00. Daar zaten wel wat hiaten in. Een van de problemen waar ik over struikelde was de USB-driver voor de muis en het keyboard. Die werd nog niet geladen voordat de desktop gestart was. Omgaan met een error tijdens opstarten was daardoor een moeilijkheid, want er was op dat moment nog geen muis of keyboard actief. Maar laat ik beginnen met de wederwaardigheden.

Muisprobleem
Aanvankelijk stond de muis in !Configure als "Unrecognised" vermeld. Dat kwam mij een beetje vreemd voor, want er hing toch een USB exemplaar aan. De instelling veranderen naar USB ging verder goed, totdat er opnieuw gestart moest worden. Toen bleef de compu in een loop zitten. Dat heb ik opgelost door de muis eruit te halen voor het aanzetten, en er weer insteken als de desktop verscheen. Als het goed is maakt het niet uit in welke van de vier poorten de muis of het keyboard zich bevindt. Maar voor die eerste USB driver wel, en dat maakt een groot verschil.

In een poging om dat gedonder met die muis te ontlopen dacht ik de computer te resetten met "delete power on". Maar dat doet het (nog) niet in deze versie van RISC OS. Op de harddisc echter, staat een programmaatje met de titel !Reset o.i.d.. Toen ik dat aanklikte had ik het helemaal gedaan, want nu bleef de computer in een loop hangen waar niet meer uit te komen was. Dat heb ik uiteindelijk opgelost door de kast open te maken, de kabels van de harddisc er uit te trekken en de drive aan mijn RiscPC te koppelen. Met het APDL kaartje dat daarin zit, kon ik gelukkig de harddisc lezen. Op diezelfde disc had ik ook een backup van de !Boot gemaakt. Terugzetten daarvan loste het ergste probleem op. Opstarten ging weer, maar dat gedonder met de muis was er nog. Tegen die tijd ben ik maar eens gaan mailen met Paul Reuvers van XAT, de importeur van de Iyonix. Die schreef terug in welke poort de muis hoorde te zitten en stuurde tegelijk een nieuwe driver mee waardoor het niet meer uitmaakte in welke poort welk device zich bevond. Dat hielp een heleboel.

Updates
Na wat pogingen ben ik er in geslaagd om updates van de meegeleverde applicaties en het OS te downloaden van een Smartgroups website. Daaronder bevond zich ook een ROM update naar versie 5.01. Na installatie daarvan ging het nog veel beter: allerlei 32-bit compatible updates van andere software begonnen los te komen. Zelfs een nieuwe !AWViewer, om ArtWorks files te bekijken. Een update van David Pilling zorgde voor een werkende Ovation Pro. Om van het moeizame gedoe met floppies af te komen heb ik ook een bijgewerkte versie van het communicatie-programma !Hearsay op de Iyonix gezet en met een gekruiste modemkabel aan mijn RPC gehangen. Toen ging het al weer veel beter en vlugger. Het Asterisk bestand van juni 2002 in Ovation Pro formaat is dan zo overgepiept en dat bestand in Ovation Pro op een Iyonix wordt pas echt leuk. Je weet niet wat je meemaakt!

De scroll pijltjes ingedrukt houden levert op een Kinetic RPC een rustig voorbijkomend bestand op. Te snel om te lezen, maar toch langzaam genoeg om de koppen te kunnen zien. Op een RPC duurt het een paar minuten voordat alle bladzijden voorbij zijn. Het hele bestand voorbij laten rollen op een Iyonix duurt ongeveer 10 seconden met alleen een hikje op de plaats van een Jpeg afbeelding.

In combinatie met de 17 inch TFT monitor en een 1280 x 1024 scherm is dat heel dicht in de buurt van een redacteursdroom.

Netwerk
Een netwerkkaart heb ik niet in mijn RPC, maar in de tussentijd heeft deze Iyonix nog even aan die van Jan-Jaap van der Geer gezeten via een netwerkkabel. De Iyonix heeft 1 gigabit ethernet aan boord en dat is te merken ook als je twee van die dingen aan elkaar hebt gekoppeld! Enorme bestanden gaan echt met een noodvaart over de kabel.

Oregano2
Internet is een heel ander verhaal. Onder RISC OS 5.00 heb ik geprobeerd om met de meegeleverde Oregano2 en DialupLite op het 'net te komen, maar dat ging niet goed. Inloggen bij mijn provider ging best, maar na 30 seconden werd ik er weer af gegooid. Paul Porcelijn heeft dezelfde ervaring gehad, dus ben ik blij dat het niet aan mij lag. De Asterisk lezen met Oregano ging ook al niet goed, want het ding kon nog geen bestand URL aan. Files downloaden kon ook niet.

Met RISC OS 5.01 ging het al een stuk beter: internet connectie kwam volslagen pijnloos tot stand, bleef gewoon draaien en met de volgende versie van Oregano was maar een enkele website te vinden die de boel wilde laten crashen. Overigens alleen de browser, niet het OS. Ook de Asterisk was nu prima te lezen op een enkel vreemd dingetje na. In het leesvenster werd de tekst volledig tegen de linkerkant gezet terwijl ik in de frameset expliciet een marge had aangegeven. Om toch een consequent beeld te houden zoals op !Fresco en Oregano1, moet er in het document een marge opgegeven worden. Niet helemaal HTML 4.01 compatible, maar geen grote fout waar andere browsers weer over kunnen struikelen.

Printen
Printen naar de Lexmark van de club lukte ook uiteindelijk: een USB<>parallel kabel en in de printerdriver aangeven dat er naar een file geprint moest worden. De file heet USBprinters:, en met een hulpprogramma werd de printer herkend en kon er geprint worden.

Tot slot
Ik heb begrepen dat er nog veel meer programmatuur omgezet wordt naar Iyonix compatible. De updates van de software en het OS blijven maar komen in de tussentijd. Ik kan niet meer bij de updates, maar ik heb wel een Iyonix smartgroup waarvan ik de berichten lees. Een nieuwe ROM-update is naar vermelding onderweg, al weet je eigenlijk nooit wanneer precies. Het schijnt dat Castle dit project erg serieus neemt, en kennelijk wordt er nog voortdurend doorgewerkt aan het OS. De toekomst voor deze machine ziet er volgens mij zeer goed uit!

Stop Press!
RISC OS 5.02 is inmiddels te downloaden voor geregistreerde gebruikers. Bij de volgende ROM update zou ook de UDMA aansturing van de harddisc klaar moeten zijn. Het plan schijnt te zijn om daarna een CD-ROM te sturen aan alle geregistreerde gebruikers zodat iedereen de laatste versie heeft. Nieuwe machines worden daarna ook geleverd met die CD, op die manier is er een referentieversie.