Kennismaking met de Iyonix
door Paul Rutten

Gelokt door de mededeling "De IYONIX zal worden gedemonstreerd tijdens de clubbijeenkomst" ging ik met gespannen verwachtingen (en een collega die het eeuwige gedoe met zijn Windhoos meer dan zat is) naar de bijeenkomst. Mijn idee was dat iemand van XAT ons de ongetwijfeld verrassende mogelijkheden van deze nieuwe machine zou tonen.

Dat viel een beetje tegen. De machine was er; maar de demonstratie bestond uit het door een ander clublid laten zien wat hij in de korte kennismaking met het apparaat had ontdekt. Niets ten nadele van mijn voorganger, maar hij zal toen net als ik nu nog lang niet alle uithoeken van het apparaat kennen, laat staan beheersen.

Wat geheel niet tegenviel was daarna het feit dat ik de IYONIX mee naar huis mocht nemen om hem hoogstpersoonlijk aan de tand te voelen. Alsof je op de auto-RAI een Ferrari mee mag nemen om er een weekje in te rijden! En rijden heb ik gedaan. De rest van het weekend en menige avond erna liep ik alsnog het risico door mijn partner beschuldigd te worden van 'computerverslaving', een diagnose die ik tot nu toe heb weten te vermijden.

Bij het vanaf diskettes laden van een flink aantal JPEG-files viel het me op dat dit trager lijkt te gaan dan op mijn RiscPC, ook de soepelheid van multitasking valt volgens mij tijdens lees/schrijfacties van het diskettestation ver terug. Zo lijkt het erop dat muisklikken op bijvoorbeeld sluiticoontjes van niet meer gewenste filer-windows gewoon 'vergeten' worden. Op dat punt heb ik betere ervaringen met mijn RPC; daar worden, soms eveneens na even wachten, de aangevraagde acties alsnog braaf uitgevoerd zodra het OS weer tijd heeft.

Maar misschien is de geconstateerde traagheid slechts schijn omdat alle overige zaken wel sneller gaan. De harddisk is zelfs razendsnel. Wat bovendien opviel was dat zowel HD als floppy zeer weinig geluid maken tijdens het werken. Ik gebruik mijn RiscPC veel voor het maken van lesmateriaal (met !Publisher en !Techwrite) en voor het maken van posters met !Draw (wat een fantastisch stuk software is dat!).

Op de IYONIX was een demo-versie van !OvationPro aanwezig. Deze las moeiteloos een compleet lesdiktaat in. De tekst daarna bewerken en/of door het diktaat heen scrollen verloopt heerlijk soepel. In de posters gebruik ik soms GRADE's: een hele stapel van in kleur verlopende vormen die samen de indruk van een verlopende tint geven. Op de RiscPC is het steeds opnieuw tekenen van zo'n stapel vormen tijdens het wijzigen van het Draw-window soms een moeizame taak waar de RPC zijn tijd en processorcapaciteit hard nodig heeft. De IYONIX scoort op dit punt tot mijn verbazing echter nauwelijks beter.

Ik heb de netwerk- of internetmogelijkheden van de IYONIX niet bekeken. Gewoon geen zin om het modem van mijn RPC los te maken en op de IYONIX de vereiste gegevens in te stellen. Van Henri Derksen weet ik dat hij wel peer-to-peer-netwerkjes heeft aangelegd en gebruikt. Waarschijnlijk kan hij van deze kant van de zaak wat meer en zeker wat deskundiger de voor- en nadelen belichten.

De vormgeving van de machine tenslotte valt me een beetje tegen voor een product van het jaar 2003. Het ziet eruit alsof Castle na het ontwikkelen van de binnenkant geen tijd, zin of energie meer over had om wat aan de buitenkant te doen. Op het ietwat frivole blauwe aan/uit-knopje voorop na ademt de kast de saaie middelmaatsfeer van de negentiger jaren uit de vorige eeuw.

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de mensen van Castle er in geslaagd zijn om zonder poespas en maandenlang aanzwellende geruchtenstroom vooraf, een computer op de markt te zetten die er zijn mag. Iets wat ik van een andere computerbouwer in de ARM/RISC OS-markt niet kan zeggen; ik wacht al een jaar op een reeds aanbetaalde laptop!

Wanneer ik ervan uitga dat sommige van de hierboven genoemde gebreken te wijten zijn aan de bekende 'kinderziektes' en dat ze (dus) snel verholpen zullen worden, kan ik iedereen met minder dan een RiscPC de overstap naar deze machine van harte aanbevelen. Het OS voelt goed aan, is zo mogelijk nog stabieler dan de versie 4.02 waarmee ik normaal werk en de aanwezigheid van de USB-poorten geeft de machine een goede startpositie voor de komende jaren.

Wat mijzelf betreft ben ik van oordeel dat de aanschaf van de IYONIX niet 'lonend' is: de RPC doet alles wat ik wil zonder me te irriteren, te hinderen of te remmen. De mijns insziens te geringe winst in snelheid, mogelijkheden en opties bij een eventuele overstap rechtvaardigt vooralsnog de uitgave niet.