Mijn Alpha
en wat Peter Scheele ervan vindt

Rond februari 2002 heb ik de Portable besteld van RiscStation. Een prachtig apparaatje met mooie specificaties, al vroeg ik me af waarom er geen StrongArm maar een Arm7500 in zat. Ik wilde de machine vooral gebruiken op mijn werk en ik had al heel wat tijd gestoken in het voorbereiden van verschillende toepassingen op die taak, zodat ik er direct mee aan het werk kon als ik deze notebook eenmaal had. Maar de Portable kwam niet.

En toen kwam MicroDigital met de Alpha. Dat hakte voor mij een lastige knoop door: een Iyonix of een Omega, nu toch een laptop èn een met Windows hetgeen voor op mijn werk toch wel erg handig is in verband met compatibiliteit. Tijdens de Expo werd hij geleverd.

Het was een leuk dagje uit, die 21ste juni. We hadden een busje gehuurd om vanuit het zuiden naar Nieuwegein te gaan. Zoiets doet altijd een beetje denken aan een schoolreisje. Natuurlijk direct naar de stand van Frank Kraaij om mijn Alpha op te halen, maar Frank vroeg me er mee te wachten tot de presentatie later die dag. Dan maar spelen met dat wat er staat. Alpha's en Omega's, ik heb die dag de eeuwigheid gezien. Ook van ongeduld. Babbeltje hier, babbeltje daar. Kopje koffie, en nog een en nog een. Toen was het tijd voor de presentatie. Er werden dozen binnengebracht, Frank noemde de namen van de nieuwe eigenaars en Alpha en baasje hadden elkaar gevonden. Ik ben er direct mee naar een rustig plekje gegaan.

We hadden die dag nog meer te doen. Een rondvaart door de grachten van IJsselstein en eten bij de Griek. Als je toch met je club op stap bent, moet je vooral aandacht hebben voor plezier. Al die tijd lag laptopje op mijn schoot. Uiteindelijk was de accu leeg. Pas toen ik weer thuis was kon ik er weer wat leven inpompen. Maar het was een erg leuke dag.

Nu kwam het testen en gebruiksklaar maken. Ik verzeker je, VirtualRPC doet het uitstekend. VirtualRPC is afgeleid van Virtual Acorn en vormt een emulatie van een RiscPC onder Windows. De RISC OS-versie is 4.02, waarbij Select mogelijk is. De starttijd is vrij lang want eerst moet de hardware starten, dan Windows XP en dan RISC OS, maar na een minuut of twee staat het bekende scherm voor je klaar. Het installeren kostte tijd, omdat ik het met diskettes en cd's deed. Maar ach, het is je hobby. Alles draait wat ook op je RPC draait. Inclusief het spel !Chaos (http://www.chaotica.u-net.com).

Toen heb ik XP maar eens bekeken. Het ziet er kleurig uit en staat bekend als behoorlijk stabiel. Maar ik heb er zo weinig zin in om me in weer een besturingssysteem te verdiepen. Hoe vaker ik nieuwe systemen zie - met de meest fantastische gebruikersinterfaces - hoe meer ik die van RISC OS waardeer. Geen geschreeuw, overzichtelijk en simpel. Dus onder XP maar eens opruiming gehouden. Daar moet je wel voorzichtig mee zijn om geen bestanden weg te gooien die cruciaal zijn; in de complexiteit en onoverzichtelijkheid gebeurt dat gemakkelijk.

Wat heb ik nu gekregen:

een notebook met een Pentium 2 GHz Celeron, 20 Mb HD, DVD, 256Mb DDR, 14" TFT (1024 x 768, 16M kleuren), 3,5" diskettestation, parallelle poort, PS/2, video out, RJ45 voor netwerk, RJ11 voor intern modem, Firewire, PCMCIA, infraroodpoort, 2 x USB, S-video tv out, een touchpad en een intern 55k6 modem en Windows XP Home edition. Plus VirtualRPC. Dat alles met voedingsadaptor en een schoudertas.

Niet alles is te gebruiken. Netwerk, modem, firewire, PCMCIA en infrarood zijn onder RISC OS nog niet voorzien. Dat komt misschien nog bij de definitieve versie van VirtualRPC. Het betekent dat netwerk en Internet niet gebruikt kunnen worden. Ik heb wel toegang tot het netwerk op school en van daaruit tot Internet, maar dat alleen met het Windows-deel. Dat is verder geen probleem. Wil je iets downloaden, dan zet je het in een directory van RISC OS en je kunt erbij. Ook het aantal schermkleuren is wat minder, geen DVD's (maar wel cd's) en het touchpad is nogal onhandig. Of beter gezegd: het vereist behoorlijk wat tijd om er handig mee te worden, die tijd neem ik niet en dus heb ik een muis aangesloten.

Opmerkelijk is dat de cd-drive onder Windows niet toegankelijk is als VirtualRPC draait. Dat komt waarschijnlijk door verschillende protocollen.

Het diskettestation doet het goed. Dat is redelijk opmerkelijk omdat huidige drives alleen maar geschikt zijn voor het DOS/Windows-formaat en niet voor ADFS. Maar deze kan 1,6 Mb aan.

De Pendrive die ik heb is wel te gebruiken. Dat moet onder het Windows-deel van VirtualRPC geconfigureerd worden en RISC OS kan er dan bij. Of daarmee ook andere USB-toepassingen gebruikt kunnen worden, weet ik niet. Indirect (via Windows) gaat dat overigens altijd.

Er blijft voor RISC OS 130 Mb geheugen over. Ruim voldoende.

Het afdrukken gaat via Windows. Je geeft onder RISC OS een driver op, laat afdrukken als bestand in een directory van Windows, daar wordt het overgenomen door een Windows-driver en er wordt probleemloos geprint. RComp heeft een speciaal printerprogramma ontwikkeld voor VirtualRPC: UniPrint VA (en DeLuxe), waarmee een sprite gemaakt wordt van dat wat afgedrukt moet worden en dat wordt naar de Windows-printer gestuurd.

De snelheid van RISC OS is vergelijkbaar met een StrongArm 200MHz. Sommige operaties gaan snel, zoals het laden van programma's en bestanden.

De accu is na enkele uren leeg. Het is aan te bevelen de adaptor te gebruiken waar dat kan. De processor draait op volle toeren onder RISC OS en daardoor springt al snel de ventilator aan. Dat kost extra energie en maakt behoorlijk wat kabaal.

Experimenteren met modem of netwerk onder Windows wordt sterk afgeraden. VirtualRPC zoekt tijdens het starten ondermeer naar een MAC-adres. Windows kan dat adres veranderen door middel van een MAC-bridge. Nu vindt VirtualRPC het oorspronkelijke adres niet meer en start niet. Dat is wel te verhelpen, maar ik wordt er nogal onrustig van want ik ben gewend dat mijn systeem gewoon werkt zonder problemen.

Heb ik nu een goede aankoop gedaan? Ja, ik vind van wel, al komt dat deels omdat ik het Windows-deel voor mijn werk kan gebruiken en dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. De notebook is gemakkelijk mee te nemen, er draait RISC OS op en RISC OS draait behoorlijk snel. Jammer is dat nog niet alles gebruikt kan worden. Ik krijg nog een op naam gestelde installatie-cd van MicroDigital en wellicht staan daar nog wat uitbreidingen op. Wie meer wil weten kijke op onderstaande adressen.

http://www.microdigital.co.uk
http://www.microdigitaleurope.com

Hartelijke groeten,
Peter Scheele
pscheele@cuci.nl