Mijn belevenissen met de club Iyonix
waarin Simon Voortman vertelt hoe dat ging

Op donderdagavond op de clubavond (hardware, regio Den Haag) hebben Kees Grinwis en ik de machine opgehaald.

Natuurlijk eerst even kijken of de machine het nog goed doet. Dat blijkt het geval te zijn - maar aangezien de DHCPclient bij een DHCPserver om een IPadres gaat vragen, blijft de machine daarop hangen. Minpuntje, want Select machines onder dezelfde omstandigheden gaan gewoon verder met booten: die hebben dan geen IPadres, maar vragen daar later alsnog om.

Thuis gekomen eerst de machine geinstalleerd - die snoertjes van de muis en het toetsensbord zijn vrij kort! En ze moeten bijna aan de onderkant achterin de machine - je kunt 'm dus het beste OP de tafel zetten, terwijl ik 'm liever onder de tafel heb staan. Nou ja, da's een detail.

De machine aan het netwerk gehangen, en zowaar: Tijdens een internet verbinding signaleerde de ingebouwde IyoUpWtch (IyonixUpgradeWitch of toch maar de IyonixUpdateWatcher?) een nieuwe bootupdate en een nieuwe versie van Oregano!

Vooral de laatste is zeer handig, want nu kun je ook HTMLpagina's dubbelklikken, en zelfs Ctrl+U in de URLbalk werkt nu! Alleen kun je merken dat Engeland niet mee doet met de Euro, want dat symbool heeft Oregano2 nog steeds niet!

Ik ben de machine verder aan het instellen geweest, en daar hoort bij mij een RAMdisk bij. Lekker makkelijk, je gooit erop wat je even kwijt wilt, en het is nog snel ook. Bovendien: er zit maar liefst 512M geheugen in dit machien - dus voordat dat vol is! Vreemd: Bij het instellen van het geheugen krijg je een foutmelding: 'Corrupted choice file, RAM disc may be incorrectly indicated'. En inderdaad, de RAMdisc staat uit, en z'n default op 0.5M ingesteld. Da's niet de bedoeling, dus even gekeken hoe dat komt:

$.!Boot.Choices.Boot.PreDesk.DiscSetup (het bestand dat dit regelt) mist de regel:
'ChangeDynamicArea -RamFsSize 8192K'
Maar het bestand is ook nog eens geLocked! Heel vreemd! Nou ja, dan maar met het handje invullen, en niet via de desktop interface...

Op de machine staat HearSay versie 2.23 die 32bit compatible is, en aangezien de machine 2 serieele poorten heeft, moesten die toch even geprobeerd worden! XAT heeft een blockdriver uitgebracht die 32bit compatible is, maar deze kan maar met 1 serieele poort werken: alleen poort 1 werkt, poort 2 doet niets. Jammer.

Printen, da's ook een apart verhaal.
Aangezien het nu via USB moet gaan, plugt er een omzet-kabeltje van USB -> parallel in een van de USB poorten van de computer en in de parallelle poort van een DeskJet 400. Het is even vogelen hoe het werkt: In het Connections venster zit nl. nog geen optie USB, dus je moet bij File opgeven 'USBPrinter:', terwijl onderhuids ook nog wat geregeld moet zijn om die USBPrinter: zijn waarde te geven. Maar: werken doet het wel! Al had ik wel het idee dat als ik met USB printen bezig geweest was, de machine daarna vrij makkelijk spontaan hing.

Ik heb verder niets aan snelheids testen gedaan; de machine 'voelt' wel sneller aan dan een RiscPC, maar gezien de vele gebieden waarop snelheid geboekt is (processor, geheugen enzo) had ik 'm veel sneller verwacht.

Met gemengde gevoelens (het ding /is/ snel, maar lang niet alles wat ik in de loop der tijd aan handige tooltjes ben gaan gebruiken, is in 32-bits versie beschikbaar) heb ik 'm aan Kees Grinwis doorgegeven, en van Kees heb ik gehoord dat hij er een aantal snelheidstesten mee gedaan heeft.

Simon Voortman, regio ZHZ.
simon_voortman@aconet.org of Simon Voortman, Aconet#77:8500/100.1