Model-B emulator, een update.
van de hand van Janny Looyenga

Een van de eerste BBC emulatoren was de Model-B emulator voor DOS van Tom Seddon, destijds door mij beschreven in de Asterisk, jaargang 1998, nr. 08/09 en in Atom Nieuws 18e jaargang, nr. 2 (99-2), blz. 20. Het was een eigenzinnige emulator met een eigen DDFS en eigen formaat images. Er werden daarom ook een paar programmaatjes (Wsconvert en Dconvert) bijgeleverd die BBC (.inf)files en DFS images konden omzetten naar dit formaat.

Een paar jaar geleden ging het gerucht dat Tom Seddon bezig was zijn emulator geschikt te maken voor Windows, wat ik in een schrijfsel als nieuwtje tussendoor 'Tom Seddon is bezig om van zijn Model-B emulator een W95 versie te maken' meldde in de Asterisk, doch niet in Atom Nieuws.

U begrijpt zeker al, wat ik nu ga aankondigen? Jawel, eind mei 2003 -na 7 jaar- is de 1e versie (v0.6, inmiddels v0.61 vanwege een XPbugje) voor Windows van de Model-B emulator ter download gezet op de homepage van Tom Seddon: http://www.tomseddon.plus.com/beeb/beeb.html

Deze versie is geschikt voor een Pentium II met een recente grafische kaart; Win95 of hoger; geluidskaart; DirectX8 aanbevolen, DirectX3 verplicht, maar dat geldt meer voor NT. Als je de emulator start zonder de DirectX8 drivers, vraagt hij om de binput8.dll. Met deze dll (kun je van Internet halen) gezet in de System directory van Windows werkt de emulator.

Het was niet mijn bedoeling Model-B voor Windows te gaan bespreken, wel om een aantal plaatjes met de opties te laten zien.

Ook wilde ik even melden dat ik de emulator nogal traag vind, even traag als de eerste Beebem emulator met ADFS support. Die is later op een andere manier gecompileerd en ging daarna veel sneller.

Hopelijk gaat dit met deze emulator ook zo, want de eerste versie zal waarschijnlijk niet de laatste zijn...

Janny Looyenga.