riscynieuws.net
alle nieuws van het 'net verzameld door Kees Grinwis, waaronder zeer welkom nieuws

Welkom bij editie 27 van riscynieuws.net, in deze editie aandacht voor RISC OS Select, UDMA100 voor de Iyonix en ArtWorks 2. Ook is er weer aandacht voor diverse handige public domain, shareware, freeware of greetingware applicaties die van het internet te halen zijn. Zo is er in deze editie ondermeer aandacht voor !DirSync en Director.

Een van de zaken waar de Castle Iyonix nog al problemen mee had was het afdrukken van documenten. Omdat er geen parallelle port aanwezig was moest er via USB gewerkt worden. Helaas werkte dit niet zonder dat er het nodige pleisterwerk voor nodig was, maar gelukkig komt hier nu verandering in.

Men heeft namelijk bij Castle een compleet nieuwe printerbeheerder ontwikkeld die gebruik maakt van de features van USB, zoals het automatisch herkennen van de printer en plug-and-play - dit laatste uiteraard alleen voor printers waar men drivers voor heeft kunnen maken.

Ik zal in het kort alle features van de nieuwe "pop-up" printerbeheerder er even uitlichten:

De volledige lijst met features kunt u terug vinden in dit bericht over de nieuwe !Printers zoals geplaatst is op de nieuwsgroep comp.sys.acorn.announce.

De nieuwe !Printers zal ook beschikbaar komen voor gebruik op RISC OS 3 en 4, hierover zal later nog verder over worden bericht.


Op The Iconbar was verder over de Iyonix te lezen dat bestaande gebruikers van de computer de beschikking gaan krijgen over een gratis UDMA100 upgrade. UDMA is de afkorting van 'Ultra Direct Memory Access' en zorgt ervoor dat de harde schijf sneller te benaderen is, de versnelling kan oplopen tot 22x sneller dan een standaard RiscPC.

Alle bestaande Iyonix gebruikers zullen in de komende week een gratis upgrade toegestuurd krijgen en alle nieuwe machines zullen standaard van UDMA100 zijn voorzien. De Iyonix machine op de Wakefield show zullen deze uitbreiding hebben zodat de bezoekers de versnelling zelf kunnen gaan testen - mits men naar deze show gaat natuurlijk...

stop press! Alle geregistreerde bezitters van een Iyonix krijgen een CD thuisgestuurd met daarop de UDMA upgrade en tevens de upgrade naar RISC OS versie 5.03! Arriveren van de CD bij alle klanten: naar verwachting binnen twee weken.


RISCOS Ltd. is met RISC OS Select ondertussen al weer aan haar 3e release toe. Inmiddels is men aardig op stoom gekomen zoals ook wel blijkt uit de lijst van mogelijkheden die gepland staand voor deze editie van RISC OS Select.

Het aantal mogelijkheden is niet even in het kort op te sommen, dus zal ik er slechts en aantal uit moeten gaan nemen.

De volledige lijst met geplande ontwikkelingen is omvangrijk, zodra deze in een ver gevorderd stadium zijn zullen er van andere features meer details gaan verschijnen. Er zijn namelijk een aantal grote features die men in Select 3 hoopt te kunnen verwerken. Hierover zal echter niet eerder bericht worden voordat deze ver genoeg ontwikkeld zijn.

Zoals altijd geldt ook nu dat door een abonnement op RISC OS Select te nemen u de verdere ontwikkeling van RISC OS ondersteunt.


MW-Software is op dit moment bezig met het maken van een compleet vernieuwde versie van ArtWorks, namelijk ArtWorks 2. Deze versie zal 32-bit compatibel zijn en dus gebruikt kunnen worden op de Castle Iyonix computer. ArtWorks 2 zal verder nieuwe mogelijkheden hebben en diverse correcties t.o.v. versie 1.

ArtWorks 2 is op dit moment in bèta, de eerste release van ArtWorks 2 staat gepland voor de Wakefield show. Deze versie zal de eerste 32-bit compatibel ArtWorks zijn en alleen een paar kleine vernieuwingen bevatten. De volledige editie zal enkele weken later uitgebracht worden en zal een aantal nieuwe mogelijkheden hebben. Alle bezitters van ArtWorks 2 zullen op een regelmatige basis nieuwe versies toegestuurd krijgen totdat de definitieve versie van het programma uit is.

De huidige progressie van deze compleet vernieuwde software is te volgen via een speciale pagina op de site van MW-Software.

Op de hoofdpagina van ArtWorks staan tevens de uitkomsten van een aantal benchmarks van ArtWorks op de RiscPC en de Iyonix.


Zaterdag 10 mei is het weer zover, dan wordt de Wakefield 2003 show gehouden. Op deze show worden altijd wel weer nieuwe versies van software of zelfs nieuwe applicaties uitgebracht. Bezoekers van de show kunnen dit jaar ook nog eens kans maken op diverse prijzen, waaronder een MicroDigital Omega. De lijst met te winnen prijzen is nogal omvangrijk en en het is de bedoeling dat de lijst nog verder wordt uitgebreid.

Evenals voorgaande jaren heeft men weer een zogenaamde 'Charity stand', de opbrengst hiervan is bestemd voor een goed doel. Door de jaren heeft heeft dit al 10 500 Britse Pond opgebracht.

Tevens zal er een werkend 'Domesday System' gedemonstreerd worden, het Domesday Project -dat gebruik maakt van een Acorn BBC computer- had in de jaren '80 van de vorige eeuw tot doel het vastleggen van het leven in Groot-Brittannië op dat moment. Dit ter gelegenheid van het 900 jarige jubileum van het Domesday-boek. (Meer over Domesday en het opnieuw beschikbaar maken van de opgeslagen gegevens is onder andere op The Iconbar te lezen).

Het laatste nieuws omtrent de website is te volgen via de speciale nieuws pagina.


!DirSync is een applicatie waarmee het mogelijk is om 2 mappen met elkaar te vergelijken en indien gewenst te synchroniseren. Inmiddels is deze applicatie aangekomen bij versie 1.07. Deze versie heeft diverse nieuwe mogelijkheden zoals plugins om de uitvoer van de applicatie op te slaan als HTML- of Tekstbestand, plugins om te synchroniseren naar FTP-site of Obey-bestand.

Hiernaast is er nog documentatie om zelf plugins te schrijven en nog meer verbeteringen (lees bugfixes) en uitbreidingen.


Voor iedereen die niet van het 32-bit geweld houdt is er natuurlijk ook nog BeebIt, de BBC-B emulator voor RISC OS. Inmiddels is dit programma aangekomen bij versie 0.50, de belangrijkste wijziging is wel het feit dat de emulator op de Iyonix kan draaien.

Nieuwe mogelijkheiden in deze versie zijn: de mogelijkheid om het scherm te renderen in 256-kleuren modes; het toevoegen van een cursor in de teletekst mode, ZeriBeep is 32-bit compatibel, het maken van schermafbeeldingen (snapshots) is verbeterd, het is nu mogelijk om een teletekstscherm (mode 7) op te slaan als een Sprite-bestand.


DDF2Html is een handig gereedschap om Impression documenten om te zetten naar HTML-bestanden, zodat deze (bijvoorbeeld) naar een PC-gebruiker gemaild kunnen worden zonder dat al de originele formattering verloren gaat. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om een gedeelte van een website in Impression op te maken en met behulp van deze applicatie er een HTML-bestand van maken.


Van de (mijns inziens) super-tool Director is er weer een nieuwe versie verschenen, het belangrijkste van deze nieuwe versie (0.33) is dat deze 32-bit compatibel is. Maar er zijn natuurlijk ook bugfixes en nieuwe mogelijkheden in deze editie.
Nieuw is bijvoorbeeld een CVSMenu in MenuMenu, RISC OS 5 Sprites en de -maxwimpslot optie in DirectorOptions.


In deze editie was er onder meer aandacht voor ArtWorks 2, RISC OS Select en de nieuwe !Printers, van Castle, voor RISC OS.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis