Klinkt dit als een noodkreet?!
luidkeels geuit door Jos Ulijn

Wel, het IS een noodkreet!
Terugkomend van een korte vakantie ploeg ik me door massa's e-mails: 654 stuks, welegeteld; modem en RiscPC hebben werk aan 4,5 Mb data.

Het leeuwendeel gaat - als ik moet geloven wat onder "Subject" wordt vermeld - over stout bloot en huiveringwekkende mogelijkheden tot expansie van mijn fysiek. Dit alles gelardeerd door hulp richting internet of financiën die voor geen meter goed bedoeld is. Een enkele bedelbrief met al te nadrukkelijk schrijnende verhalen. Vreselijk lastig allemaal; het eerst opschonen van e-mail wordt een routine die het gevaar in zich heeft, ook serieuze post van de aardbodem te vegen.

Storender zijn de aanmaningen, een nieuw maar populair fenomeen: of ik rap even mijn schuld op een mij volstrekt onbekende dienst of product wil voldoen. Wel, ik heb mijn gebreken en tel dus mijn zonden - maar hecht er nadrukkelijk aan, financiële verplichtingen beperkt en overzichtelijk te houden. Ook dit gaat dus met een muisknop direct digitale vergetelheid.

Wat doet me dan het klamme zweet langs de rug parelen?! Wel, wat te denken van het e-mail afzender-adres </font=script> josulijn@ms18.hinet.net </font=script>?

Vanaf dit adres - dus onder mijn naam - wordt aan iemand (ene Richard, volgens de tekst: de header geeft geen informatie aan wie "mijn" e-mail gericht is) een weinig zinnige tekst gestuurd:

> I very much doubt, if ever, you've had a reply 
> to your quest dated 03/01/2003:
> > Ref: Acorn RISC PC & A4 Laptop for
Zorgwekkender is het meegestuurde attachment dat een bestand zonder filetyping bevat: "Ink/scr", 32K groot - nagenoeg zeker een Windows/DOS virus. Zou ik dus achter een Windoos hebben gezeten dan had ik onder mijn eigen naam mijn eigen machine bevuild. Nu hou ik er de zorg aan over wie ik schade berokken, zonder er ook maar iets aan te kunnen doen omdat een ander een e-mail adres creëert met mijn naam.

Sombere voorspellingen wijzen er op dat e-mail door misbruik spoedig van het toneel zal verdwijnen. Afschuwelijk: zo'n nog jong en in potentieel zo krachtig medium dat zo makkelijk te misbruiken valt. Mijn klacht aan Tiscali terzake wordt met een standaard quasi informatief (volgens mij robot) antwoord afgedaan:

> Het is voor Tiscali vrijwel onmogelijk om de e-mail
> van onze klanten structureel te controleren op
> dergelijke ongewenste post.
> U kunt in de praktijk zelf weinig tegen spam doen, echter:
> - wees zeer voorzichtig met het opgeven van uw e-mailadres.
> - reageer niet op zogenaamde ketting e-mails.
> - reageer niet op spam
Met andere woorden: vervelend, maar wij kunnen er ook niks aan doen. Lekker makkelijk.

Waarom dan dit stukkie? Omdat ik wil waarschuwen, meer uit angst of een slecht voorgevoel dan voor een concreet en te specificeren gevaar. Omdat ik hoop dat iemand die er wel (of veel meer) verstand van heeft, me uitlegt wat er gebeurt en wat ik ertegen kan ondernemen.

Ik wacht af: zowel de ontwikkelingen als mogelijk licht in deze duisternis.