Zoekt, en gij zult vinden?
U vraagt en wij antwoorden!

waarin Henri Derksen antwoord geeft

Als je met een vraag zit zou je de volgende mogelijkheden kunnen afgaan:

* Staat het in de bijgeleverde manuals van de betreffende computer?

* RISC OS 3.7 installatie CD-ROM (StrongARM)
RISC OS 3.7 4 installatie floppy diskettes.
* RISC OS 4.02 installatie CD-ROM
* RISC OS 4.29/4.33 Select installatie CD-ROM (wanneer je op RISC OS Select geabonneerd bent).
* Staat het in de manual van de toepassingssoftware? !ANT Internet Suite2 b.v., of !SparkFS-manual, !ArcFax-manual etc.
* Staat het in de manual van de aanvullende hardware? PowerTec SCSI card manual b.v.? Atomwide/The Serial Port triple serial card b.v.? 10b2/COAX/BNC en/of 10bT/UTP/RJ45 ethernetwerk kaart handleiding? overige toegevoegde hardware manuals?
* Voor software: staat het in de PRM (programmers reference manual)? Tegenwoordig is ook digitaal te zoeken op de PRM CD (RISC OS Ltd, (C) 2000).
* Voor hardware: staat het in de TRM (technical reference manual)?
* Is de vraag al eens vaker gesteld op Aconet, c.q. e-mail-lijsten? Zo ja blader dan eens terug in oude berichten. Hier kun je ook digitaal op filteren en zoeken, gaat sneller dan lezen ;-).
* Is de vraag al eens aan bod geweest in een FAQ (frequently asked questions)-document? Niet alleen de vragen, maar ook diens antwoorden staan daar in! ;-). Die FAQs staan o.a. op verschillende CD-ROMs en BBSen (bulletin board systemen). UniCorn BBS FileArea: 28 FAQ-Files Frequently Asked Questions (Dit is ook een FileEchoArea !) Bestanden met veel gestelde vragen en antwoorden. Bijvoorbeeld over netwerkkaarten, SCSI, virussen etc. Teveel om hier op te noemen.
* Staat het op de Big Ben Club CD-ROM 3?
* Staat de gevraagde software/utility in de download van een BBS? Kijk anders eerst eens in de downloadlijsten (de zo genaamde AllFiles) zie ook:
Dir. CDFS::BigBenCD3.$.Documents.AcoNet.*
Poorman/zip WR/ Archive 01:01:20 27-Apr-2002 55 Kbytes
Randstad/zip WR/ Archive 01:45:56 27-Apr-2002 58 Kbytes
TheCoast/zip WR/ Archive 03:00:12 21-Apr-2002 12 Kbytes
UniCorn/zip WR/ Archive 20:38:54 01-May-2002 65 Kbytes
4 BBS bestandslijsten maar liefst, en intussen is er vast ook al weer wat bijgekomen?
Met andere woorden, je kunt al die 4 die BBSen afstruinen!
Met het programma !Connector (Big Ben Club CD3) kun je op die BBSen inloggen.
* Staat het in de rubriek Vraagbaak in een oude *Asterisk (tijdschrift BBC)? Ja dat is flink spitten met 20 jaargangen! Maar de laatste 5 staan digitaal op de Big Ben CD3.
"O' maar die heb ik niet!". Nou wordt dan lid van die club ;-).
Uiteraard kun je ook nog (selectief) op internet gaan zoeken, met een zoekmachine bijvoorbeeld. Vraag daarvoor eens bij Bob Brand naar zijn "omgangsvormen" met zoekmachines, zoals getoond op de RUM 2002 te Eindhoven. Overigens vind ik bij RISC OS de kwaliteit van de manuals bij elke realease achteruit gaan. In die RISC OS 3.10 manual van de A410/1 staat meer en beter/duidelijker uitgelegd dan in die van RiscOS 3.50 van m'n RiscPC.
*Configure b.v. Bij m'n Kinetic met RiscOS 4.03 zat alleen een installatie blaadje.Ik hoop niet dat ik nu iets over het hoofd zie?

Resumerend:
Er zijn zo ontzettend veel bronnen die je kunt raadplegen. Vandaar dat veel doorgewinterde gebruikers vaak de kreet slaken: RTFM = read the fucking manual. (Vertaling: lees die verrekte handleidingen nu eens!). En na het zoeken moet je de genoemde mogelijkheden ook uitproberen natuurlijk. Pas als geen van bovengenoemde bronnen een helder en goed werkend antwoord geeft, c.q. je de gegeven oplossing niet snapt, stel dan je vraag in: de e-mail-lijst: vraagbaak@intaco.net. "Oh maar daar ben ik niet op aangesloten!".

Nou, ook dat kan heel eenvoudig: Een e-mailtje aan <listrobot@intaco.net> met in de body van het bericht:
SUBSCRIBE Vraagbaak
LISTS
HELP
END

En je krijgt een keurig overzicht terug van alle commando's en e-mail-lijsten waarop je allemaal bent aangesloten. Vragen in <algemeen@intaco.net> zijn dus zeer zelden echt nodig. Je vraag richten aan de Vraagbaak van de *Asterisk is ook nog een optie, als niemand het op Aconet en/of ...@intaco.net zou weten.

Sterkte ermee,
Met een vriendelijke groet van Henri Derksen