riscynieuws.net
het laatste nieuws opgerakeld door Kees Grinwis

Welkom bij alweer de 29e editie van riscynieuws.net, dit is het zesde nummer van jaargang 4. In dit nummer is er aandacht voor de diverse berichten over de Expo (en dan met name de presentatie van MD), nieuws van RISCOS Ltd en Cerilica.


Bij gebrek aan groot nieuws van RISCOS Ltd, Castle of MicroDigital beginnen we deze editie van riscynieuws.net met de RISC OS Expo, of beter de berichten die op internet over 'onze' show verschenen zijn. Tijdens het schrijven van deze editie van riscynieuws.net hebben Drobe en The Iconbar, direct of indirect, aandacht geschonken aan de show of presentaties op de show.

Met name Drobe heeft een nogal gekleurd verslag van de presentatie van MicroDigital en het feit dat de eerste Alpha's en Omega's aan Europese klanten zijn uitgereikt. Men twijfelt met name aan de staat van de producten (vooral de Omega) en men ging er gemakshalve ook maar van uit dat de mensen die de machines in ontvangst namen dealers of ontwikkelaars waren. (Hetgeen dus NIET(!) het geval was). Hiernaast heeft men nog een artikel over de mening die MicroDigital over de pers zou hebben.

Geheel onpartijdig heeft men bij Drobe echter ook nog een aantal foto's van de show.

The Iconbar heeft (al dan niet in reactie op de artikelen op Drobe) ook aandacht gegeven aan de diverse nieuwsberichten rond MicroDigital en de MicroDigital Omega. Onder de titel 'Microdigital at Expo 2003 - the truth?' probeert men een meer evenwichtig beeld te geven van de presentatie van David Atkins op de Expo. Ook hier is er de nodige (al dan niet terechte) kritiek, maar toch duidelijk anders dan de verslagen van Drobe.

Helaas heb ik nog geen berichten over de andere presentaties of de show in het algemeen gezien, de voornaamste oorzaak hiervan is dat er vooral weinig nieuws te melden was. Zodat men alleen aandacht gegeven heeft aan de meer controversiële onderwerp(en) van de show.


Er is echter wel nieuws van RISCOS Ltd, maar dat was echter net te laat voor de vorige editie van riscynieuws.net, dus kon het toen net niet meer mee en is het nu eigenlijk geen hot-news meer. Het gaat namelijk over het feit dat de source-code van Printers+ ter download is gezet op de SourceForge website onder de project naam "roprinters". Het project kan via http://roprinters.sourceforce.net/ of http://sourceforge.net/projects/roprinters/ bekeken worden.

Printers+ heeft nogal wat verbeteringen ten opzichte van de standaard RISC OS Printers applicatie, zoals ondersteuning voor netwerk-printers en een geavanceerde printer configuratie applicatie. Op de project site is te lezen hoe men aan de source kan komen en hoe men het programma in elkaar kan zetten.

Als er meer hulp bij het gebruiken/maken van Printers+ nodig is dan kan men altijd contact opnemen met de persoon die het "roprinters" project onderhoudt, dit is David Marston.

Tevens heeft David Marston op de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep aangekondigd dat versie 1.91 is uitgebracht en te downloaden van de Printers+ website. Versie 1.91 is de eerste versie van de open-source editie en is identiek aan versie 1.90b4, die via RISC OS Select is uitgebracht.

Naast de source van Printers+ heeft men ook de pop-up !Printers van Castle op hun (Acorn legacy FTP) site ter download gezet. Deze versie is geschikt voor RISC OS 3 en 4, details van deze editie van !Printers is te lezen in het persbericht van RISCOS Ltd, of in editie 27 van riscynieuws.net.

Naast Printers(+) heeft men bij RISCOS Ltd echter ook nog andere software online gezet, het gaat hierbij om StubsG en IFCLib die beiden gratis te downloaden zijn, zoals is te lezen in een bericht van RISCOS Ltd.

StubsG (Generic Stubs) bevat een update voor het Acorn C/C++ pakket, waarbij er algemene ondersteuning is voor alle versie van de SharedCLibrary. Hiernaast zijn er 26-bit en 32-bit versies van andere libraries toegevoegd. Deze release kan gebruikt worden als een supplement voor de bijgewerkte Acorn C/C++ zoals die door Castle wordt geleverd.

De libraries zijn bedoeld om de eis te voldoen de laatste versie van de SharedCLibrary mee te leveren bij applicaties. Vooral ontwikkelaars die 26/32 bit neutrale applicaties willen schrijven en de gebruikers niet willen opzadelen met het installeren van extra componenten worden sterk aangeraden om de StubsG libraries te gebruiken.

Iedereen mag de StubsG library met zijn (of haar) software verspreiden mits men zich aan de voorwaarden van RISCOS Ltd houdt.

IFCLib is een simpele, in C geschreven library die als interface dient voor de 'ImageFileConvert' stack van RISC OS Select 3. Het ImageFileConvert systeem, waarin delen van het ImageFileRender systeem zijn opgenomen, maakt het mogelijk om bestanden te converteren van het ene naar het andere formaat door middel van een SWI interface. De IFCLibrary is een gemakkelijke manier om deze SWI te gebruiken, als een voorbeeld - andere ontwikkelaars kunnen hier dan weer uitbreidingen op maken.

IFCLib is geschreven door Justin Fletcher en wordt verspreid onder dezelfde licentie als de ZLib library.


Ook Castle heeft wel wat nieuws te melden -over of voor de Iyonix pc natuurlijk-, maar opnieuw is het allemaal niet zo heel erg wereldschokkend, meer verbeteringen aan bestaande diensten. Alle berichten zijn geplaatst op de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep.

Zo heeft men gemeld dat de IYONIX pc software database flink is bijgewerkt, in deze database staan alle applicaties waarvan bekend is dat ze 32-bit en Iyonix compatible zijn. De nieuwe database heeft als extra optie dat ontwikkelaars een account kunnen aanmaken en na controle van de gegevens door Castle kunnen de ontwikkelaars dan zelf aangeven welke van hun pakketten 32-bit compatible zijn.

Hiernaast heeft men ook een bericht geplaatst met daarin de gegevens van een Printer Definitie File (PDF) voor de Canon BJ i450 printer en een aantal details van de printer zelf.

Als laatste is gemeld dat er nu ondersteuning is voor USB Mass Storage devices, zoals USB harde schijven (In FAT en FileCore formaat), USB flash devices (memory sticks, etc), USB digitale camera's, USB MP3 players, etc.


Van Cerilica Vantage is nu eindelijk versie 1.10 uit, zoals ook te lezen is in een bericht op de Cerilica site. Deze stabiliteits uitgave zorgt ervoor dat de klanten van Cerilica de nieuwste versie van Vantage krijgen zoals die ook al enige tijd intern bij Cerilica gebruikt wordt.

Er zijn vooral fouten in het pakket gefixed en een aantal zaken zijn verbeterd, zoals het aanmaken van sprites met alpha-blending, "multi-line blending" (wat dat ook moge zijn...) en een aantal nieuwe export mogelijkheden.

Vantage versie 1.10c exporteert naar SVG (met alle bitmaps), hiernaast is het ook mogelijk om naar PSD's te exporteren zodat Vantage multichannel Adobe Photoshop documenten kan aanmaken.

Vantage 1.10c is te verkrijgen als een upgrade en natuurlijk te koop voor 175 UKP.


In deze editie was er nieuws van RISCOS Ltd, namelijk over !Printers+, StubsG en IFCLib. Ook was er aandacht voor de nieuwe versie van Vantage, de nieuwtjes van Castle en was er aandacht voor de berichtgeving rond de RISC OS Expo/MicroDigital's presentatie op de Expo.

Voor nu hartelijk dank voor uw gewaarderde aandacht, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Kees Grinwis