riscynieuws.net
alle nieuws van het 'net door Kees Grinwis

Dit is al weer de 28e editie, vierde jaargang nummer vijf, van riscynieuws.net - de actualiteitenrubriek van de *Asterisk. In deze editie is er ondermeer aandacht voor de 'Wakefield RISC OS Show' die afgelopen maand in Groot-Brittannië is gehouden. In deze editie aandacht voor de MicroDigital Omega -maar wanneer is hij nu eens echt uitgebracht?-, de MicroDigital Alpha hybride laptop, Linux op de Iyonix, Select 3 en nog meer.


De show zou de publieke release van de MicroDigital Omega moeten worden. Ik schrijf (of beter ik typ) 'zou', want de machine was er niet. Opnieuw gooiden productie problemen roet in het eten, hoewel men heel erg dicht bij een werkende(!) productie machine is kon men de uiteindelijke versie nog steeds niet tonen. Hoelang we nog moeten wachten is niet erg duidelijk, voor mij is de Omega pas echt af als de machines daadwerkelijk uitgeleverd worden.

Volgende MicroDigital zou de machine die op de show getoond is, één versie achter lopen op de machine die de gebruikers zelf zullen gaan krijgen, zo is te lezen in een nieuw artikel in de NewsDesk van 12 mei 2003. In het artikel is tevens te lezen hoe MicroDigital zelf de show ervaren heeft en hoe hun stand opgezet was.

Naast de Omega desktop-computer heeft MicroDigital nu plotseling ook een notebook in haar product-portfolio. Wat? een notebook?? Ja, een notebook met een Intel Celeron processor en VirtualRPC. Deze combinatie zorgt ervoor dat RISC OS nu ook onderweg te gebruiken is, hoewel ik het zelf mooier gevonden had als er een StrongARM notebook uitgekomen zou zijn.

De MicroDigital Alpha, want zou heet de laptop, zal aan de RISC OS kant uitgerust zijn met RISC OS 4 en zal waarschijnlijk ook RISC OS Select kunnen draaien. Tevens wordt er standaard een aantal applicaties meegeleverd, zoals DrawWorks en Ovation 1.

De specificaties van de machine zijn 2GHz Intel Celeron processor, 256MB SODIMM PC2100 DDR geheugen, 64MB shared VRAM en 15GB harde schijf.

De VirtualRPC is een emulator die volgens zeggen een performance oplevert die te vergelijken is met die van een StrongARM RiscPC, voor de meeste applicaties is dit dus voldoende. Te meer daar behalve de Iyonix van Castle er geen enkele RISC OS machine is die sneller is dan een standaard StrongARM RiscPC.


Hoewel er op RISC OS gebied weinig nieuws te melden is over de Castle Iyonix, is er wel nieuws over Linux op de Iyonix. Volgens de website is het nu mogelijk om Linux te draaien op de Iyonix, zodat gebruikers nu de mogelijkheid hebben om naast RISC OS 5 ook Linux te gebruiken op de eerste XScale desktop computer.

In het bericht is te lezen welke hardware er wel en welke niet (of slechts gedeeltelijk) ondersteund wordt. Hoewel Linux 'werkt' is het nog niet zo dat de port naar de Iyonix ook echt af is, dat blijkt al uit het feit dat nog niet alle hardware ondersteund wordt. Deze versie start bijvoorbeeld nog niet vanaf de lokale harde schijf, maar heeft een RAM disk of NFS (Network Filing System) nodig. Wanneer een volledige werkende versie uitgebracht wordt is nog niet bekend.

Naast het feit dat Linux nu beschikbaar is voor de Iyonix, is er meer nieuws van het Castle Iyonix front. Zo heeft men een universeel SCSI filing system aan de machine toegevoegd. Dit maakt het voor derden mogelijk om drivers, voor zowel PCI- als podulekaarten, te maken of bij te werken zonder dat men zelf eerst het hele filing system hoeft te schrijven.

Er zijn al device drivers voor de volgende SCSI apparaten beschikbaar: Epson scanners, harde schijven, CD-ROM spelers, verwijderbare media. Ook is men bezig met drivers voor Mustek scanners en Nikon Coolscan2 film scanners.

Zoals in het bericht is te lezen is men nu bezig met het maken van de drivers voor de Acorn SCSI card en zal er binnenkort ook voor de Castle SCSI kaart een driver verschijnen. Het wachten is nu op een PCI SCSI kaart met driver, zodat men maximaal van de mogelijkheden van de Iyonix gebruik kan maken.


Naast de Iyonix heeft Castle natuurlijk ook nog diverse uitbreidingskaarten voor de RiscPC en A7000(+) computers. Één van die uitbreidingskaarten is de USB podule en hiervoor heeft men een software update die het mogelijk maakt om meer USB apparaten aan te sluiten op de pre-Iyonix machines. Hiernaast heeft men deze versie zodanig aangepast zodat deze meer overeenkomt met de USB versie zoals die in de Iyonix aanwezig is.

Door de nieuwste software van de 4-port USB kaart worden nu de volgende apparaten ondersteund:

Printers (en binnenkort ook via pop-up !Printers 1.66), scanners, toetsenborden (ook multi-media*), 3-knops muizen (ook met scroll-wieltje*), USB hubs, trackballen, KVM switches, USB naar parallel printer kabels, graphic tables, bar-code scanners en USB naar PS/2 converters.

* Voor sommige apparaten is een speciale driver nodig!

Tevens is er nu een handig stukje software van XAT die de opzet van het USB 'netwerk' duidelijk maakt. Deze software, die !USBInfo heet, is te downloaden van de website van X-Ample Technology.


Ook ArtWorks 2 van MW-Software maakt op de Wakefield show haar debuut, zodat gebruikers van de Iyonix nu met een professioneel vector-tekenpakket kunnen werken zonder dat er een emulator noodzakelijk is. De nieuwe versie heeft nu wel als minimum systeem-eis RISC OS 3.5 en werkt ook op RISC OS 4 en Select.

Features van ArtWorks 2 zijn onder andere transparante kleuren, multi-kolom tekst-areas, bitmap en SVG export en nog veel meer.

ArtWorks 2 is de eerste versie die geheel door MW-Software is uitgebracht en geproduceerd. Zoals eerder al is aangegeven is het ook de eerste versie van ArtWorks die native op de Iyonix werkt. Omdat bij ArtWorks 2 ook alle plug-in modules van MW-Software geleverd wordt is dit nu de geprefereerde manier om te upgraden, er zijn voor bestaande ArtWorks gebruikers dan ook aantrekkelijke aanbiedingen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om ArtWorks 2 documenten te renderen in andere applicaties (zoals OvationPro, Impression, PhotoDesk, OHP, etc), hoewel de transparante kleuren dan niet getoond worden, en kan er geëxporteerd worden naar het Acorn Draw formaat.

ArtWorks 2 is te koop voor 169UKP (inc. BTW). Upgraden van ArtWorks 1.7 is mogelijk dit kost tussen de 50 en 125 pond, afhankelijk van de plug-in modules die reeds zijn aangeschaft.


Ook RISC OS Select release 3 was te bewonderen op de show, een afbeelding van een computer met RISC OS Select is te vinden onderaan deze alinea. In de vorige editie van riscynieuws is er al verwezen met een lijst van geplande mogelijkheden voor RISC OS Select 3.

Inmiddels is de eerste bèta van Select 3 uit en kunnen we zien (lezen) wat er daadwerkelijk aanwezig is.

De volgende punten worden door RISCOS Ltd. gezien als 'major highlights':

Naast deze wijziging zijn er ook een aantal wijzigingen op applicatie gebied, deze zijn:

Voor de overige wijzigingen zal ik toch echt moeten wijzen naar de website van RISC OS Select, simpelweg omdat de lijst nogal omvangrijk is.


RISC OS Select editie 3 - Met dank aan The Iconbar


Calendar is een module die het gemakkelijker maakt om berekeningen op datums uit te voeren. De huidige versie kan een datum converteren tussen de Juliaanse en Gregoriaanse kalender, ook is het mogelijk om uit te rekenen hoeveel dagen er tussen 2 datums zitten.

Op dit moment is de module nog niet af en bevat dus nog niet alle mogelijkheden, maar de volledige versie zal ondersteuning voor meer kalenders bieden, zoals bijvoorbeeld de Hebreeuwse kalender. Wellicht dat in de toekomst ook het berekenen van de datums van de religieuze feestdagen in de module opgenomen wordt. (Zoals bijvoorbeeld de Christelijke feestdagen van Pasen en Pinksteren).


Van !Variations is inmiddels versie 0.20 uit, dit handig stukje gereedschap kan gebruikt worden om effecten aan plaatjes toe te voegen. In deze versie zijn de volgende zaken vernieuwd en/of toegevoegd. Sneller inlezen van EXIF JPEG bestanden, nieuw effect 'Pointillist' en diverse andere verbeteringen. Voor het geval u problemen zou hebben met de laatste versie, dan kunt u van de site ook nog versie 0.18 ophalen.

Als u wilt zien wat mogelijk is met !Variations kunt u kijken op de pagina met schermafbeeldingen, zodat u voor het downloaden al ziet wat u van deze applicatie kunt verwachten.


SideDiff is een applicatie waarmee het mogelijk is om twee tekst- of BASIC-bestanden met elkaar te vergelijken. Het is mogelijk om de verschillen tussen de bestanden te kopiëren en de weergave te bewaren in de vorm van een 'diff' bestand.

In essentie is het programma een front-end voor de GNU 'diff' en 'patch' utilities die door Darren Salt naar RISC OS geport zijn. Volgens de auteur is het mogelijk om met SideDiff *iedere* 'unified diff' te bekijken in een meer gebruiksvriendelijk formaat.

Let op! De bijgeleverde 'diff' en 'patch' utilities zijn niet Iyonix compatibel, dit omdat de 32-bit neutrale versies nog niet stabiel zijn. Als je de applicatie op een Iyonix wilt gebruiken kun je toch de 32-bit utilities downloaden of de 26-bit versies via Aemulor laten werken.


!PinWay is een applicatie die het standaard Pinboard vervangt, het is geschikt voor RISC OS 3.10 t/m 5.03, de belangrijkste mogelijkheden van het programma zijn: Maken en tonen van 8 verschillende pinboards, het is mogelijk om pinboards automatisch op te slaan als het programma afgesloten wordt of als de gebruiker 'Save' aanklikt, naast normale objecten (mappen, bestanden en applicaties) is het mogelijk om 'Command' objecten aan te maken de een RISC OS commando uitvoeren, het is mogelijk om direct op PinWay's prikbord bestanden op te slaan, etc.


In deze editie kon u lezen over de nieuwe RISC OS laptop, de MicroDigital Alpha met Windows en RISC OS support, ArtWorks 2, Linux op de Iyonix en Select 3. Hiernaast was er natuurlijk aandacht voor diverse handige applicaties die gratis van 't net te plukken zijn.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaardeerde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis