Help errata
Henri Derksen vult even wat aan

In mijn vorige artikel: "Zoekt en gij zult vinden", heb ik een heel belangrijke mogelijkheid vergeten te noemen; namelijk *help vanaf een commandline prompt, in b.v. een taskwindow (Ctrl F12), of na op alleen F12 gedrukt te hebben. Type eens *help format.

Die HELP werkt ook als je BBCbasic V hebt geactiveerd en je uitleg over een bepaald basic-commando wilt hebben. Start eens een taskwindow met Ctrl F12 en type BASIC en druk op return/enter. Type bijvoorbeeld: *help print en ziedaar verschijnt de helptekst. Maar daar staat bij het apestaartje zie HELP. Nu dan typen we dat toch gewoon ook even: *help @ en er verschijnt weer een overzichtje van mogelijkheden. Met andere woorden, zelfs zonder handleiding kom je nog een heel eind. Zo kan iedereen proberen om te beginnen met programmeren in BBCbasicV.

*****

Leuk geintje met de commandline ? Type de volgende zin in een tekstbestandje: *Set Alias$Shellcli Error 0 F12 = Password Protected ! Save het b.v. als RamDisc0.$.F12-verbod en geef dat het type &FEB (=Obey). Klik er nu een keer op, en druk dan eens op F12. Leuk he? Maar hoe werkt dat nu? Het *set commando geeft een systeemvariabele een waarde. Shell is tijdelijk uit de desktop springen en CLI staat voor Command Line Interface. Sommigen van die variabelen zijn aan bepaalde operating systeem functies gekoppeld. Door het vermelden van de tekst Error snapt RISC OS dat er een errorbox moet oplichten. Die nul is het errortype, en de rest is het tekstcommentaar wat getoond moet worden. Als je daar neer zou zetten "Ga koffie drinken" dan wordt dat afgebeeld, leuk he?

O' je wilt dat weer opheffen, natuurlijk kan dat: Type de volgende zin in een tekstbestandje: *unset Alias$Shellcli Save het b.v. als RamDisc0.$.F12-OK en geef dat het type &FEB (=Obey). Klik er nu een keer op, en F12 is weer normaal bereikbaar. Met dat *unset commando hef je de inhoud van die variabele weer op.

Waar is deze truc nu handig voor? Nou om te voorkomen dat je per ongeluk op F12 drukt in een zeer groot resolutiescherm (1280 x 1024 b.v.). Die knipperende cursor links onderaan je scherm is dan amper te zien, en het lijkt of je desktop bevroren is. Met dat F12 verbod voorkom je die situatie. En als je toch F12 weer actief wilt hebben, type je de genoemde tekst even in een taskwindow in, of je clickt even op het obeybestandje F12-OK. Veel plezier ermee.

Met een vriendelijke groet van Henri Derksen.