riscynieuws.net
met Kees Grinwis aan het toetsenbord

Welkom bij alweer de 25e riscynieuws.net, 4e jaargang nummer 2. Dat ik nu bezig ben met het schrijven van de 25e editie betekent ook dat ik al weer 2½ jaar lang iedere *Asterisk vul met 'nieuws van het net' zoals onze hoofdredacteur dat zo mooi weet te verwoorden.

In deze editie onder andere aandacht voor GPL/Castle -ofwel gebruik van GPL code in de RISC OS 5 HAL, nieuws over de Omega - maar nog geen officiële leverdatum en diverse software nieuwtjes.


We beginnen deze aflevering met een onderwerp dat al veel stof heeft doen opwaaien, namelijk het gebruik van Linux sources in RISC OS 5 zoals gebruikt in de Iyonix van Castle. Alle grote RISC OS nieuws sites hebben hier wel aandacht aan geschonken.

Nu zal men zich misschien gaan afvragen waarom dat een probleem zou zijn, maar niet voor niets staat hiernaast niet een pinguïn, maar een andere afbeelding. Deze afbeelding is het logo van het GNU project van de Free Software Foundation. In essentie gaat het namelijk niet om het gebruiken van broncode van een ander besturingssysteem, maar op het overtreden van de licentie waaronder die sources verspreid worden.

De gebruikte sources vallen namelijk onder de GNU General Public License (GPL) en een van de voorwaarden van die licentie is dat de gewijzigde broncode en de broncode die gebruik maakt van de originele code ook weer vrijgegeven moeten worden onder de GPL. Aan die laatste voorwaarde had Castle niet voldaan, waardoor er zelfs een artikel op Slashdot verschenen is -eigenlijk is het nieuws ook via Slashdot in de openbaarheid gekomen- met daarin aandacht voor de overtreding van de GPL.

Uiteindelijk heeft Castle, nadat men aangegeven had geen Linux code in de kernel van RISC OS 5 gebruikt te hebben, toch de sources van de PCI Manager openbaar gemaakt. Dit bericht is natuurlijk ook weer op alle RISC OS nieuws rubrieken geplaatst. En hoewel de kernel van RISC OS 5 geen code van Linux bevat, blijkt nu wel dat men wel degelijk een gedeelte van de HAL gebaseerd heeft op code vanuit de Linux wereld.

Inmiddels is er een versie van de HAL te downloaden zoals te lezen is op Drobe.

Overzicht van de berichtgeving op de diverse RISC OS nieuws sites:


Naast nieuws over RISC OS 5 en de Iyonix van Castle is er gelukkig ook nieuws te melden over de MicroDigital Omega. Helaas is er nog steeds geen officiële release-datum, maar dit kan echt niet lang meer op zich laten wachten.

Zo waren er een aantal werkende Omega computers op de South West show in Groot-Brittannië, zoals te zien is op de foto's die Steve Potts van de show genomen heeft. Meer foto's van de show zijn ook te vinden bij RISCOS.org.

Inmiddels heeft een Duitse ontwikkelaar al een Omega gehad, deze heeft van het uitpakken van de machine een aantal foto's gemaakt en van het starten van de machine een aantal MPEG filmpjes. Deze heeft hij op een speciale pagina geplaatst, zodat wij ook mee kunnen genieten.

Eindelijk... En nu nog op mijn bureau :-)


Naast nieuws over de hardware is er uiteraard ook nog nieuws over de software te melden, zo heeft R-Comp de ontwikkeling, verkoop en ondersteuning overgenomen van de Iota applicaties 'Datapower 2 voor RISC OS' en 'Image Outliner'.

Eén van de eerste zaken die men gaat aanpakken is het converteren van Datapower 2 naar 32-bit neutrale code, deze wordt beschikbaar gesteld als een upgrade voor bestaande gebruikers van Datapower. Op deze manier kan men in aanmerking komen voor een door R-Comp ondersteunde versie van het produkt. Voor de mensen die het pakket niet kennen, Datapower is een database voor RISC OS met ondersteuning voor SQL queries en een geavanceerde rapportage tool.

Image Outliner is een programma om Sprites (bijvoorbeeld ingescande plaatjes) om te zetten naar een Draw bestand (van bitmap naar vector graphics dus), zodat deze mooier kunnen overkomen als ze gebruikt worden in een DTP pakket.

De prijzen die R-Comp rekent voor de produkten zijn ook lager dan de prijzen die Iota voor de software rekende:


Terug naar de hardware, op zowel Acorn Cybervillage als The Iconbar wordt er melding gemaakt van een pagina over USB bij Philips, waar Simtec als partner opgegeven wordt voor één van hun hun USB chips (de ISP1161X embedded hostcontroller family). Simtec wordt genoemd als leverancier van een ISA evaluation board met drivers en een platform onafhankelijke embedded USB stack.

Toch wel aardig dat een RISC OS bedrijf als partner van een grote onderneming als Koninklijke Philips Electronics N.V. vermeld staan.


Director is nu inmiddels weer een nieuwe versie (0.33 beta) verschenen, deze bevat nieuwe features, patches en is 32-bit compatible. De vernieuwingen zijn onder andere: RISC OS 5 sprites, Franse resources, -maxwimpslot als extra optie bij DirectorOptions en diverse nieuwe opties en verbeteringen bij de meegeleverde menu's.

Director 0.33 is 32-bit compatible


XChars, freeware van MW-Software, is inmiddels aanbeland bij versie 1.20. Deze applicatie is een vervanger van de !Chars die standaard bij RISC OS wordt meegeleverd. Het programma heeft een groot aantal opties die niet aanwezig zijn in de standaard !Chars applicatie, zoals de mogelijkheid tot meerdere vensters met eigen instellingen, ondersteuning voor meerdere encodings, etc.

XChars 1.20 is 32-bit compatible.


DoubleTake (let op: directe download naar de archive; geen website) is net als Director een stuk gereedschap dat op de achtergrond wacht tot dat'ie opgeroepen wordt. In dit geval wordt het indrukken van <SHIFT> gesimuleerd als de 2e klik langer vastgehouden wordt in de filer. (Waardoor het bestand naar de huidige teksteditor gestuurd wordt)

Van deze module is een nieuwe versie verschenen onder de GNU GPL, deze nieuwe versie is 32-bit compatible en bevat t.o.v. het origineel een aantal bug fixes.

Deze DoubleTake is 32-bit compatible.


In deze editie was er aandacht voor het gebruik van ARM Linux code in de HAL van RISC OS 5, publiek vertoon van produktie Omega computers, de overname van Datapower2 en Image Outliner door R-Comp, een nieuwtje over Simtec en diverse software updates.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

Disclaimer: Het tonen van het 32-bit compatibiliteits symbool geeft geen enkele garantie dat een applicatie ook werkt op een 32-bit RISC OS; alleen dat de maker/distributeur aangeeft dat deze 32-bit compatible is!