riscynieuws.net
alle nieuws van het 'net, door Kees Grinwis gepresenteerd

Welkom bij alweer de 26e editie van riscynieuws.net, u leest nu het 3e nummer van de 4e jaargang. In deze aflevering aandacht voor de release van Oregano2, het uitkomen van Aemulor en natuurlijk de laatste berichten rond de Omega.


Nog niet eerder heb ik problemen gehad met het zoeken van een mooi openingsartikel voor de vaste rubriek van de *Asterisk. Mijn keus is uiteindelijk gevallen op de publieke release van Oregano2, want een goede webbrowser is tegenwoordig noodzakelijk voor een computerplatform. Nu hebben we op het RISC OS platform best een ruime keus van browsers, alleen is de ondersteuning van recente standaarden vaak het probleem. Voor het Oregano tijdperk hadden we ANT Fresco, een browser die mooi integreerde in RISC OS maar uiteindelijk niet meer mee kon komen en ook niet meer ontwikkeld werd toen ANT zich ging richten op de embedded markt. Naast Fresco hebben we natuurlijk ook nog WebsterXL van R-Comp, hoewel dit product nog wel ontwikkeld wordt is het grootste probleem dat het niet al te snel is. Daar staat tegenover dat men wel moeite doet om de recente standaarden te ondersteunen, met wisselend succes overigens.

En dan was er Oregano versie 1, betrekkelijk goede JavaScript ondersteuning en ook goede HTML ondersteuning. De CSS ondersteuning is helaas niet perfect, maar deze is beperkt aanwezig. Hoewel ingewikkelde sites niet echt mooi renderen op Oregano 1, was het toch een uitkomst na het verdwijnen van Fresco op de RISC OS markt.

En dan nu: Oregano 2 al lang geleden beloofd, en niet gekregen. Maar met de komst van de Castle Iyonix is het dan toch naar het RISC OS platform overgezet, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Helaas is het niet zo dat deze ook allemaal uitkomen, maar er zit gelukkig wel beweging in.

Zo is er in Oregano 2 ondersteuning voor:

HTML 3.2, HTML 4.0 compliancy, JavaScript 1.5 met DOM level 0, SSL 3, CCS 1 (behalve layers, Frames, Cookies, Secure Authentications, JPEG/GIF/PNG, WAV/AU/MP3, Flash, Unicode, etc.

Dit is overigens niet de complete lijst, die is te vinden op de website van Oregano 2. Wat Oregano 2 helaas wel mist (evenals versie 1 overigens) is de mogelijkheid om een website op te slaan als een Draw-bestand. Met Fresco en WebsterXL is dit wel mogelijk, hiermee wordt ook duidelijk dat Oregano niet als een native RISC OS product ontwikkeld wordt.


De never ending delay van de Omega lijkt eindelijk toch steeds dichter en dichter bij te komen. Zo is het de bedoeling dat één van de bezoekers van de Wakefield show een MicroDigital Omega computer kan winnen, dit is te lezen in een artikel op Drobe. Om heel precies te zijn er zelfs 3 prijzen te winnen die allen gedoneerd worden door MicroDigital Limited.

Inmiddels is ook duidelijk waarom dat de productie Omega al wel op bepaalde (Duitse) shows te zien was en sommige ontwikkelaars al wel een machine hebben. Opnieuw is op Drobe te lezen dat de machine vanwege licentie-problemen niet aan de "gewone" consument geleverd kan worden.

(één van de foto's van de 23 A.U.T.O. site)

Zoals al eerder is aangegeven is de Omega al wel getoond op diverse Duitse shows en club-bijeenkomsten, zoals de A.U.T.O. (waar deze afkorting voor mag staan is mij een raadsel overigens...) op 16 maart 2003, waarvan een aantal foto's staan op de site van a4 - computer. Hiernaast staan er natuurlijk ook nog foto's op de website van Julian Zimmerle, met daarbij ook nog een aantal ingescande artikelen over de Omega presentatie op de bijeenkomst van de Arche Acorn User Club die gehouden is op 15 maart.


Naast de Omega is er natuurlijk ook nog de Iyonix van Castle, een machine die de verouderde 26 bit programmatuur niet meer begrijpt. Maar met het programma Aemulor is het mogelijk om een aantal van de applicaties toch weer "gewoon" te laten draaien op de XScale machine.

De mogelijkheden van de software zijn onder andere:

De kosten van het pakket zijn 50 Britse pond + BTW. Het pakket zal te koop zijn op de Wakefield 2003 show en is te bestellen via de website van Aemulor. Op de site is ook een FAQ (Veel Voorkomende Vragen) en een compatibiliteitslijst te vinden.

Een uitgebreidere versie Aemulor Pro moet later dit jaar verwacht worden, hier zal waarschijnlijk ondersteuning voor 2/4/16 bits kleuren modi in zitten (voor bijvoorbeeld Sibelius) en 16-bit geluidsmodules - eventueel komt er zelfs nog meer in deze versie, maar dat is nog niet zeker. De prijs van de Pro editie is nog niet bekend.


De Wakefield show is al weer enige jaren de RISC OS show. Veel nieuwe software en andere producten worden het eerst op deze show uitgebracht. Altijd zijn er wel weer updates en andere nieuwtjes te vinden op de Wakefield show.

De Wakefield 2003 show zal waarschijnlijk dan de officiële release zijn van de langverwachte Omega, hoewel hier nog geen officieel bericht van gegeven is. De tekenen wijzen er daarentegen wel op, er is -zoals eerder te lezen was- een Omega te winnen en MicroDigital is een van de standhouders op de show.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de Wakefield show, die zoal de voorgaande jaren weer georganiseerd wordt door de Wakefield RISC OS Computer Club.


Het programma Organizer is bekend bij veel RISC OS gebruikers, mede omdat versie 1.40 meegeleverd is bij RISC OS 4. Inmiddels is ook van dit programma een 32-bit versie beschikbaar, geregistreerde gebruikers hebben hier al langer over kunnen beschikken, maar nu kan iedereen deze versie kopen. Versie 1.31 is overigens nog gewoon te downloaden als SHAREWARE.

Versie 1.57 heeft natuurlijk ook nog nieuwe features, zoals: Door de gebruiker te definiëren adresboek views, een protocol zodat andere applicaties het adresboek van Organizer kunnen lezen en veranderen, en meer.

Organizer 1.57 is 32 bit compatible.


!Google, de RISC OS kloon van de Google Toolbar is nu ook 32 bit. Tevens is deze versie getest met de demo versie van Oregano 2 en alles lijkt (volgende de auteur) naar behoren te werken.

!Google 0.65 is 32 bit compatible.


IClear is een module waarmee het mogelijk is om een text in een writable icon te wissen door deze selecteren door een dubbelklik en daarna een nieuwe text in te tikken.

De laatste versie van deze module heeft nog een feature, als de module geladen is, dan is het mogelijk om de muiscursor te verplaatsen met de cursortoetsen als er een muisknop is ingedrukt. Deze feature, die al tijden in Draw aanwezig is, is d.m.v. het laden van IClear voor heel RISC OS beschikbaar.

IClear 1.32 is 32 bit compatible.


!DirSync is een applicatie waarmee het mogelijk is om 2 mappen met elkaar te vergelijken en indien gewenst te synchroniseren. Het programma is geschikt voor het gebruik met Image filingsystems (zoals SparkFS, ArcFS en X-Files). Tevens is er ondersteuning voor themes, met daarbij standaard-themes voor RISC OS 3, 4 en 5.

!DirSync is 32 bit compatible.


In deze editie was er onder meer aandacht voor Aemulor - de 26 bit compatibiliteitslaag voor 32 bit RISC OS machines, het uitkomen van Oregano 2, de Wakefield show en diverse software updates.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

Disclaimer: Het tonen van het 32-bit compatibiliteits symbool geeft geen enkele garantie dat een applicatie ook werkt op een 32-bit RISC OS; alleen dat de maker/distributeur aangeeft dat deze 32-bit compatible is!