riscynieuws.net
ook nu weer verzorgd door Kees Grinwis

Welkom bij al weer de 31 editie van riscynieuws.net, u leest nu het 8e nummer van de 4e jaargang. In deze editie is er nieuws van RISCOS Ltd, Windfall Engineering, over de MicroDigital Omega en is er nieuws van Intelligent Interfaces.


In deze riscynieuws.net weer aandacht voor diverse berichten van RISCOS Ltd. Om te beginnen is er een persbericht over de overeenkomst die gesloten is tussen Virtual Acorn en RISCOS Ltd, die de eerstgenoemde het recht geeft om RISC OS 4 met haar emulators te verspreiden. Dit betekent ook dat er een einde gekomen is aan het meningsverschil tussen beide partijen over het gebruik van RISC OS 3 in de VirtualA5000 emulator.

Paul Middleton, de directeur van RISCOS Ltd, geeft aan dat het een goede zaak is dat er nu een volledig legale kopie van RISC OS bij de emulator(s) van Virtual Acorn geleverd wordt. Hoewel hij het jammer vindt dat er nog steeds geen van de geplande RISC OS portable computers is, maakt deze overeenkomst het mogelijk voor RISC OS gebruikers om de RISC OS experience op diverse [Win32] platforms te beleven.

Aaron Trimbell van Virtual Acorn geeft aan dat ze blij zijn om met RISCOS Ltd samen te werken voor de support van RISC OS 4 op produkten van Virtual Acorn. Men zal VirtualRPC blijven doorontwikkelen, voor zowel de MicroDigital Alpha en als stand alone produkt. Het is de bedoeling dat nieuwere versies van VirtualAcorn de huidige VirtualA5000 zal opvolgen.

RISCOS Ltd. heeft ook weer een nieuwe update van de Toolbox Modules uitgebracht, die te downloaden is van de RISCOS Ltd public resources - updates site. De vorige keer dat men een nieuwe versie van de modules uitbracht was in april 2000 - een aardige tijd geleden dus. In de tussentijd zijn er nogal wat veranderingen in RISC OS 4/Select en in de RISC OS wereld (denk aan RISC OS 5) geweest. De nieuwe versie van de modules is dan ook geschikt voor alle (lees 3.1x t/m 5.0) versies van RISC OS.

Wat de toolbox modules precies voor doel hebben,welke versie en de belangrijkste wijzigingen t.o.v. de vorige uitgaven de meeste recente modules hebben is na te lezen in het persbericht dat RISCOS Ltd. hierover uitgebracht heeft.

Naast een vernieuwde Toolbox heeft men ook van RISC OS Select 3 weer een nieuwe editie online gezet. Select 3 issue 3 is te downloaden voor abonnees op het RISC OS Select Scheme, de mogelijkheden van Select 3 zijn te vinden op de Select 3 features pagina.


De Castle IYONIX pc, heeft naast de PC-standaard PCI uitbreidingssloten ook nog de mogelijkheid om podules (zoals in gebruik op de Acorn machines) aan te sluiten - het enige probleem is dat de huidige podules vrijwel allemaal ongeschikt zijn omdat ze niet geschreven zijn in de 32-bit adressering mode die de XScale in de IYONIX gebruikt.

Met de hulp van Castle heeft Intelligent Interfaces 26/32 bit neutrale modules gemaakt voor haar reeks van podules (hierbij gebruikmakend van de meest recente editie van de Acorn C/C++ Development Suite).
De podules waar het om gaat zijn onder andere:

De 26/32 bit neutrale modules worden vanaf disk gelezen, er is dus geen noodzaak om de ROM op de podule-kaart zelf te vervangen. De specificaties van de nieuwe modules zijn identiek aan de oude 26-bit modules, dus kunnen ze direct gebruikt worden.


Eindelijk is het zover, nadat de eerste MicroDigital Omega computers op de RISC OS Expo uitgeleverd zijn, worden de computers nu ook in Nederland geassembleerd en zullen de bestellers van het eerste uur hun Omega inmiddels binnen hebben. Op dit moment kunnen er echter alleen kale systemen geleverd worden, die het best getypeerd kunnen worden als een veel snellere RiscPC.

De computers die nu uitgeleverd worden hebben dezelfde uitgangen als Acorn RiscPC die niet uitgebreid is met podules of netwerkkaarten. Op dit moment is men druk bezig om de drivers voor de netwerkkaart te schrijven. Hierna zal men gaan werken aan de XScale en de USB drivers. MicroDigital Europe verwacht dat de netwerkkaart binnen een maand beschikbaar zal zijn met de juiste drivers, voor de overige uitbreidingen is geen termijn genoemd.


Windfall Engineering is bekend van de Viewfinder, de grafische kaart voor de RiscPC en A7000 die de beperkingen van de (inmiddels verouderde) hardware omzeilt door gebruik te maken van een AGP-kaart om de schermuitvoer te verzorgen.

Tot op heden werden de volgende AGP-kaarten bij de Viewfinder geleverd: ATI Mach 64 en ATI Rage 128 Pro. Inmiddels is het produkt aanbod uitgebreid met de ATI Radeon 7000 of 7500, dit type kaart heeft beduidend meer mogelijkheden dan de oude kaarten. Details over de "nieuwe" en de "oude" kaarten zijn te lezen op de pagina met technische details van de Viewfinder.
De mogelijkheden van de nieuwe ATI Radeon kaarten zijn:

Naast de Viewfinder heeft Windfall Engineering nu nog een produkt op de markt gezet, namelijk PCIFace. PCIFace is een algemene hardware interface tussen de RiscPC/A7000 podule bus en PCI kaarten. PCIFace is bedoeld voor ontwikkelaars, met PCIFace kunnen zij zich volledig richten op het ontwikkelen van de drivers, zonder zich zorgen te hoeven maken over de hardware die het mogelijk maakt om de PCI kaart aan te spreken.

Het is de bedoeling dat de ontwikkelaars die de driver geschreven hebben deze samen met de PCI-kaart en PCIFace, als een totaalprodukt, op de markt gaan zetten. Het produkt is dus niet bedoel om direct door de eind-gebruiker aangeschaft te worden, het is dus nu wachten op produkten waar PCIFace in verwerkt is.


In deze editie was er nieuws van RISCOS Ltd, namelijk over de licentie die Virtual Acorn verkregen heeft voor het gebuik van RISC OS 4 in haar emulators, was er aandacht voor het beschikbaar komen van 32/26-bit neutrale modules voor de podule kaarten van Intelligent Interfaces -waardoor deze werken op de IYONIX pc - en was er aandacht voor de Viewfinder (deze werkt nu ook met de ATI Radeon kaart) en een nieuw produkt (PCIFace) van Windfall Engineering.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.
Kees Grinwis